23.01.07, 18:51
Czy ktos z Was spotkal sie z takim kariotypem 46,XX der (1) i co on moze
oznaczac poza tym, ze to kariotyp zenski?
Obserwuj wątek
    • monawk Re: kariotyp 46,XX der (1) 24.01.07, 16:42
      Wydaje mi się, że mamy tu do czynienia z translokacją chromosomów w obrębie chromosomu 1. Wnioskuję to jednak na podstawie tego, co wyczytałam na podanej niżej stronie. Dokładnie w tej materii wypowie się pewnie genetyk.

Cytat:
      Gdy rearanżacja prowadzi do niezrównoważenia kariotypu (brak lub nadmiar dowolnego fragmentu chromosomowego) to chromosom lub chromosomy powstałe w wyniku takiej rearanżacji określa się mianem "derivative chromosomes" (der). Ta sama translokacja wymienna w układzie zrównoważonym u nosiciela takiej translokacji (np. matki lub ojca) może przyczynić się do przekazania dziecku chromosomu pochodnego (der) w układzie niezrównoważonym.
      źródło: 209.85.129.104/search?q=cache:BhvKfoUe15QJ:genetyka.lekarz.net/diagn/cytogen/iscn.php+46,XX+der+(1)&hl=pl&ct=clnk&cd=1&lr=lang_pl&client=opera

Zakątek 21 - www.zakatek21.pl
      • eu-iza Re: kariotyp 46,XX der (1) 25.01.07, 20:42
        Dziwne, że wydano kariotyp bez opisu. der to rzeczywiscie chromosom pochodny,
        czyli np. taki, który powstał z dwóch innych chromosomów. Za tym der(1) powinno
        byc napisane, skąd się wziął. Da sie to stwierdzić, przy pomocy metody
        fluorescencyjnej. Czy zlecono badanie u rodziców?
        • mon36 Re: kariotyp 46,XX der (1) 26.01.07, 16:02
          Dziekuje za odpowiedz.Kariotyp wydano tak jak napisalam, a badanie rodzicow
          zlecono na sierpien. Rozwiazanie mam na koniec marca, a dziecko ma stwierdzone
          na podstawie usg poszerzone komory boczne mozgu i wade serca. Na pytanie
          skierowane do p dr genetyk co ten kariotyp moze oznaczac w przyblizeniu nie
          otrzymalismy odpowiedzi
          • monawk Re: kariotyp 46,XX der (1) 27.01.07, 14:03
            Bardzo dziwne, że nie udzielono Wam pełnej informacji w tym zakresie sad
            Może spróbować jeszcze w innej poradni genetycznej? W ciąży kobiety obsługiwane są trochę z innej puli, i może uda Ci zapisać na wizytę jeszcze przed rozwiązaniem?...
            Przecież po porodzie musiecie wiedzieć, czego się spodziewać. W jaki sposób pomóc dziecku itd.
            Miałam badanie prenatalne, a potem całą opiękę genetyczną prowadzoną w Instytucie Matki i Dziecka - z całego serca polecam: kompetencja i wyczerpujące informacje.
            link do IMiDz: www.imid.med.pl/klient/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=21
            • monia761 Re: kariotyp 46,XX der (1) 28.01.07, 01:11
              Jestem zdziwniona,ze nikt Was (rodzicow)nie skontaktowal z genetykiem.Gdy bylam
              w 13 tc wykryto na usg wade genetyczna u dziecka,pomimo,ze wiadomo bylo,ze
              wkrotce nastapi obumarcie ciazy,zrobiono amniopunkcje,ktora potwierdzila
              przypuszczenia.Mielismy spotkanie z genetykiem,ktory udzielil nam szczegolowych
              informacji pomimo,ze bylam juz po poronieniu.Tak samo bylo po badaniu naszych
              kariotypow(ktore zreszta u jednego z nas nie byly prawidlowe).Caly czas pani
              doktor genetyk byla pod telefonem,gdybym potrzebowala jakis informacji.Bardzo
              wspierala mnie podczas drugiej ciazy,ktorej efektem jest wspaniala,zdrowa
              coreczka.Mysle,ze Twoj lekarz powiniem dac Ci skierowanie do genetyka,ktory
              odpowie na wszystkie Twoje pytania.Nie chce mi sie wierzyc,ze zostalas
              pozostawiona sama sobie po otrzymaniu wyniku kariotypu!Trzymam kciuki za Ciebie
              i malenstwo!!!
              • mon36 Re: kariotyp 46,XX der (1) 28.01.07, 15:05
                dzieki za odp. Rozmawialismy z p. genetyk, ktora stwierdzila ze nie wie co to
                jest moze badanie naszych kariotypow cos wyjasni, ale dla tej ciazy badanie
                kariotypow i tak nie ma wg niej znaczenia. Moze miec znaczenie dla starszego
                zdrowego syna i ewentualnie nastepnych ciaz.Takze nie opisuje cudow nie widow
                tylko rzeczywista historie. Pomocy jakiejkolwiek ani informacji o tym czego
                mozemy spodziewac sie po porodzie od p. genetyk nie otrzymalismy. Lekarz
                prowadzacy ani patolog kliniczny ktorzy prowadza ciaze nie dadza mi skierowania
                do innego genetyka poniewaz wg nich to nic nie da a wszystko wyjasni sie po
                porodzie.
                • eu-iza Re: kariotyp 46,XX der (1) 29.01.07, 19:25
                  Mozesz skorzystać z porady genetycznej w innym ośrodku - po prostu zmień
                  lekarza. Możesz sobie za taka poradę zapłacić (około 80 zł) i wtedy udzielona
                  ona zostanie niezależnie od tego czy Ci przysługuje, czy nie. Spróbuj w Łodzi
                  lub Wrocławiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka