doomi Re: GÓRASZKA 2006 17.05.06, 22:28 www.wiazowna.pl/index.php?cmd=wydarzenia&opt=pokaz&id=88 Zaproszenie Tytuł: XI Międzynarodowy Piknik Lotniczy Góraszka 2006 Typ: Kulturalne Data wydarzenia: 10.06.2006 r., godz. 08.00 Miejsce: Góraszka Ponad 50 samolotów i śmigłowców będzie można zobaczyć na XI Międzynarodowym Pikniku Lotniczym w Góraszce, który odbędzie się 10 i 11 czerwca. Główną gwiazdą tegorocznego Pikniku będzie Hannes Arch, który zaprezentuje się naszej publiczności za sterami samolotu Edge-540. Możliwości techniczne tego samolotu to m.in.: 320 koni mechanicznych, przeciążenia do 10 G, max prędkość ponad 450 km, co w połączeniu z umiejętnościami pilota bez wątpienia zagwarantuje niezwykłe widowisko. W Góraszce zobaczymy także Jacob Hollander’a, który swoim Pitts’em S2B Special wykona pokazy efektownego sky-writingu. Natomiast jedną z najbardziej spektakularnych atrakcji Pikniku będzie niewątpliwie spacer dwóch dziewczyn na skrzydłach dwupłatowca Grumann G-164A Ag- Cat. To zapierające dech w piersiach show w języku lotniczym nosi nazwę wingwalkingu. W trakcie naszego Pikniku można będzie podziwiać między innymi 65-letniego Tiger Moth’a, jednego z najbardziej znanych dwupłatowych samolotów szkoleniowych oraz jednosilnikowy samolot treningowy North American T6 – Texan, używany między innymi przez siły USA AF, US Navy oraz RAF . Samolot ten cieszy się w kręgach lotniczych mianem „twórcy pilotów” ze względu na swoją nieocenioną rolę w procesie przygotowywania lotników do walki powietrznej. Do Góraszki przyleci także szwedzki oldtimer Klemm KL 35D, ciekawostką jest to, że jedynie dziesięć maszyn tego typu jest aktualnie w pełni zdolnych do lotu. Samolot, który nasi goście będą mieli okazję zobaczyć, należy właśnie do owej dziesiątki. Zaprezentujemy widzom także samolot Antonow An-28, służący do transportu skoczków spadochronowych oraz pokaz tzw. base-jumpingu, czyli skoków ze spadochronem, które otwierane są bardzo nisko – jedynie 100 m nad ziemią (klasyczny skok to ok. 300m) Jak co roku w Góraszce nie zabraknie oczywiście śmigłowców. Czynimy starania, aby podczas Pikniku zaprezentowały się właśnie te, które są brane pod uwagę przy wyborze śmigłowca dla Rządu Polskiego czyli: Sikorsky S-92 , włoska Agusta EH-101 oraz jej mniejsza wersja Agusta AB-139 jak również odmłodzona wersja śmigłowca „Super Puma” czyli Eurocopter EC-225. Będzie też okazja, aby zobaczyć śmigłowiec Brygady Lotnictwa Marynarki Wojennej RP,Kaman SH-2G A na ziemi ...... Dla wszystkich odwiedzających Piknik przygotowaliśmy również wiele atrakcji naziemnych, m.in. wystawę zabytkowych samochodów, eksponaty Muzeum „Orła Białego” oraz grupy rekonstrukcyjne. Największą atrakcją naziemną będzie niewątpliwie rekonstruowany obecnie słynny Polski czołg 7-TP. Używany był on w trakcie Kampanii Wrześniowej jako podstawowy wóz bojowy Batalionów Pancernych Polskiej Armii. Wśród wielu expertów panuje nawet przekonanie, że gdyby Polacy dysponowali większą liczbą czołgów 7-TP wynik wrześniowych walk nie byłby przesądzony. A najmłodszych zapraszamy do zabawy w wesołym miasteczku. Zwiedzającym czas umilać będą występy artystyczne, miedzy innymi zespół BRAXTON. Odpowiedz Link
arkadia67 Re: GÓRASZKA 2006 17.05.06, 22:44 Czy Ktoś oriętuje się jaki jest koszt biletu wstępu na to "cudne" widowisko? -dla dorosłego -dla dziecka Odpowiedz Link
malinela Re: GÓRASZKA 2006 18.05.06, 09:49 My, jak co roku, będziemy. Kto nie był niech się nie waha, wspaniałe widowisko - pierwsza liga! Arkadia, nie mam pojęcia, ile kosztują bilety. Zastawiam się, czy są. My stoimy za płotem lotniska, skąd jest najlepszy widok, za ogrodzeniem (po stronie lotniska) nie ma wyznaczonych miejsc. Ulica jest częściowo zamknięta i dość dobrze zorganizowany ruch. Oczywiście, trochę trzeba postać w korku, żeby dojechać i zaparkować, ale miejsc do parkowania jest sporo przygotowanych, wszak tam same pola w okolicy. No a poza tym parkowanie umilają krążące helikoptery. Polecam!! -- Tu są(..)wszyscy nienormalni. Ja jedna jestem normalna, tylko zidiociała ze starości." Jadwiga Iwaszkiewiczówna Odpowiedz Link
arkadia67 Re: GÓRASZKA 2006 18.05.06, 22:39 Ok. tylko jak pojadę z trzema mężczyznami to mi żyć nie dadzą. Jeden będzie krzyczał, że piwa nie można się napić, drugi że zjeść nic nie można nawet loda , a trzeci będzie miał pretensje, że na karuzeli się nie pokręciłL(( Wiem, że za płotem duże oszczędności w budżecie domowym pozostaną ale, właśnie zawsze jest to ale! Jak spędzić przyjemnie dzień to trzeba kiełbaskę zjeść, zimnego piwa się napić, pokręcić się na karuzelach, wata cukrowa, lody................... i wtedy jest pełen luzzzzzzzz Odpowiedz Link
malinela Re: GÓRASZKA 2006 18.05.06, 23:37 Jeśli pozostaniesz za płotem, zapewne budżet domowy na tym skorzysta. My po obejrzeniu, przynajmniej części pokazu, bo całość bardzo długo trwa, przenosimy się na wesołe miasteczko. Ta część wyjątkowo mnie męczy, bo i wyjątkowo nie znoszę tłumnych imprez. To jak śmigłowce mijają się na odległość skrzydeł, trzeba zobaczyć z najlepszego miejsca widokowego.. Odpowiedz Link
malinela Re: GÓRASZKA 2006 09.06.06, 09:29 Nam, niestety nie uda się być. Jeśli komuś z was uda się dotrzeć, bardzo proszę o relację, a może nawet trochę zdjęć do galerii. Odpowiedz Link
111majka Re: GÓRASZKA 2006 10.06.06, 09:40 Miłego góraszkowania wszystkim góraszkującym Odpowiedz Link
111majka Re: GÓRASZKA 2006 10.06.06, 21:33 Gdzie opisy wspaniałych popisów? Gdzie zdjęcia? Odpowiedz Link
abstrakt2003 :( 11.06.06, 09:27 ja jestem zawiedziony. Miła być czołg 7-TP a go nie było. A właściwie dla tego czołgu się tam wybrałem. Odpowiedz Link
metron1 Re: :( 11.06.06, 19:26 Z roku na rok jest coraz gorzej W tym roku osiagnięto już dno Praktycznie zero nowosći te same powtarzane co roku akrobacje te same maszyny Zero organizacji gdy trwały akrobacje slowa komentatora były zagłuszane przez wycie jakiś dzieciaków ze sceny coraz mniej ciekawych stanowisk poświęconych lotnictwu Jestem na Góraszce praktycznie od początku ale takiej cały jak w tym roku jeszcze nie widziałem Owszem w tym roku można było kupić pałę milicyjną i wojskowe spodnie czy buty natomiast stanowiska typo o lotnictwie mozna było policzyć na palcach jednej ręki I najważniejsze zakaz wnoszenia piwa ochrona sprawdzła czy ktoś nie wnosi piwa Piwo natomiast było sprzedawane bez ograniczęń na pikniku W przyszłym roku proponuję zakaz wnoszenia własnego jedzenia bo firmy na pikniku muszą zarobić Żenada Odpowiedz Link
drnorbk Re: :( 12.06.06, 08:56 Slyszelismy jak w tym roku chlopaki z parkigu na polu kombinowali, zeby przyszlym roku zmowic sie ze wszystkimi i bilety na parking zrobic po 20 zł - wtym roku po 10 [wale glowa w sciane] Jezeli pojedziemy w przyszlym roku to stawiamy gdzies w lesie autko. Przeciez to horror - juz wtym roku bylo drogo - parking 10 zl, bilet normalny na pokzay lotnicze 25 zl - na szczescie dzieki Waszym radom ogladalismy calosc zza plotu - jedyne koszty to ten nieszczesny parking ) Odpowiedz Link
drnorbk Re: GÓRASZKA 2006 12.06.06, 08:32 Zrobiłem kilka zdjątek ale: - po pierwsze primo : pojechalismy tam przed 16 w niedziele, wiec samoloty i helikoptery mielismy na tle zachodzacego slonca (na moje usprawiedliwienie moge tylko napisac, ze bylismy tam w tym roku pierwszy raz - no ale rzut oka na mapke powiedzial by wszystko [wale glowa w sciane]) - po drugie primo )) - moj aparat ma zoom tylko 3x wiec do fotografowania takich imprez nadaje sie jak wol do karety - po trzecie primo )) - sprobuje mimo wszystko cos tam wkleic na nasza galerie wieczorem w domku Odpowiedz Link
drnorbk Re: GÓRASZKA 2006 13.06.06, 08:36 No niestety dzis nie dalem rady - najpierw robota potem spotkanie adaptacyjne w przedszkolu a potem jeszcze inne rzeczy Pewnie dzisja tez nie dam rady bo pozno z roboty wroce - pewnie dopiero jutro wieczorkiem albo w czwartek sie postaram Odpowiedz Link
111majka Re: GÓRASZKA 2006 13.06.06, 09:08 Drnorbk, a może jednak dzisiaj chociaż 2-3 foty dla najmniej cierpliwych? Wiem, że jak się do "tego" siada to trudno przestać bo każde zdjęcie korci, ale na pewno Ty masz bardzo silną wolę i uda Ci się przeznaczyć na to tylko chwilkę Odpowiedz Link
trawkaa Re: GÓRASZKA 2006 11.06.06, 22:34 A ja bylam w Goraszce w sobote i mi ie bardzpo podobalo.. niestety piwa nie moglam sie napic bo roobilam za kierowce ale pobawilam ie w wesolym miasteczku na Rangerze (10 zl ) , wstep ulgowy - 12 zl normalny 25 zl, kielbacha chyba 30 m - 10 zeta + buleczka (nawet swierza). Zrobilam sobie piekne zdjatko z pilotem, poogladalam samoloty i stare samochody. Szkoda ze nie bylo samolotow do ogladania tak jak na innych pokazach. Bylo fajnie ale faktycznie moglo byc lepiej. aha.. wata cukrowa srednia - 3 zl hehhee Odpowiedz Link
trawkaa Re: GÓRASZKA 2006 11.06.06, 22:35 (...) Szkoda ze nie bylo samolotow do > ogladania tak jak na innych pokazach. (...) chodzi mi o samoloty, ktore nie lataja tylko stoja na terenie gdzie widzowie Odpowiedz Link
bbb21 Re: GÓRASZKA 2006 12.06.06, 12:05 nie byłam od 5 czy 6-u lat w Góraszce. Ceny parkingów, jak też wejścia na teren pokazów - zabójczo wysokie. Pojechaliśmy tam samochodem, bo bylismy po częściowo nieprzespanej nocy, z małym dzieckiem. Pojechaliśmy ok 10 - jeszcze luźno, wracaliśmy ok 14. Podobały się nam pokazy, szczególnie szybowiec. W przyszłym roku, jesli zdecydujemy się na Góraszkę - tylko rowerami i poza terenem pokazów. ----- bbb21 Odpowiedz Link
glenkora1 Cena 12.06.06, 16:59 Czteroosobowa rodzina (2 dzieci) zapłaci 80 zł za samo wejście. Chyba naprawdę przesadzają Odpowiedz Link
metron1 Re: Cena 12.06.06, 21:12 Do tego inne ceny wyżyłowane do maksium Mała cola o,5 kosztowała 5 zł. Mniej płaciłem już za colę w knajpie hot dog 9 zł kebab 10 Piwo w puszce 6 zł Ochrona przy wejsciu grzebała w torbach szukając piwa którego z niewiadomych powodów nie wolno było wnosić Przesadzają już na maksa Odpowiedz Link
arkadia67 Re: Cena 12.06.06, 22:34 To całe szczęście, że nie pojechaliśmy A samoloty i tak po "moim niebie latały" jak to Pawlak powidiał hihihihi... Odpowiedz Link
metron1 Re: Cena 13.06.06, 15:49 I nie macie czego żałować To była moja ostatnia wizyta w Góraszce Pomijam już ceny byłbym skłonny przełknąć colę za 5 zł ale sam program jest do kitu W zeszłych latach mozna było zobaczyć naprawdę fajny pokaz lotniczy,repliki starych samolotów samoloty z II Wojny Światowej w locie A w tym roku dno i jeszcze raz dno Te same śmigłowce te same samoloty ten sam program Powiało straszną nudą Odpowiedz Link