Dodaj do ulubionych

HSG w Novum

21.11.12, 13:09
Czytam na ich stronie, że są potrzebne poniższe badania.

Badania z ostatniego roku:
- grupa krwi
- morfologia krwi z oznaczeniem płytek krwi
- układ krzepnięcia (tzw. mały układ krzepnięcia) APTT i PT
- jonogram
- poziom glukozy na czczo
- wymaz z kanału szyjki macicy na obecność antygenu chlamydii
- cytologia

Badania infekcyjne z ostatnich sześciu miesięcy:
- HIV, HCV, HbsAg, VDRL, antyHBC

Badania bakteriologiczne z ostatniego miesiąca:
- stopień czystości pochwy
- posiew z kanału szyjki macicy

W innych klinikach oraz w państwowych szpitalach, do których dzwoniłam mówili tylko o cytoligii (max. sprzed 6 miesięcy) oraz posiewie z szyjki (max. sprzed 3 miesięcy).

Robiłyście może HSG w Novum i wymagali od Was tych wszystkich badań, o których piszą na stronie?
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: HSG w Novum 22.11.12, 13:27
      O rany, dużo tego. Ja miałam w zwykłym szpitalu na oddziale gin-poł., nie wymagali prawie nic - cytologię miałam aktualną, co do posiewu to lekarz mi powiedział, że oni dezynfekują pochwę przed badaniem, nie wymagają posiewu.
      • ekra35 Re: HSG w Novum 22.11.12, 13:55
        Ano bardzo dużo. Udało mi się w końcu dodzwonić tam do odpowiedniej osoby i potwierdziła mi, że to wszystko jest potrzebne uncertain Skutecznie mnie to zniechęciło.
        W Invimedzie robią tylko sono-hsg i do tego nie honorują skierowań spoza kliniki, więc trzeba jeszcze zaliczyć wizytę u ich lekarza.
        Zależy mi na badaniu w znieczuleniu ogólnym, bo na 90% mam zrosty i to może nie małe. Boję się bólu. Cały czas mam w pamięci kolonoskopię na żywca.
        No nic, dzwonię dalej gdzie się da smile

Kotkowa, zapytam się Ciebie przy okazji - z tego co czytałam to masz problemy z fl. Ja odkąd odstawiłam anty jakieś 2 lata temu, to też - miewam brązowe plamienie nawet od 21 dc. Czy od razu dostałaś od lekarza jakiś lek na to? Ja zgłaszam to już nie pierwszemu i nigdy nic mi nie dano.
        • kotkowa Re: HSG w Novum 22.11.12, 14:47
          U mnie różni lekarz olewali te plamienia. Dopiero ten mój obecny nie olał - kazał zbadać hormony. Przed staraniami o I dziecko z powodu tych plamień, obniżonego progesteronu i za wysokiej prolaktyny, dostałam najpierw sam Bromergon, a potem dodał Luteinę. Zaszłam w ciążę w I cyklu z Luteiną. To może być objaw niedomogi lutealnej - czyli prg jest za niski (bada się w 7 dpo) albo za szybko spada.
          • ekra35 Re: HSG w Novum 22.11.12, 15:16
            Progesteron badałam w dwóch cyklach.
            W pierwszym - w 20 dc 24 ng/ml; w 23 dc 12,3 (norma w fl 1,2 - 15,9).
            W drugim - w 21 dc 9,10.
            Czyli zupełnie inaczej w obu cyklach, w podobnych momentach cyklu. Owu mam ok. 15-16 dc.
            Wszystkie inne hormony też badałam i są w normach. LH:FSH = 1,01.
            • kotkowa Re: HSG w Novum 22.11.12, 15:31
              Hmm faktycznie niezły rozstrzał z tym prg. A mierzysz temp? Bo poziom się bardzo waha, najwyższy jest ok 7 dnia po owu. Mój gin uważa, że powinno być min. 18 ng/ml. U mnie jest mniej sad Z resztą u mnie prg to pół biedy, bo też raz jest lepszy, raz gorszy - u mnie fatalny jest estradiol w f.l., w każdym cyklu dużo za niski.
        • kotkowa Re: HSG w Novum 22.11.12, 14:51
          Kurcze, chyba miałam szczęście z tym HSG - też miałam sono HSG, na NFZ, skierował mnie mój zwykły gin do jego szpitala. Badanie miałam po kilku dniach od wizyty (akurat był początek cyklu). Właśnie czytam, że inne dziewczyny nie mają tak łatwo - cena nawet 1500 zł, sto badań, na NFZ odległe terminy. Tylko ja miałam bez znieczulenia - tzn miejscowe w szyjkę tylko, bo bolało przy zakładaniu cewnika. Fakt, że jajowód, który miałam niedrożny bolał przy badaniu jak cholera.. ale warto było pocierpieć, badanie nie trwa długo.
          • ekra35 Re: HSG w Novum 22.11.12, 15:21
            Uuufff znalazłam ze znieczuleniem ogólnym na NFZ i chcą tylko jałowy posiew.
            Niestety trzeba umawiać się z miesięcznym wyprzedzeniem i to tylko na piątki, co przy moich ostatnio nieregularnych cyklach może być nie lada wyczynem. No nic, może się uda wstrzelić smile
            Wiem, że warto pocierpieć. I jeśli nie uda mi się bezpłatnie ze znieczuleniem, to zrobię bez. Niech no się tylko urodzi, to mu/jej kiedyś wygarnę ten cały ból i cierpienie wink))
            Pozdrawiam serdecznie!
            • kotkowa Re: HSG w Novum 22.11.12, 15:31
              No to super smile Trzeba się naszukać, ale warto skoro są takie różnice smile powodzenia
            • fulvietta Re: HSG w Novum 03.05.15, 15:45
              Czy możesz napisać gdzie znalazłaś HSG ze znieczuleniem na NFZ? Pilne, wielkie dzięki! smile
              • lidek0 Re: HSG w Novum 03.05.15, 19:33
                Nie prościej napisać wiadomość prywatną do danej osoby niż po 3 latach pytać licząc na aktualna informację?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka