Dodaj do ulubionych

Biskupi odpisali minister na list o gender

15.01.14, 13:57
www.rp.pl/artykul/20,1079194-Biskupi-pisza-do-minister-o-gender.html
W swoich listach biskupi zwracają również uwagę na to, że istotny jest fakt, by nie dochodziło do zlewania się płci i ról społecznych kobiet i mężczyzn. Uważają, że powinny one być jasno określone.
Obserwuj wątek
    • ding_yun Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 15.01.14, 19:05
      Ale to chyba nic nowego? Kościół od dawna ma taki pogląd na sprawę, beztrosko oczywiście ignorując fakty i realia.
    • zawszekacperek Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 15.01.14, 19:42
      Wielkie nieba!:-) Niekwestionowani mistrzowie apartheidu płciowego raczyli dać głos, z góry zakładając, że to oni i tylko oni są nieomylni w kwestii ról społecznych, które są udziałem współczesnych kobiet.
      Osobiście wolałbym, żeby np. abp Jędraszewski wytłumaczył prostemu ludowi, który z Nieomylnych (mam na myśli Piusa X i Jana Pawła II) miał rację w kwestii ról i miejsca kobiet w życiu społecznym. Żeby nie było nieporozumień, chodzi mi o encyklikę Piusa X Casti connubii oraz o list apostolski JP II Mulieris Dignitatem i inne publikacje dotyczące roli kobiet w KK.

Kacperek
    • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 07:53
      Niezależnie od użytej przeglądarki otwarcie strony z listem powoduje u mnie zawieszenie komputera. Wszystko inne otwiera się jak należy. Ani chybi dyjabeł:-)

Na razie zatem z Wami nie podyskutuję:-(
    • alkoo3 Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 10:27
      Mysle ze sie nie dogadaja:

w stylu konfrontacji:
      mowiac gender - Pani Minister mowi o rownouprawnieniu Kobiet i Mezczyzn
      mowiac gender - Biskupi mowia o ideologi ktora prowadzi do homoseksualizmu i pedofili w nagorszym razie, w najlepszym stawia pod znakiem zapytania plec biologiczna i wlasna tozsamosc plciowa.

w stylu kompromisu:
      za uprawnieniem sa chyba wszyscy, chodzi tu jedynie o uwolnienie sprawowania funkcji spolecznych czy rodzinnych od plci biologicznej. Tutaj maja Biskupi problem.
      Rownouprawnienie plci nie oznacza zrownanie plci jako zredukowania plci do odczuwanej , wyksztaltowanej tozsamoznosci w oderwaniu od biologicznej plci - Tutaj pani minister pozostaje w ukryciu.

• sebalda Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 12:46
        Ks. Oko wygłosi wykład na temat gender dla posłow w Sejmie??? Czy ja dobrze zrozumiałam??? Dla wsystkich z mównicy czy dla Kempy i ferajny? I dlaczego w Sejmie? Kto go tam wpuści? Jaki to koszmar, że taki oszołom jest uznawany za specjalitę:/
        • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 15:58
          sebalda napisała:

> Ks. Oko wygłosi wykład na temat gender dla posłow w Sejmie???

Nie no, proszę, powiedzcie, że żartujecie...
          • sebalda Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 16:47
            mary_ann napisała:

> sebalda napisała:
            >
            > > Ks. Oko wygłosi wykład na temat gender dla posłow w Sejmie???
            >
            > Nie no, proszę, powiedzcie, że żartujecie...

No niestety chyba nie żartujemy. W podlinkowanym streszczeniu artykułu dwa ostatnie akapity:

"Tymczasem dyskusję na ten temat w przyszłym tygodniu organizuje Katolicka Agencja Informacyjna. W czwartek 23 stycznia w siedzibie episkopatu Polski o gender będą mówić m.in. ks. dr Leszek Woroniecki, prof. Zbigniew Lew Starowicz oraz zajmująca się badaniami genderowymi prof. Małgorzata Fuszara z Uniwersytetu Warszawskiego.
            Tego samego dnia wykład dla posłów o gender wygłosi w Sejmie ks. prof. Dariusz Oko."

Ja myślę, że on tam będzie na zaproszenie Kempy i dla jej grupy wystąpi, nie sądzę, żeby mu dano możliwość wystąpienia w szerszym gronie. Niemniej jednak....
            No i ten Lew-Starowicz. Jemu coś się chyba na starość pomieszało, czytałam jakieś jego strasznie powalone opinie. Nie pomnę gdzie, ale on wychodzi na kolejnego bojownika przeciwko gender, co dziwi niepomiernie.
            • slotna Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 22:14
              > No i ten Lew-Starowicz. Jemu coś się chyba na starość pomieszało, czytałam jaki
              > eś jego strasznie powalone opinie. Nie pomnę gdzie, ale on wychodzi na kolejneg
              > o bojownika przeciwko gender, co dziwi niepomiernie.

A mnie sie zdaje, ze on sie po prostu nie zmienil. Nauka o ludzkiej seksualnosci poszla do przodu, a on - w swoim czasie postepowy - zostal tam, gdzie byl.
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 09:42
                Ciekawe co na to Michał Lew-Starowicz, jego syn? Też jest seksuologiem, mają razem poradnię. :-)
          • zawszekacperek Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 24.01.14, 10:51
            No i co Carissima? :-) Widzisz? To nie był joke.

Jednak ks. Oko dał "wykład" w Sejmie.:-) "Audytorium" zasłużyło sobie na takie popłuczyny. Mnie najbardziej rozbawiło to, że w trakcie tego pożal się Boże (jeśli masz komu) "wykładu" nasr... we własne gniazdo gromiąc Judaszy w koloratkach i sutannach.

Zabawne nie było już kiedy przyrównał gender do ideologii totalitarnej jaką był m. in. nazizm. Nikt ze słuchaczy nie zaprotestował, że nazizm poniekąd hołubił kościół instytucjonalny, o czym świadczy m. in. konkordat Stolicy Apostolskiej z III Rzeszą, postawa niektórych hierarchów wobec Hitlera (np. Bertram), biskupstwo polowe Wehrmachtu z niejakim bpem Rarkowskim na czele czy też skromna inskrypcja na żołnierskich pasach "Gott mit uns".

O solidnym wychowaniu katolickim takich "orłów nazizmu" jaknp. komendant KL Ausschwitz już nie wspomnę. :) Ks. Oko też o tym nie wspominał.:)

Kacperek
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 16:28
      Tymczasem warto przeczytać w najnowszym Tygodniku Powszechnym reportaż o owej przedszkolance z Rybnika. Rany, co ta kobieta przeżyła. :( Ubierali misie w różne stroje oraz powiedziała dzieciom, że w różnych kulturach ludzie noszą różne ubrania, np. Szkoci spódnice, a księża sutanny. Oskarżono ją o zmuszanie chłopców do przebierania się w sukienki i naukę dzieci masturbacji. Pisali do niej listy, "czy pani mąż nosi stringi?" i "czy pani sika na stojąco?". Ksiądz na mszy głośno modlił się o nawrócenie jej przedszkola na właściwą drogę. Przeraźliwa nagonka, szaleństwo. :(
      • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 16.01.14, 18:38
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Tymczasem warto przeczytać w najnowszym Tygodniku Powszechnym reportaż o owej p
        > rzedszkolance z Rybnika. Rany, co ta kobieta przeżyła. :( Ubierali misie w różn
        > e stroje oraz powiedziała dzieciom, że w różnych kulturach ludzie noszą różne u
        > brania, np. Szkoci spódnice, a księża sutanny. Oskarżono ją o zmuszanie chłopcó
        > w do przebierania się w sukienki i naukę dzieci masturbacji.

Bo to było pewnie tak:
        Jedna - pani - drugiej pani - coś o sukienkach - w przedszkolu - a - ta pani - już swoje wiedziała - i
        www.youtube.com/watch?v=mV_yJCbndoI
    • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 12:29
      Ha, przeczytałam.
      W swej naiwności w pierwszej chwili zrozumiałam, że

istotny jest fakt, by nie dochodziło do zlewania się płci i ról społecznych kobiet i mężczyzn.

znaczy, iż nie powinno się płci utożsamiać z rolą społeczną. Nic tylko przyklasnąć. Dalszy ciąg jednak wyprowadził mnie z błędu:-(
    • mary_ann model 17.01.14, 12:35
      Są takie zdania, które chyba niechcący zdradzają, jaką to wizję wspólnoty mają niektórzy pasterze KK:

Kiedy zaczynają już z zewnątrz mądrzy tego świata mówić, o czym mówić powinien w swoim kościele biskup (...)

To właściwie pouczanie ucznia i stwierdzanie, że właściwie nie wiemy, co mówimy – dodawał. [bp Jędraszewski]

Nauczający (mądrzy NIE z tego świata) i nauczani (uczniowie), oświeceni i prostaczkowie, którym nadprzyrodzona wiedza wlewana jest do ust złotą łyżeczką...

I czy to brak wykształcenia, słaba pamięć czy zwykła bezczelność dyktuje takie wywody?

Kościół zawsze stał na straży właściwego postrzegania godności człowieka stworzonego na obraz i podobieństwo Boga, jako mężczyzny i kobiety, bronił przestrzegania podstawowych praw człowieka (abp J. Kupny)

Praw człowieka? Godności kobiety? Zawsze? Halooo, panowie...
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 19:17
      TP zapowiada przełom ;)
      tygodnik.onet.pl/wwwylacznie/w-kosciele-o-gender-bez-ks-oko-ta-konferencja-to-przelom/6eyhk
      W siedzibie episkopatu odbędzie się konferencja o gender bez udziału ks. Oko. :-D
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 19:21
        ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x74476/gender-oczami-specjalistow-konferencja-stycznia-w-warszawie/
        Hehe, za to będzie Lew-Starowicz...
        • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 22:26
          O, jeszcze lepiej. Gada ostatnio jak ksiądz, a świecki, więc marketingowo lepszy.
          • slotna Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 22:29
            Markeetingowo jest znakomity - juz ladnych pare razy slyszalam, ze NAWET Lew-Starowicz mowi, ze costamcostam.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 23:06
              O tak, przygruchanie sobie Starowicza jest genialne. On niedawno jeszcze mówił, że nie wie, co się dzieje z Kościołem, w latach 80. go zapraszali na prelekcje, a teraz uważają za zgniłego libertyna. I że to nie on się zliberalizował, tylko Kościół skonserwatywniał. No więc jeśli po takich wzajemnych opiniach z powrotem się zaprzyjaźnili, to jest to samo w sobie zabawne.
      • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 17.01.14, 22:24
        Nie podniecaj się, pewnie ma grypę.
        Albo poleciał straszyć genderem za granicą. Służba nie drużba.
      • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 19.01.14, 19:16
        Zerknęłam na ten artykuł - nazwiska rzeczywiście z innego jakby nurtu, niż ks. Oko, ale np. Petrową-Wasilewicz to bym się przesadnie nie podniecała. Czytam ją na Areopagu i nie spodziewam się po niej wkładu w jakiś przełom czy powiew nowego:-) Jej związek z tematyką kobiecą polega głownie na wyciąganiu z niebytu różnych żeńskich postaci w historii kościoła (działalność oczywiście chwalebna).
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 24.01.14, 07:16
          O, już jest nagranie z konferencji. Lew-Starowicz mówi, że jak kobiety mogą iść do policji i wojska, to znika pożądanie:
          m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/12,117915,15327366,Lew_Starowicz_na_konferencji_o_gender__Polaryzacja.html?lokale=warszawa#BoxWiad2img
          • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 24.01.14, 08:06
            anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> O, już jest nagranie z konferencji. Lew-Starowicz mówi, że jak kobiety mogą iść
            > do policji i wojska, to znika pożądanie:

Innymi słowy - Izrael powinien dawno wymrzeć śmiercią naturalną.
          • zawszekacperek Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 24.01.14, 10:24
            Anuszka, przy całej mojej sympatii do Ciebie, powiem bez owijania w bawełnę: Jesteś wredna. Ot, co!
            Nie mogłaś spuścić zasłony miłosierdzia na brednie tego skądinąnd jowialnego staruszka? :)

"Zanik pożądania i atrakcyjności" - Buahahaha....

Kacperek
            • mary_ann Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 24.01.14, 11:45
              zawszekacperek napisał:

> "Zanik pożądania i atrakcyjności" - Buahahaha....

https://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/18/z1da.jpg
    • luccio1 Re: Biskupi odpisali minister na list o gender 18.01.14, 16:30
      > by nie dochodziło do zlewania się płci i ról społecznych kobiet i mężcz
      > yzn. Uważają, że powinny one być jasno określone.

W historii Polski te role zlewały się już od dawna. Każda wojna, każde powstanie zmuszało Kobietę Polską do bycia Matką i Ojcem w jednym, gdy tylko Męża i Ojca zabrakło - albo poległ, albo był daleko bez możliwości kontaktu.
      Dotychczas takie Matki otaczano u nas szacunkiem i czcią. Teraz - jak widać - chce to zmienić Instytucja, która zawsze kojarzyła się z trwaniem, ciągłością, niezmiennością...
    • mary_ann ciasteczkowy facepalm 24.01.14, 13:29
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/12,114927,15325775,Malecka_Prybylo__Gender_to_zamach_na_rodzicielstwo_.html?lokale=warszawa&v=1&pId=26115229&send-a=1#opinion26115229
      Czy KEP naprawdę ma tak marnych piarowców? Czy może odwrotnie - piarowcy dobrze wykonali swoją robotę, bo wystąpienie tej pani jest dobrze dopasowane do targetu, który ja przeceniam?

To z tej samej, wczoraj konferencji ("Gender oczami specjalistów"). Skład dyskutantów był taki, że chyba tylko prof. M. Fuszara* i D. Kozłowska mogła prostować absurdy na temat gender. Z przerażeniem skonstatowałam, że wystąpienie wygłosiła także prof. dr hab. Alina Midro, kierownik Zakładu Genetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku - postać zaiste kuriozalna, autorka "prac naukowych" na temat obciążeń dzieci z in vitro, będących głównym źródłem rewelacji ks. Longchamps de Berier (słynna bruzda).

*Zdaniem prof. Fuszary, zadziwiające i nietrafne są kierowane pod adresem gender studies zarzuty, iż prowadzą one do nieodróżniania i unifikacji płci lub zacierania różnic płciowych. – Jest zupełnie odwrotnie. Taki zarzut można postawić starej, przedgenderowej nauce, która płeć ignorowała, a co najwyżej traktowała ją jako jedną ze zmiennych społeczno-demograficznych – stwierdziła prelegentka.

ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x74793/gender-oczami-specjalistow-konferencja-w-warszawie/
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Prof. Bielik-Robson o ks. Oko 25.01.14, 13:52
      Cudne podsumowanie ks. Oko (i tak naprawdę całego katolicyzmu) przez prof. Bielik-Robson:
      www.krytykapolityczna.pl/felietony/20140125/historie-oka
      Każdy występ księdza Oko (z iście szalonym błyskiem w oku, indeed) kompromituje ideę „rehabilitacji seksualności”, której nowoczesny Kościół rzekomo hołduje, wymyślając kolejne „teologie ciała” i kolejne wzorce idealnego pożycia opartego na intymnym życiu Trójcy Świętej (zresztą w dwóch trzecich męskiej, a w jednej trzeciej co najwyżej obojnaczej). Ksiądz Oko dekonstruuje cały ten wydumany zwrot katolicyzmu w stronę erotyki, pokazując, że nic się w istocie nie zmieniło: seksualność nadal straszy jako upadła domena Szatana
      • mary_ann Re: Prof. Bielik-Robson o ks. Oko 25.01.14, 15:08
        Bardzo ciekawy komentarz.

Tu jest nagranie wystąpienia Oko w Sejmie, te seksualnoobsesyjne fragmenty, do których odnosi się Bielik-R. są np. w 1h16m.
        www.youtube.com/watch?v=ZBHBMft6kSQ
        W tym samym fragmencie geje, ich życie są podsumowani w taki podły, kłamliwy i wzgardliwy sposób, że poważnie zastanawiam się, czy takimi tekstami (wygłaszanymi na terenie Sejmu RP!) nie powinna zająć się prokuratura.

Ogólnie to wystąpienie podnosi włosy na głowie, ale rodzi też poczucie obezwładniającej bezradności. Na każde kłamstwo, przeinaczenie, bełkot, omówienie, trzeba by dwudziestu mądrych zdań repliki.

Nie dałam rady przesłuchać całości, przewijałam, ale mi wystarczyło.

55-56' - nieszczęśliwe lesbijki biora odwet na biednych chlopcach

1h - lewackie dzienniki piszą, jaka piękna jest prostytucja, jak ułatwia studia

1 h 02' - w Niemczech rodzice, którzy "nie chcom zapisac dzieci na tom seksdeprawacje, som karani grzywna, a potem więzieniem. Oni chcą to 1:1 wprowadzić w Polsce!"

1 h 05' - Kołakowski przeszedł ewolucję od marksizmu do chrześcijaństwa. Na jego grobie jest krzyż, tutaj w Warszawie. Bo był człowiekiem uczciwym.

Smacznego.
        • sebalda Re: Prof. Bielik-Robson o ks. Oko 25.01.14, 20:50
          Mnie szalenie rozbawił fragment wywiadu u Moniki O. Ksiądz twierdzi, że geje to pedofile. Nie wszyscy, ale 40%.... i tu kolejne wyliczanki. Ksiądz bardzo nienawidzi gejów. Nie, skądże, ja się nawet przyjaźnię z kilkoma. O, to ksiądz się przyjaźni z pedofilami?!?!

A tak na poważnie. Czuję wstyd, zażenowanie, odrazę, gdy słucham tego człowieka. To, że w łonie Kościoła zdarzają się jednostki głupie, złe, zdeprawowane, szalone, cóż, wszędzie się zdarza, ale że Kościół ich nie ucisza, a wręcz promuje???????????
          Ucisza się takich ludzi jak ks. Lemański, a takiego oszołoma, kłamcę i nie powiem już kogo, bo musiałabym użyć nieparlamentarnych słów, a tego nie lubię, nikt nawet nie upomni? Porównanie do rury wydechowej jest tak ohydne, a w ustach księdza tak porażająco nie na miejscu, że brak mi słów. Hańba, jak dla mnie:(
          I te rozchichotane i zadowolone z siebie gęby komisji w reakcji na te wszystkie ohydne wypowiedzi. Co się dzieje z naszą polityką???? Co się dzieje z naszym Kościołem????????
          • mary_ann Re: Prof. Bielik-Robson o ks. Oko 26.01.14, 09:59
            Sebalda napisałą:

te rozchichotane i zadowolone z siebie gęby komisji w reakcji na te wszystkie ohydne wypowiedzi. Co się dzieje z naszą polityką???? Co się dzieje z naszym Kościołem????????

Co do polityki - już dawno straciłam złudzenia. Sejm: Pawłowicz, Pięta (ten od popierania więzienia, dla homoseksualistów w Ugandzie), ci co rechotali z Biedronia i Grodzkiej. Kurioza po każdej stronie: Nowicka, która wierzy, że skutkom udaru można zapobiec nakłuwając ucho igłą. Zaiste - dziwne to zgromadzenie.

A Kościół - cóż rzec? Też niewielkie zaskoczenie:-)
          • mary_ann Re: Prof. Bielik-Robson o ks. Oko 28.01.14, 08:14
            Sebalda napisała:

A tak na poważnie. Czuję wstyd, zażenowanie, odrazę, gdy słucham tego człowieka
            > . To, że w łonie Kościoła zdarzają się jednostki głupie, złe, zdeprawowane, sza
            > lone, cóż, wszędzie się zdarza, ale że Kościół ich nie ucisza, a wręcz promuje?
            > ??????????
            > Ucisza się takich ludzi jak ks. Lemański, a takiego oszołoma, kłamcę i nie powi
            > em już kogo, bo musiałabym użyć nieparlamentarnych słów, a tego nie lubię, nikt
            > nawet nie upomni?

Więcej osób zadaje sobie dokładnie to samo pytanie:

Nie mogę się nadziwić, że mój Kościół nie pozwala wypowiadać się publicznie ks. Adamowi Bonieckiemu, a zezwala na to ks. Dariuszowi Oko. Nikt bardziej niż on nie zaszkodził Kościołowi w ostatnich czasach. Gdy słucham, jak w Sejmie brawurowo rozprawia się z rzekomą ideologią gender, mam wrażenie, że nie przemawia duchowny pochylony z troską nad bliźnim, ale niespełniony polityk czy też owładnięty obsesją potomek inkwizytorów.
            Dziś polski Kościół ma właśnie taką fanatyczną twarz ks. Oko. I szczerze wątpię, by ta twarz - tak nieprzystająca do współczesności - przyciągnęła do świątyń więcej wiernych. Na pewno nie zachęci tych, którzy chcą słuchać o ewangelicznej miłości, a nie o potępianiu i obłąkanych teoriach. Może przełożeni ks. Oko się zastanowią, czy krewki duchowny nie powinien sobie zrobić dłuższej przerwy od publicznych wystąpień i poświęcić czas na studiowanie dokumentów i słów nowego papieża.

wyborcza.pl/1,75968,15346587,Niech_ks__Oko_poslucha_Franciszka.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
            • mary_ann podobne wrażenia z innej strony sceny 28.01.14, 08:42
              A tu, proszę, ciekawa zbieżność i z Zalweską, i z Bielik-Robson - podobne wrażenia nt wynurzeń ks. Oko po (bardzo) prawej stronie sceny politycznej:

I na koniec trochę o samym wystąpieniu księdza Oko. Ja byłem nim – jego językiem – zwyczajnie zawstydzony. I tak się zastanawiam czy aby na pewno ma on zgodę przełożonych na swoją działalność. Bo tak jak istnieje różnica moralna między oglądaniem pornografii przez prokuratora w ramach wykonywania obowiązków śledczych, a oglądaniem jej przez niego prywatnie, tak istniej cienka granica między badanie zjawiska homoseksualizmu dla precyzowania katolickiej doktryny w tej sprawie, a czerpaniem z tego badania nie do końca właściwych emocji. Nie na darmo przecież, aby uniknąć tej drugiej sytuacji, mistrzowie życia duchowego zakazują rozmyślania nad pewnymi kwestiami nawet wtedy, gdy początkowe powody tych rozmyślań są jak najbardziej chwalebne. Właśnie by owych nadmiernych emocji nie rozbudzać. Niech mi ksiądz Oko wybaczy, ale jego sejmowy występ wzbudził we mnie właśnie taką wątpliwość. Wątpliwość czy ta sprawa nie budzi w nim za gorących emocji. I czy jego przełożeni naprawdę wiedzą jak bardzo zaangażował się on w tę sprawę…

areopag21.pl/plusy_i_minusy_j.f._libickiego/artykul_4309_dlaczego-poslowie-pis-zaprosili-ksiedza-oko.html
              • sebalda Re: podobne wrażenia z innej strony sceny 28.01.14, 12:55
                I czy jego przełożeni naprawdę wiedzą jak bardzo zaangażow
                > ał się on w tę sprawę…

Nie, nie widzą, są ślepi i głusi:P
                Najwyraźniej jest im na rękę taki zaangażowany (gorący) rycerz broniący "wartości chrześcijańskich". Nie łudźmy się, jest bardzo duża grupa ludzi, ktorych to kręci i dla których on jest idolem. Stały elektorat:P
                U mnie w kościele znowu proboszcz zachęcał do lektury Idziemy i niezmiernie ciekawego artykułu o tym, że jakoś dziwnie naukowcy zajmujący się "ideologią gender" wcześniej byli oddani ideologii marksistowskiej. Prawie co tydzień wymienia artykuły na temat gender. Wymawiając uparcie to słowo przez "g". Nawet wyprosił ojca z płaczącym chrzczonym na tej mszy dzieckiem, żeby mu nie zagłuszało tak ważnego ogłoszenia parafialnego. Serio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka