19.12.07, 15:32
Jestem jak najbardziej za homeopatią. Właściwie do przychodni chodzę
tylko po to, aby lekarz zbadał dziecko.
I za każdym razem, czy to jest katar, czy inna infekcja, zawsze
przepisuje eurespal, którego i tak nie wykupuję.
Co to za cudowny lek, ciekawa jestem? mam wrażenie, że tak na
wszelki wypadek...
Obserwuj wątek
    • monlam1 Re: eurespal 19.12.07, 16:02
      Też byłam ciekawa bo w kółko na forach o tym się pisze :),wpisałam
      sobie w google i mi wyszło mnóstwo opini zwłaszcza na forum
      pediatrycznym,raczej nie za bardzo...
      Dużo efektów ubicznych ze strony serca,a na co to własciwie
      przepisują?Zamiast antybiotyków?
      • rosanna Re: eurespal 19.12.07, 16:25
        u nas min. na kaszel, synek ma wysoką gorączkę (nawet do 39), katar
        i trochę kaszle. Oczywiście zapisała eurespal. Kiedy zapytałam po co
        to, czy nie można zwykłego syropu na kaszel - doktor się bardzo na
        mnie oburzyła i powiedziała, że nie będzie dyskutowac.
        Po czy zapisała syrop ambrosom i ibufren na gorączkę.
        Co na goraczkę? belladonnę 15 CH?
        • monlam1 Re: eurespal 19.12.07, 17:11
          Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z homeopatią.
          Też właśnie leczę dziecko z przeziębienia no i kombinuję żeby
          uniknąć antyubiotyków. Zobacz sobie wątek poniżej...
          Tam radzono mi belladonne 15 ale wtedy nie miałam jej,a teraz mam
          ale już gorączka minęła :) Więc leczę katar i kaszel.
          Tak mi się osobiście wydaje że można spróbować jakiś gotowych
          preparatów na przykład heela czy boironu takich wieloskładnikowych
          jak się pomylisz to nie zaszkodzi...
          A z tymi 1 składnikowymi to jest troszkę zachodu żeby dobrać,jest
          też fajny pomysł żeby dziecku podać 1 granulkę z wody czyli ćwierć
          szklanki wody 1 kulka i tak co jakiś czas to łyżeczką mu podać
          kilka razy dziennie,mojemu nie zaszkodziło...Jakbym dawała dziecku
          to własnie tak zwłaszcza że mój nie umie tego ssać a kulki długo
          się rozpuszczają.
          Na gorączkę znalazłam heela belladonna-homaccord.Ale drogie to jest
          tańsza sama belladonna.
          Może ktoś Ci odpowie kto się lepiej zna.Ja daje stodal echinacee z
          wody i euphorbium na katar,mam też zakupione krople na kaszel heela
          jakby stodal się nie sprawdził.
          • marciszonka Re: eurespal 19.12.07, 17:36
            Eurespal to nieźle toksycznym świństwem które ma niby "szerokie działanie
            przeciwzapalne" więc dlatego tak chętnie go zapisują na cokolwiek co przypomina
            stan zapalny.

A co do synka - objawy - poci się? Gdzie najbardziej. Kolor skóry twarzy i czy
            oczy ma szkliste.
        • 5_monika Re: eurespal 19.12.07, 18:09
          zapomniałam o eurespalu już kiedy moje dziecko było w wieku ok 3
          lat.Choć i tak nigdy nie pił tego tak ja powinien, nie lubi
          żadnych,nawet tych słodziutkich syropów.
          Ibuprofenu tez nie podaję, za w miarę bezpieczny uważam tylko
          paracetamol, ale to też jak jest wys.gorączka.Ostatnio właśnie miał
          powyżej 40 st i nawet nie bardzo wiedziałam czy zrobić mu okład
          (zały czas było mu zimno i miał gęsią skórę)na łydki, choć
          uważam ,że działa najszybciej.Podałam Apap i oczywiście jakieś
          granulki homeo, ale właściwie nie wiedziałam jakie :(
          Tak czy inaczej w piątek taka wys.temp., rano w sobotę 35 i
          trochę.CRP ponad 100, po raz pierwszy zrobiłam badania.
          Eurespal, tyle co cytałam źle wpływa na serce, tyczyło się to osób
          dorosłych, więc dla dzieci zapewne tez nie jest obojętny.
          pzdr
          • rosanna Re: eurespal 19.12.07, 18:51
            podałam teraz ibufen, bo gorączka była ok. 39 stopni
            co jaki czas podawać belladonnę, bo znalazłam? ile granulek?
            ja zawsze podaję oscillo.
            nie poci się, nie ma nawet suchych ust, tylko szkliste oczy, wypieki,
            rano gęsia skórka na nogach i trochę go trzęsło z osłabienia.
            skoro teraz poadłam ibufen, to kiedy belladonnę?
            co na kaszel? raczej suchy, duszący?
            • marciszonka Re: eurespal 19.12.07, 19:46
              Ewidentne Aconitum, nie belladonna. Masz? 15 lub 30Ch z wody.
              • rosanna Re: eurespal 19.12.07, 20:03
                nie mam :( mam tylko aconitum dagomedu na grypę. Można podać ten kompleks? Oczy
                szklane, skóra pod oczami czerwona i blady.
                • shiva772 Re: eurespal 19.12.07, 20:44
                  Ja jestem najlepsza! Nigdy nie podałam żadnego ibufenu, paracetamolu
                  i eurespalu (czymkolwiek to jest) DZiś byłam u doktora i zapisał na
                  ewidentną grypę (gorączka dochodzi pod 40) Aconitum Comp. i
                  Eucalyptus (oba Wala). Mam przygotowaną wodę na okłady i w razie
                  draki zrobię lewatywę. Już nie pierwszy raz tak walczę z gorączką u
                  synka. Zawsze się boję ale wiem, że paracetamol tylko wszystko
                  zepsuje, zaciemni chorobę, gorączka jest najzdrowsza dla naszych
                  dzieci!
                  • marciszonka Re: eurespal 19.12.07, 21:34
                    Daj ten kompleks.

Shiva, ja tak samo jak Ty - nie podaję nic na gorączki, ale patentu z lewatywą
                    nie znam. Powiesz coś więcej na temat?
                    • shiva772 Re: eurespal 19.12.07, 22:48
                      A o lewatywie to może ja zacytuję: "Lewatywa jest najbardziej godnym
                      polecenia
                      sposobem utrzymania gorączki na bezpiecznym poziomie. Korzystna
                      zwłaszcza u
                      dzieci, u których łatwo o następstwo wysokiego gorączkowania, jakim
                      jest
                      odwodnienie. Rezultat tego prostego zabiegu jest czasem zaskakująco
                      szybki. Np.
                      zdarza się, że dzieci z wysoką gorączką, po zastosowaniu lewatywy
                      przestają
                      gorączkować i szybko dochodzą do zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ
                      lewatywa nie
                      tylko obniża gorączkę. JEST JEDNYM Z NAJLEPSZYCH MOŻLIWYCH DO
                      ZASTOSOWANIA
                      SPOSOBÓW NAWODNIENIA ORGANIZMU, a także sposobem na usunięcie toksyn
                      wydzielanych podczas choroby do jelita grubego. Temperatura wody
                      użytej do
                      lewtywy powinna się mieścić w zakresie 36-37 stopni. Może być czysta
                      woda(...),
                      Lewatywę można stosować nawet kilka razy w ciągu dnia.
                      Jeszcze jeden krótki cytacik: "Choroby gorączkowe odgrywają ważną
                      rolę jako
                      czynnik przywracający harmonię rozwoju i neutralizujący ujemne
                      skutki wszelkich
                      szkodliwych wpływów z jakimi stykamy się na co dzień w życiu."
                      A.R. Kozłowski "Homeopatyczna apteczka dla każdego"
                    • rosanna Re: eurespal 20.12.07, 09:47
                      daję kompleks, ale w nocy kiedy gorączka skoczyła do ponad 39, dałam ibufen. Po
                      prostu boję się tak wysokiej gorączki u małego dziecka.
                      Czy kompleks lepiej rozpuszczać w wodzie, czy można dać bezpośrednio pod język?
                      I jak często dawać kulki? Gorączka jest cały czas, co kilka godzin skacze do 39.
                      • 5_monika Re: eurespal 20.12.07, 09:57
                        ja wszystko daję pod język, 1 granulkę, jeśli pojedynczy lek w
                        wysokiej potencji to wtedy podaję z wody.
                        Jak często to zależy od sytuacji, jeśli jest narastająca gorączka to
                        podać można kilka dawk np. co godzinę i sprawdzić jak dziecko
                        reaguje.
                        Jeśli podajesz lek na obniżenie to właściwie nie wiemy jak
                        jest "normalna" temperatura, piszesz ,że skacze , ale może poprostu
                        ibyufen przestaje już działać.Przy 39 nawet u malucha nie obniżałam,
                        zresztą moje dziecko zawsze miało min.39,5 jeśli rosła to obniżyłam
                        i koniecznie okłady, jeśli tylko już nie wzrastała, choć była nadal
                        wysoka to już takich leków nie podawałam.Oczywiście homeo jak
                        najbardziej można.
                        • rosanna Re: eurespal 20.12.07, 15:31
                          Poddałam się. Po 12 godzinach, kiedy gorączka skoczyła do 40 - dałam ibufen.
                          Wcześniej co godzinę aconitum dagomedu. Przy aconitum, gorączka też była wysoka
                          - ok. 39, kiedy skoczyła do 40, trochę się przestraszyłam.
                          • monlam1 Re: eurespal 20.12.07, 18:53
                            I jak? Przechodzi choróbsko? Ja jak muszę to biorę panadol,ibuprom
                            trochę za mocny mi się wydaje zwłaszcza na żołądek.
                            U nas katar i kaszel trwa ale dziecko ma dobry humorek,wiadomo że
                            katar i kaszel oczyszczają organizm. Nie powinno się tego hamować
                            jak to mówią katar leczony czy nie trwa tydzień :)
                            A moja mama sobie na początku infekcji wziełą gripex nawet gorączki
                            nie miała...A to hamuje i katar i kaszel,no i obniża temp...
                            Bez sensu.Miała może 37,5.
                            ALe dziecku podobno trzeba obniżać od 38 stopni,nie wiem...jescze
                            moje nie miało tyle.Ciekawa jestem jak dawniej mówili tak z 30 lat
                            temu jaką temp. obniża się dzieciom przecież wtedy nie było ani
                            panadolu ani ibupromu? To co się robiło ?
                            • rosanna Re: eurespal 20.12.07, 21:13
                              nie spadła, tzn. spada na jakiś czas, później znów 39.
                              Trochę się boję, bo mały się trzęsie. Do połowy jest rozgrzany,
                              a nogi ma zimne i wręcz białe. Nie wiem co dalej...
                              • shiva772 Re: eurespal 20.12.07, 22:20
                                U nas już po chorobie. Wczoraj w nocy gorączkował pod 40 stopni.
                                Podawałam tylko to co pisałam. Bałam się bo trochę go trzęsło i
                                majaczył. Dziś rano wstał już bez gorączki. Wieczorem zero gorączki.
                                Ciągle podaję aconitum comp i eucalyptus. Jednak gorączka jest
                                zbawienna! W sumie bardzo wysoka gorączka trwała ok 24 godziny.
                                • monlam1 Re: eurespal 21.12.07, 08:45
                                  Wiesz co za długo ma tą gorączkę,idź do lekarza z nim może to coś
                                  poważnego...Niech go osłucha.Eurespal to za słaby jest,jeśli już
                                  jakaś chemia to antybiotyk niestety :( Ostatnio moja koleżanka tak
                                  dziecku zbijała gorączkę a po jakimś czasie się okazało że mała ma
                                  zapalenie płuc...no i dostała antybiotyk.Tak przejrzałam te posty i
                                  3 dni już Ci gorączkuje.
                                  • rosanna Re: eurespal 21.12.07, 10:51
                                    eurespalu nigdy nie podałam. U lekarza byliśmy w środę i nic się nie dzieje po
                                    osłuchaniu. Powiedziała, że gorączka może trwać nawet do 7 dni! Podobno teraz
                                    jakiś wirus z gorączką panuje.
                                    Rano znów 39,5, zbiłam.
                                    Teraz jest kaszel, męczący, wykrztuśny. Oczy ma podkrążone i czerwone sińce. W
                                    przerwach między gorączką bawi się, je, pije.
                                    • monlam1 Re: eurespal 21.12.07, 12:25
                                      7 dni!!! O matko, to może spróbuj panadolu żeby mu żołądek nie
                                      wysiadł. Chyba powinein dużo odpoczywać ,brać coś na wzmocnienie
                                      typu echinacea (od 3 latek klasycznie pozwalają,ale wiem że
                                      niektórzy nie boją się i dają wcześniej)fajna na rozgrzanie jest
                                      herbata z lipy z sokiem z malin,herabtki z bzu czarnego można z
                                      miodem.Ja mojemu maluchowi daję lipę z sokiem malinowym.
                                      A z homeopatycznych to boję się coś doradzać najwyżej gotowe są
                                      takie w aptece komleksowe heela na gorączkę to mają:
                                      Belladonna-Homaccord,a na kaszel mojemu daje Tartephedreelale on ma
                                      taki mokry,na suchy jest jescze hustheel-piszą że w wirusowych.
                                      typowo na grypę tu piszą że jest gripheel,podobne rzeczy mają inne
                                      firmy boiron na przykład.
                                      Ale przecież wszystkiego nie kupisz bo to drogie...na kaszel fajny
                                      jest też stodal mojej mamie bardzo pomaga.
                                      No i tyle,a co Ty do tej pory mu dałas?Belladone?
                                      • shiva772 Re: eurespal 21.12.07, 14:07
                                        spokojnie z tymi antybiotykami i panadolami. Nasz homeopata leczy
                                        dzieci homeopatycznie z zapalenia płuc i anginy. Sama bym się
                                        niczego nie podjęła ale temu człowiekowi ufam na 100%.
                                        • marciszonka Re: eurespal 21.12.07, 14:44
                                          U małego dziecka 7 dni gorączka pod 40 stopni jest dozwolona?? No ja nie mogę,
                                          jaka "mądra" pediatra. Absolutnie nie! Góra trzy dni, kropka. taka gorączka
                                          ogromnie wycieńcza, obciąża organizm. Badania, badania, badania. Amen. CRP,
                                          morfologia z rozmazem - podstawa. I mocz, bo to maluch.
                                          • rosanna Re: eurespal 21.12.07, 15:36
                                            niestety pani doktor jest wlaśnie z tych niedouczonych.
                                            Kiedy syn miał rok i trzydniówkę, wystraszyła mnie sepsą.
                                            Jej zdaniem wysypka tak wyglądała. Dlatego wszystko traktuję z przymrużeniem
                                            oka. Czekam. Na razie gorączka skacze do 39 rzadziej.
                                            Coraz dłuższe przerwy. Staram się nie zbijać.
                                            W mojej okolicy panuje wirus. 3 doby gorączka z kaszlem i katarem.
                                            Jutro powinny być ok.
                                            • monlam1 Re: eurespal i do shiva 21.12.07, 17:09
                                              A ja bym zbijała przy 39,jak nie panadolem to letnimi kąpielami itp.
                                              Shiva napisz mi u kogo się leczysz i w jakim to mieście...Zwłaszcza
                                              chodzi mi o te jąderka.
                                              • shiva772 Re: eurespal i do shiva 21.12.07, 23:34
                                                Jąderka to tu pisałam:
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=72738082
                                                Leczę się u doktora Kozłowskiego w Białymstoku. To homeopata z 20-o
                                                letnim doświadczeniem. W poczekalnie jego gabinetu wiecznie jest
                                                tłum :). Naturalnie jest to lekarz z dyplomem.
                                                Ja nie tyle wierzę w homeopatię co w wiedzę tego człowieka.
                                                Napisał książeczkę "Homeopatyczna apteczka dla każdego" tam jest
                                                sporo praktycznych porad.
                                                • shiva772 Re: eurespal i do shiva 21.12.07, 23:36
                                                  O tu ktoś sprzedaje jak za darmo. U nas w aptekach ta książeczka
                                                  kosztuje 15 zł. Polecam bo sporo można sie dowiedzieć.
                                                  www.allegro.pl/item284769323_homeopatyczna_apteczka_dla_kazdego.html
                                                  • monlam1 Re: eurespal i do shiva 23.12.07, 11:53
                                                    Dzięki,już książka niestety zakupiona...
                                                    Ale kupię sobie ją kiedyś jak taka fajna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka