grgkh 01.12.07, 13:18 Księża ostrzegają, że wróżby andrzejkowe to grzech. A co myślą o tym zaglądający tu wierzący? miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4716660.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowa_na_forum Re: Wróżby andrzejkowe 01.12.07, 17:05 Ostrzega także ksiądz Wołpiuk, że stanowisko Kościoła katolickiego w tej sprawie jest jednoznaczne - to wbrew pierwszemu przykazaniu Dekalogu. Wiara w horoskopy i przepowiednie wróżek jest świetnym sposobem na usprawiedliwiane swoich porażek. - Każde niepowodzenie czy wyrządzone zło można wytłumaczyć: to nie moja wina, tak było zapisane w gwiazdach, musiałem tak postąpić - mówi ks. Wołpiuk. - Inną sprawą jest to, że na takiej naiwności i łatwowierności ludzi zarabiają różnego rodzaju wróżki i jasnowidze - dodaje. Ale pżecież katolicy usprawiedliwiają swoje sukcesy i porażki wolą Boga. Czy to nie jest to samo? A różne organizacje religijne tak samo mamią naiwniaków i zbijają na nich kasę. Ja nie widzę za bardzo różnicy. Odpowiedz Link
astrotaurus Re: Wróżby andrzejkowe 30.11.08, 14:56 nowa_na_forum napisała: **Ostrzega także ksiądz Wołpiuk, że stanowisko Kościoła katolickiego w tej sprawie jest jednoznaczne - to wbrew pierwszemu przykazaniu Dekalogu.** Wielkie mi mecyje! Sami usunęli w całości drugie przykazanie, żeby bez przeszkód mnożyć bałwany do oddawania czci (i kasy...), a innym zabraniają zabawy.... Schyłkowa ciemnota... Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Wróżby andrzejkowe 06.12.07, 12:49 "Wróżki nie przejmują się jednak krytyką Kościoła. - Mam świadomość, że księża wróżek nie lubią. Może dlatego, że jesteśmy dla nich konkurencją. Ludzie wolą przyjść do nas niż do konfesjonału - twierdzi Marcinkowska." I to jest najlepszy komentarz do całej sprawy Klechy zwąchały konkurencje, trzeba ją więc zdusić w zarodku. Czytałam wczoraj o podobnej sprawie - jakaś firma wysyłała MMSy z podobiznami świętych. KK oczywiście zaprotestował z oburzeniem, ze to "bluźnierstwo" - pewnie byli wściekli, że sami na to nie wpadli i w zwiazku z tym nie zarobili A gdybym ja była wierząca, wydawałoby mi się obraźliwe, że ktoś uważa, iż wielkosc mego boga może zadrasnąc coś tak komicznego jak lanie wosku. Katolicy nisko cenią swego boga) Odpowiedz Link
grzrzybek Re: Wróżby andrzejkowe 11.12.07, 18:14 swoją drogą - zabawne w tej kwestii większość ateistów jest bardziej "pobożna" od większości wierzących bo generalnie, jak ktoś odrzuca różne gusła i zabobony, to odrzuca i boga, i wróżki no, a jak ktoś już wierzy w tego boga, to żaden problem chyba dla niego uwierzyć jeszcze we wróżby wróżek itd.? Odpowiedz Link
dagmama Re: Wróżby andrzejkowe 12.12.07, 14:39 A jak jest w szkolach? bo za moich czasów to były takie spotkania andrzejkowe w klasie, a potem dyskoteka. Niektóre wróżby lepiej wychodzą, jak jest więcej osób, na przykład ta z butami albo przekłuwaniem serduszka z papieru. Wtedy nie było religii w szkole, a andrzejki były. Teraz jest religia, to wróżb nie ma? Odpowiedz Link
adam81w Re: Wróżby andrzejkowe 13.12.07, 02:13 andrzejki = okazja do imprezy i tak bylo Odpowiedz Link
ezoteryk9 Re: Wróżby andrzejkowe 30.11.08, 14:07 Tak, a ciemny naród to kupi www.wrozba.blox.pl Odpowiedz Link
wnikliwy88 Re: Wróżby andrzejkowe 30.11.08, 15:13 Pismo Święte stanowczo potępia wróżbiarstwo. Polecam zajrzeć do ksiąg: Powtórzonego Prawa 18:10-12, oraz Dzieje Apostolskie 16:16-18potkała nas pewna służąca, która miała ducha — demona wróżbiarstwa. Przynosiła ona swoim panom znaczny zysk uprawianiem sztuki przepowiadania”. (Oczywiście żaden człowiek miłujący prawość nie będzie ani na serio, ani dla zabawy zasięgał rady z takiego źródła. W końcu Paweł miał dość jej wykrzykiwania i kazał duchowi z niej wyjść). Jak wynika z tego fragmentu Bóg stanowczo potępia wróżbiarstwo. Ponadto może się ono stać bardzo niebezpieczne dla tych, którzy mu się oddają. Należy pamiętać ,że wszelkie takie kontakty z duchami i przepowiednie mogą okazać sie niebezpieczne dla uczestników, którzy podobnie jak wspomniana kobieta z Dziejów Apostolskich- została opętana przez demona. Odpowiedz Link
caroli_ne_86 Re: Wróżby andrzejkowe 01.12.08, 13:36 Bardzo lubię zabawy ..andrzejkowe Kiedys podobno przez kluczyk ołów ..lano, nie wosk Czy ktoś umie odczytywac te ..wróżby? Z odlanego wosku wyszedł mi jakby ..wąż. W noc andrzejkowa znalazłam pod nogami monetę z ..Papieżem.Ciekawe co to ..oznacza ? Pozdr)) Odpowiedz Link