Dodaj do ulubionych

gorny kiel

03.02.05, 03:13
Co to znaczy ze korzen sie ustabilizowal i zab,ktory utknal, sam nie
zejdzie,.Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: gorny kiel 03.02.05, 09:39
      nie midziałem Twojego rtg, więc moje odpowiedzi są natury ogólnej. Kły górny
      wyrzynają sę o czasie w 11 roku zycia +/- 2 lata. W twoim przypadku jest już po
      tym okresie. Ortodonta oglądając rtg stwierdził, że nie ma szans na samoistne
      wyrznięcie się kła, nawer po ekstrakcji kła mlecznego. kieł stały ustabilizował
      się i sam nie pójdzie w dół. być może zaklinował się o korzeń dwójki, co jest
      dodatkową przeszkodą. nie ma innej rady, jak usunąć 3 mleczną, kość, która
      niepozwala wyrznąć się trójce stałej, przykleić zamek i ciągnąć w dół za pomocą
      aparatu stałego. to standardowa procedura, takiech zabiegów wykonuje się
      dziesiątki dzienie.
      • skiela1 Re: gorny kiel 03.02.05, 22:07
        Prosze mi powiedzec czy u Pana w gabinecie taka procedure wykonuje sie w
        znieczuleniu ogolnym czy tylko w miejscowym.Co jest lepsze??
      • skiela1 Re: gorny kiel Pytanie do Ortodonty 03.02.05, 22:10
        Czy u Pana w gabinecie taka procedure wykonuje sie w znieczuleniu ogolnym czy
        miejscowym.Co Pan proponuje.
        • ortodonta Re: gorny kiel Pytanie do Ortodonty 04.02.05, 10:39
          oczywiście, ze w miejscowym. trwa to do 30 min, nacinam błonę śluzową, dostaję
          się do zęba zatrzymanego, przyklejam zamek, zaszywam, łączę zamek z aparatem
          stałym i tak zaczynamy ciągnąć kła. Zabieg mniej traumatyczny niż niejedno
          borowanie, bo krótszy. Gdy znieczulenie przestaje działać, trochę boli, ale
          jest to ból porównywalny do zranienia się grzanką na podniebieniu.
          Przed zabiegiem wykonuję rtg w dwóch płaszczyznach dla dokładnej lokalizacji
          kla.
      • skiela1 DO ortodonty 05.02.05, 21:37
        Dziekuje za dokladne odpowiedzi,jeszcze jedna sprawa-ortodonta powiedzial mi ze
        on wykonuje taka procedure w znieczuleniu ogolnym czyli IV dozylnie.Corka
        bardzo sie wystraszyla i w tej chwili mam problem.....Tez mi sie wydaje ze IV
        jest do bardziej skomplkowanych zabiegow wiec dlaczego??Prosze mi doradzic
        ,jakie sa minusy IV ,czy isc do lekarza ktory wykona tan zabieg tylko w
        znieczuleniu miejscowym.SERDECZNE DZIEKI I POWODZENIA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka