Dodaj do ulubionych

Niełatwe pytanie

30.04.05, 09:23
mam takie pytanko..bo mam znajoma ktora choruje na bulimie,i czy jak np za
duzo zje i zazyje srodka przeczyszcajacego (jest taka herbatka) kilkanscie
razy podrzad to czy to jej szkodzi czy raczej na odwrot??blagam o pomoc!!
Obserwuj wątek
    • biomedia Re: Niełatwe pytanie 30.04.05, 11:58
      wiki....idz do lekarza!bulimia juz jest choroba ktora ci szkodzi!!ty nie masz
      problemow z waga ty masz problem z glowasadjesli faktycznie jestes chora i
      potrzebujesz pomocy idz do lekarza!!ale jesli pastwisz sie nad nami takimi
      postami bo uwielbiasz byc w centrum uwagi daj sobie spokoj-juz jestesmy
      zneczone zastanawianiem sie czy to co piszesz to prawda....idz do lekarza
      dziewczyno!!!ty jestes naprawde chora!!
      • wiki36 Re: Niełatwe pytanie 01.05.05, 10:31
        wiesz to nie ja jestem chora tylko moja znajoma,ja juz nie mam probelmu ze
        soba.przestalam sie odchudzac,polubilam siebie i jest w porzadku ale nie moge
        wyrzyc mojej kolezanki..jej tez chce pomoc ja i mnie sie udalo,ja nie choruje
        na bulimie czy cos takiego,moja kolezanka potrzebuje pomocy i jej pomoge z Wami
        czy bez was..
        • keruzamk Re: Niełatwe pytanie 01.05.05, 12:20
          witaj wikismile\
          chodzi o te herbatki.. możliwe że ona pije te z senesem- sama stosowalam (ale
          one uzależniaja i burzą gospodarkę jelit) fakt że to pomaga ale potem dochodzi
          do tego że bez herbatki nie pójdziesz do lazienki. dlatego niech ona to jak
          najszybciej odloży!!
          Ja zaczęlam sie odchudzać racjonalnie, zmienilam nawyki żywieniowe i problem
          zniknąl.

Pozdrawiam
          • mcakala Re: Niełatwe pytanie 05.05.05, 10:40
            Co do herbatek - wszystkie ziołowe leki przeczające są bardzo szkodliwe jeśli
            się ich nadużywa, tzn. można stosować najwyżej przez tydzień jeśli stosuje się
            codziennie. Ludzie błędnie myśłą, że zioła są delikatne i nie szkodzą - w
            przypadku przeczyszczających jest zupełnie na odwrót. A już hasło, że w
            naturalny sposób regulują metabolizm to zupełne oszustwo. Ziołowe leki
            przeczyszczające zawierają związki, które wchłaniają się w jelicie i silnie
            drażnią zakończenia nerwowe, co silnie pobudza skurcze naczyń - perystaltykę, a
            dodatkowo powoduje resorbcję wody i z tąd efekt przeczyszczenia. Jelito ciągle
            drażnione staje się niewrażliwe na żadne bodźce, dochodzi do martwicy błony
            śluzowej. Ludzie, którzy nadużywają tych środków cierpią potem na silne zaparcia
            na które nie działją rzadne leki. To co robią reklamy prubując wmówić, że to
            zwykłe herbatki, to wielka tragedia. Dlatego bądźcie ostrożni. A bulimja jest
            chorobą z którą nikt nie poradzi sobie sam. W dodatku to choroba śmiertelna.
            Dlatego jedyny sposób w jaki możesz pomóc koleżance, to namówić ją żeby poszła
            do lekarza. Przepraszam, że tak długo piszę, ale bardzo mnie przeraził Twój
            post. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka