Dodaj do ulubionych

Kawiarka na indukcję

29.11.12, 10:42
Doradźcie czy jest różnica jakaś poza wyglądem i ceną. Jak się sprawdza taki sprzęt?

allegro.pl/kawiarka-zephyz-s-l-g-9-f-450-ml-indukcja-di-9-i2793103894.html
allegro.pl/kawiarka-kafetierka-do-kawy-450ml-indukcja-i2803966767.html
allegro.pl/prezent-kawiarka-musa-10-indukcja-bialetti-i2763747730.html
Może coś polecicie - kuchenka indukcyjna.
Obserwuj wątek
    • szczesliva Re: Kawiarka na indukcję 29.11.12, 11:13
      Kawiarki na indukcje w ogole bym nie kupowala. Jak znasz sie na kawach i zaparzaniu to wiesz jak wazne jest odpowiednia regulacja temp. we wlasciwym czasie. Imo w indukcji nie jest to mozliwe. Na Twoim miejscu zainteresowałabym się aeropressem.
    • ta.dam Re: Kawiarka na indukcję 29.11.12, 19:57
      A u mnie świetnie sprawdza się Bialetti. Polecam każdy model!!
      • usmiech144 Re: Kawiarka na indukcję 29.11.12, 20:31
        Ja również polecam Bialetti, używam już od dawna wersję mukka ze spieniaczem mleka. I jest ona zdecydowanie częściej używana od ekspresu na kapsułki. Smak też bez porównania.
        • zosia711 Re: Kawiarka na indukcję 29.11.12, 21:03
          Codziennie piję kawę z Bialetti, uwielbiam smile Nie mam jednak indukcji tylko normalna płyte elektryczna. W jakimś programie o parzeniu kawy było że idealnie jest parzyć w kawiarce na gazie.
          Nie kupowałabym taniej wersji chińskiego pochodzenia ze strachu przed niewiadomymi stopami metali.
          • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 08:11
            Ja tez robie kawe w kawiarce Bialetti i na gazie. Na indukcji sie nie znam, wiec sie nie wypowiadam. Bialetti to jednak numer 1 w kawiarkach. W przyszlym roku minie 80 lat od wyprodukowania pierwszej kawiarki. Zasada dziaania sie nie zmienila: pracuja tylko nad designem i ulepszaja materialy / sprzedali okolo 280 milionow kawiarek na calym swiecie /.
            Inna sprawa, ze Mukka mnie rozczarowala.
            • el-an Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 08:33
              Można kupić kawiarkę B. z płytą elektryczną, coś takiego jak czajnik elektryczny. Jako namiętna miłośniczka takiej kawy mam taki ekspresik w pracy, bo nie mam kuchenki. Pierwszy kupiłam we Włoszech, drugi na All. W domu używam płyty elektrycznej. Nie kupuj nic chińskiego, trzeba kupić B. mam cały rząd tanich kawiarek, które źle działają, ciekną, piszczą, nie parzą kawy.
              • babeth Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 10:08
                Koleżanka która mieszkała we Włoszech również polecała mi tą markę mówiła tylko że ważne aby kawiarka była na minimum 3 fiiiżanki. Przyznam tylko że na all. widzę tyle modeli że nie mam pojęcia którą wybrać.
                • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 12:25
                  Dlaczego musi? Zasada jest taka, ze w kawiarce mozna robic tyle kaw na ile jest przewidziana. Nie mozna robic 2 czy 4 kaw w 3-filizankowej / ilosc wody i kawy musi odpowiada kawiarce /. Nalezy jednak pamietac, ze filizanki wloskie sa malutkie. Kawiarki produkuja od 1 do 24 filizanek. Po trzesieniu ziemi w Modenie zaprezentowano moke na 200 filizanek / 10 litrow wody, 800 g kawy i 25 minut oczekiwania /.
                  Tak wyglada moka na 200 filizanek:
                  s3-eu-west-1.amazonaws.com/com.reggionline/photos/201208111224-400-croppedmoka2.JPG
                  Skonstruowana przez jednego z wolontariuszy.
                  • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 12:27
                    Dla pelnej jasnosci: kawiarka nie moze byc na minimum 3 filizanki. Kupuje sie na tyle filizanek, ile sie robi.
          • jjoann Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 11:55
            mam pytanie, czy można stawiać taką małą kawiarkę na "palniku" o większej średnicy? na mojej kuchence elektrycznej, nie wiem czy na jakiejkolwiek, nie ma takiego odpowiedniego "palnika".
            • zosia711 Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 12:12
              ja stawiam, nie mam innego wyjścia smile z pewnościa za duzy palnik to strata energii, ale czy coś jeszcze? nie wiem...
              • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 12:31
                Strata energii malo wazna. Kawiarka musi stac na jak najmniejszym palniku. W przypadku gazu na najmniejszym ustawionym na minimum. Chodzi o to, aby kawa przechodzila przez filtr jak najwilniej. Kiedy sie spiesz ustawiam ten panik na max / aby szybko zagotowala sie woda /, ale jak tylka kawa zacznie sie przedostawac przez filtr szybko zmniejszam plomien. Kawiarke zdejmuje sie zanim ostatnie krople kawy sie wydostana / jak zacznie bulgotac, to jest juz za pozno: moze miec przypalony smak /. Trezba to pocwiczyc. W przypadku indukcji jest chyba niestety inaczej i zmienic tego nie mozna, ale sie nie wypowiadam.
                • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 12:33
                  Istnieja kawiarki elektryczne / np. Alice Bialetti / i malutkie maszynki elektryczne specjalne do kawiarek.
                  • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 03.12.12, 12:09
                    Zle napisalam: Alicia DeLonghi. Elektryczna z zegarem.
                  • www.redcoon.pl Re: Kawiarka na indukcję 31.12.12, 13:26
                    Kawa z kawiarki to faktycznie coś niesamowitego. Jej niezwykle intensywny aromat i smak dostarczają cudownych doznań i pobudzają do działania. Co raz częściej spotykamy kawiarki elektryczne, które są idealnym rozwiązaniem dla osób praktycznych. Można je zabrać praktycznie wszędzie bez obawy o źródło i dostępność ognia, czy gazu. Jest to na pewno trochę większy koszt ale myślę, że warto zainwestować w porządny sprzęt.
                    Kilka propozycji: www.redcoon.pl/c08060500-Kawiarki
                • zosia711 Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 13:02
                  No tak, ale tak możesz robić na gazie... niestety go nie mam, a żałuję, bo kawa robiona na gazie miała rzeczywiście lepszy smak.
      • jagoda_pl Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 13:02
        Na indukcji też? Mam kawiarkę Bialetti i kocham ją wielką miłościąsmile, a za miesiąc przeprowadzam się do nowego mieszkania i chciałabym mieć w nim płytę indukcyjną...
        • zuzia_buzia Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 15:49
          Ja mam moją kochaną kawiarkę - Batmana, cudownie się spędzam z nią ranki, ale planuję wymienić kuchenkę na wiosnę właśnie na indukcję i tak sobie myślę, że kawiarkę też będę musiała wymienić sad Zrobiłam mały research i wyszło, że Pensofal ma dobre indukcyjne. Ktoś z Was miał, używał?
          • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 19:44
            Nie wiem kawiarki, ale patelnie ceramiczne Pensofal maja kiepskie opinie.
          • jagoda_pl Re: Kawiarka na indukcję 30.11.12, 20:13
            O jaki boski Batman!
    • niebieskaa4 Re: Kawiarka na indukcję 03.12.12, 21:57
      Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Najbardziej zaintrygowała mnie inf o elektrycznych kawiarkach i powiem ,że na ten moment to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Będzie służyć nie tylko w domu ale i podczas wyjazdów. Dla zainteresowanych wklejam link gdzie jest kilka takich kawiarek
      allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=elektryczna+kawiarka
    • saddd Re: Kawiarka na indukcję 16.09.13, 10:25
      linki już nie chodza a kawiarki

allegro.pl/kultowa-kawiarka-g-a-t-opera-colore-4-gat-ekspres-i3524423223.html
      również na indukcje?
      • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 16.09.13, 11:08
        Wszystkie informacje sa podane. Spam?
        • saddd Re: Kawiarka na indukcję 16.09.13, 11:12
          gdzie na linkach które nie chodzą?
          • linn_linn Re: Kawiarka na indukcję 16.09.13, 12:51
            W linku, ktory podalas/les i o ktory pytasz. Nie bardzo rozumiem: chcesz odkopac stare linki z allegro?
            • saddd Re: Kawiarka na indukcję 16.09.13, 12:53
              dokladnie, chcialbym zobczyc o czym byla mowa. ale juz wiem jak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka