mary_ann 08.11.14, 01:06 Jakie zdjęcia będziemy oglądać z podobnym niedowierzaniem za następne 50 lat? wyborcza.pl/5,140981,16922605,Dokumentowal_zycie_Afroamerykanow_w_czasach_segregacji.html?i=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej585858 Re: za 50 lat 08.11.14, 13:19 Chociażby takie: www.google.pl/search?q=zdj%C4%99cia+parada+r%C3%B3wno%C5%9Bci+2013&client=firefox-a&hs=np6&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=KgpeVN_jNsyradTOgbAJ&ved=0CCEQsAQ&biw=1010&bih=634 Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 08.11.14, 13:36 Faktycznie, mlodzi beda sie dziwic, ze odmawiano homoseksualistom praw podobnie jak niegdys osobom czarnoskorym. Odpowiedz Link
andrzej585858 Re: za 50 lat 08.11.14, 14:09 Raczej beda dziwić sie jak to możliwe że tolerowano tego typu zachowania w miejscach publicznych. Ale cóż - każda epoka ma swój okres schyłkowy. Odpowiedz Link
verdana Re: za 50 lat 08.11.14, 14:41 Mam nadzieję rzeczywiście, ze epoka nietolerancji ma swój okres schyłkowy. Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 08.11.14, 14:43 Jakiego typu zachowania? Kolorowa parade, w ktorej ida sobie ludzie domagajacy sie zrownania praw? No rzeczywiscie, skandal. Coraz wiecej krajow wprowadza malzenstwa jednoplciowe (zerknij sobie tu), a ty twierdzisz, ze to schylek jakiejs epoki? Przeciez ona sie dopiero zaczyna, jeszcze w zeszlym stuleciu seks homoseksualny byl penalizowany chocby w UK, a teraz homoseksualisci moga tam, i nie tylko tam, swobodnie adoptowac dzieci. A teraz zobacz sobie, w ktorych krajach nadal wystepuje penalizacja. Naprawde do tego chcesz dazyc? Myslisz dokladnie tak samo jak rasisci, ktorzy zabraniali malzenstw mieszanych i spychali czarnoskorych na margines. Jak homoseksualisci smia isc ulica, nie powinno sie tolerowac ich w miejsach publiczny, fe! Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 13.11.14, 12:54 Jeszcze takie ladne zestawienie, zeszloroczne, wiec sie zgadza z linkiem Andrzeja. Odpowiedz Link
mary_ann Re: za 50 lat 08.11.14, 16:57 Ja też pierwsza rzecz pomyślałam, że moje dzieci będą tłumaczyć wnukom z niejakim zażenowaniem, że kiedyś homoseksualiści musieli domagać się równych praw. Taką mam przynajmniej nadzieję. Odpowiedz Link
mary_ann Re: za 50 lat 08.11.14, 17:40 O, np. że były możliwe takie kampanie polityczne: i zdarzały się takie manifestacje: Odpowiedz Link
andrzej585858 Re: za 50 lat 09.11.14, 12:46 mary_ann napisała: > Ja też pierwsza rzecz pomyślałam, że moje dzieci będą tłumaczyć wnukom z niejak > im zażenowaniem, że kiedyś homoseksualiści musieli domagać się równych praw. Ta > ką mam przynajmniej nadzieję. W ciekawy sposób domagają się tych równych praw. ". Według niego homoseksualni twórcy zmuszają heteroseksualnych aktorów do odgrywania gejowskich scen. - Sensu nie mają takie przedsięwzięcia jak adaptacja Szekspira, w której to na scenie ma miejsce gwałt, gdzie jeden goły chłopiec posuwa drugiego. To skończyło się zresztą tak, że jeden z tych chłopców jakoś przez to przeszedł, ale drugi płakał jak dziecko, tak bardzo nie chciał tego robić. Ale... robił, ponieważ bał się, że jeśli odmówi, to zostanie wyrzucony. I to jest naprawdę straszne – tłumaczy Andrzej Grabowski." www.se.pl/rozrywka/plotki/andrzej-grabowski-o-gejach-w-teatrze-jest-naprawde-straszne_417139.html To tylko jeden z wielu przykładów swoiście rozumianej "tolerancji" podobnie jak dyskryminacja z jaka zaczynamy miec coraz częściej w administracji. Osoba która deklaruje się jako osoba religijna nie ma praktycznie szans na stanowiska w administracji publicznej - vide przykład min. Krolikowskiego, ale już mianowanie prof. Fuszary - o tutaj nie ma żadnych problemów, chociaz jej poglądy są jednoznaczne ideologicznie. Mam nadzieję więc że za 50 lat nie bedzie tego typu problemów i poglądy o jednoznacznie lewicowej proweniencji odejda do lamusa historii. Mam na myśli poglady w ktorych "walke klas" zastapiono "walka płci". Odpowiedz Link
mary_ann martyrologia aktorów 09.11.14, 13:51 ". Według niego homoseksualni twórcy zmuszają heteroseksualnych aktorów do odgrywania gejowskich scen. " A ja, naiwna, myślałam, że zawód aktora polega na wcielaniu się za pieniądze w postacie, którymi się nie jest. Czasem nawet w drzewo, kosmitę czy psa (człowiek przy tym to chyba pestka?). Odpowiedz Link
andrzej585858 Re: martyrologia aktorów 13.11.14, 09:58 mary_ann napisała: > > A ja, naiwna, myślałam, że zawód aktora polega na wcielaniu się za pieniądze w > postacie, którymi się nie jest. Czasem nawet w drzewo, kosmitę czy psa (człowie > k przy tym to chyba pestka?). Albo przyjmiemy w takim razie że Grabowski nie jest aktorem, albo że nie wszystko jest na sprzedaż. Istnieją granice ktorych nie powinno sie przekraczac - nawet jezeli nakazuje tak prawo stanowione czy tez wykonywany zawód. Odpowiedz Link
pavvka Re: martyrologia aktorów 13.11.14, 10:26 A jeśli aktor-gej gra w scenie erotycznej z kobietą to jest to przekroczenie granic? Odpowiedz Link
mary_ann Re: martyrologia aktorów 13.11.14, 11:13 Ja bardzo przepraszam, a jak w ogóle żonaty aktor, dajmy na to porządny katolik, gra w scenie erotycznej z kobietą, która nie jest jego żoną?:-)) Ja się pytam, no? Odpowiedz Link
mary_ann Re: martyrologia aktorów 13.11.14, 10:37 "Wszystko na sprzedaż ?" O czym Ty mówisz? Ktoś kogoś zmusza do odbywania homoseksualnych stosunków na ekranie lub scenie? Na to są paragrafy o zmuszaniu do prostytucji. Nie wiem, na ile zdajesz sobie z tego sprawę, ale w sposób spektakularny odsłoniłeś tu swoją homofobię. Najwyrażniej nie przeszkadza Ci (bo tego nie podnosisz), że aktorzy na potrzeby fabuły notorycznie wcielają się w oszustów, morderców i gwałcicieli (na czym nie cierpi nijak ich wizerunek w społeczeństwie i rodzinie, bo normalni ludzie odróżniają aktorską kreację od żywego człowieka). Przeszkadza Ci natomiast bardzo, że mają się - nieprzymusowo zresztą - od czasu do czasu wcielać w gejów. A zagrania roli w filmie, którego przesłanie się aktorowi nie podoba, zawsze można i wręcz nalezy odmówić. Bo nie wszystko jest na sprzedaż. Odpowiedz Link
andrzej585858 Re: martyrologia aktorów 15.11.14, 07:59 mary_ann napisała: > > Nie wiem, na ile zdajesz sobie z tego sprawę, ale w sposób spektakularny odsłon > iłeś tu swoją homofobię. Moje oblicze homofoba jest podobnie spektakularne jak nauczanie Kosciola w tej kwestii. A tego typu etykietowanie ludzi którzy zgadzaja sie na legalizowanie "małżeństw" homoseksualnych i adopcje dzieci jest po prostu wyrazem braku tolerancji. > > A zagrania roli w filmie, którego przesłanie się aktorowi nie podoba, zawsze mo > żna i wręcz nalezy odmówić. Bo nie wszystko jest na sprzedaż. Oczywiście że nie wszystko - zwłaszcza sumienie. Tylko że nie wszyscy sa w stanie to zrobic z różnych powodów, chociazby z tego powodu że boja się stracic pracę. Zreszta wypowiedź p. Grabowskiego o presji wywieranej przez lobby homoseksualne nie jest pierwszą i zapewne nie ostatnią. Tylko ze on moze sobie na to pozwolić i jak widac nie obawia sie etykiety homofoba. Odpowiedz Link
mary_ann Re: martyrologia aktorów 15.11.14, 11:11 Rysunek jest strasznie głupi. Geje wytłumaczą dziecku, skąd się wzięło, i będą (ewentualnie) mieli z tym dokładnie taką samą trudność, jak heteroseksualni rodzice adopcyjni. Jeśli sądzisz inaczej, wskaż różnicę. Oczekuję odpowiedzi na zadane Ci pytania - co, jeśli aktor-gej musi zagrać w scenie erotycznej z kobietą? Co, jeśli aktor hetero nie ma ochoty zagrać w scenie erotycznej? Presja utrzymania pracy jest oczywiście niebagatelną kwestią, ale dotyczy nie tylko aktorów i nie tylko osób heteroseksualnych. Odpowiedz Link
mary_ann Andrzej, odpowiedz na zadane pytania 15.11.14, 20:27 Andrzej, oczekuję odpowiedzi na pytanie Pavvki i moje w tym wątku. Odpowiedz Link
slotna Re: martyrologia aktorów 15.11.14, 21:21 > Rysunek jest strasznie głupi. Geje wytłumaczą dziecku, skąd się wzięło, i będą > (ewentualnie) mieli z tym dokładnie taką samą trudność, jak heteroseksualni rod > zice adopcyjni. Jeśli sądzisz inaczej, wskaż różnicę. Juz nie mowiac, ze w przeciwienstwie do dzieci adopcyjnych par bezplodnych, to dziecko prawdopodobnie jest dzieckiem biologicznym jednego z panow ;) Odpowiedz Link
sebalda Re: martyrologia aktorów 13.11.14, 12:34 To już chyba kolejny news z SE polecany przez Andrzeja. Ciekawe źródła informacji. No i Grabowski, wiadomo, jest wyjątkowym autorytetem w dziedzinie:P Odpowiedz Link
andrzej585858 Re: martyrologia aktorów 15.11.14, 08:03 sebalda napisała: > To już chyba kolejny news z SE polecany przez Andrzeja. Ciekawe źródła informac > ji. No i Grabowski, wiadomo, jest wyjątkowym autorytetem w dziedzinie:P No cóż - ja wiem ze najbardziej miarodajne sa newsy z GW. Ale nie dla mnie gdyż: Co jest najgorsze Odpowiedz Link
mary_ann Re: martyrologia aktorów 15.11.14, 11:45 No cóż, Andrzej, chyba czegoś nie chwyciłeś... Odpowiedz Link
luna15 Re: za 50 lat 08.11.14, 16:38 Nadmierna swoboda rodzi radykalizmy - wg mnie zdziwienie pójdzie zupełnie w inną stronę. Odpowiedz Link
mary_ann Re: za 50 lat 10.11.14, 17:52 Ale serio - jaka konkretnie nadmierna swoboda rodzi jakie radykalizmy? Możesz konkretniej? Odpowiedz Link
katriel Re: za 50 lat 10.11.14, 17:30 > Jakie zdjęcia będziemy oglądać z podobnym niedowierzaniem za następne 50 lat? Zdjęcia abortowanych płodów. No serio, XXI wiek na dworze, a sporemu kawałkowi ludzkości - wszystkim poniżej określonego wieku - odmawia się nie to nawet, że praw publicznych, ale w ogóle prawa do życia... ;-) Odpowiedz Link
mary_ann Re: za 50 lat 10.11.14, 17:49 katriel napisała: > > Jakie zdjęcia będziemy oglądać z podobnym niedowierzaniem za następne 50 > lat? > > Zdjęcia abortowanych płodów. > > No serio, XXI wiek na dworze, a sporemu kawałkowi ludzkości - wszystkim poniżej > określonego wieku - odmawia się nie to nawet, że praw publicznych, ale w ogóle > prawa do życia... Też o tym myślałam, ale problem chyba jest trochę bardziej złożony, nie uważasz? O ile jest szansa, że w wyniku wzrostu wrażliwości społecznej drastycznie spadnie liczba aborcji "z powodów społecznych", o tyle raczej nie zniknie problem ciężkich upośledzeń płodu. A przyznasz chyba, że w takich sytuacjach dużym uproszczeniem jest mówienie o "odmawianiu prawa do życia". Większa szansa chyba, że bardziej niż dziś będą szokowały zdjęcia z polowań czy ubojni. Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 10.11.14, 19:58 > Większa szansa chyba, że bardziej niż dziś będą szokowały zdjęcia z polowań czy > ubojni. No, poki co daleko nam do tego, hejt jaki wylewa sie na wegan, nie tylko w internecie, jest przerazajacy. Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 10.11.14, 19:57 > Zdjęcia abortowanych płodów. Obstawiam raczej zdjecia _wystaw_ zdjec rzekomo abortowanych plodow, zwlaszcza tych na szkolnych dziedzincach :P > No serio, XXI wiek na dworze, a sporemu kawałkowi ludzkości - wszystkim poniżej > określonego wieku - odmawia się nie to nawet, że praw publicznych, ale w ogóle > prawa do życia... Masturbacja jest najgorsza, gina miliony ludzi. Bo chyba nie zaprzeczysz, ze plemniki sa zywe i naleza do gatunku ludzkiego? > ;-) No nie, tego to nie ogarniam. Albo serio wierzysz w holocaust zarodkow i / lub plodow albo usmieszek. Bawi cie, ze w swietle prawa zabija sie pelnoprawnych ludzi? Chyba, ze czegos nie zrozumialam... Odpowiedz Link
pele999 Re: za 50 lat 13.11.14, 11:01 Zdjecia tłumów ludzi modlacych sie w kościołach jeszcze nie przerobionych na dyskoteki . Odpowiedz Link
maadzik3 Re: za 50 lat 13.11.14, 11:18 Możliwe że zdjęcia wielu regionów świata (Stambułu na przykład) bez kobiet z zasłoniętymi twarzami i policji obyczajowej. Możliwe że zdjęcia wielu zakątkó Chin czy Indii jeszcze zajętych przez przyrodę i nie przekształconych przez gwałtowny wzrost populacji. Parę innych pomysłów też mam, ale raczej pesymistyczne niestety.... Odpowiedz Link
pele999 Re: za 50 lat 13.11.14, 11:33 Zdjęcia dokumentów dawnych obywateli niemieckich o egzotycznie brzmiacych nazwiskach typu : Muller czy Schweinsteiger Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 13.11.14, 11:41 Ech... Polecam slajdy 7 i 10. www.ipsos-mori.com/researchpublications/researcharchive/3466/Perceptions-are-not-reality-10-things-the-world-gets-wrong.aspx Odpowiedz Link
maadzik3 Re: za 50 lat 13.11.14, 11:51 Wiesz, we Francji prawo zabrania pytania o wyznanie ale szacunki (porządnie zrobione) oceniają liczbę muzułmanów na 6,5 do 8 milionów legalnych rezydentów. Obecnie. Francja ma 66 milionów obywateli i legalnych rezydentów. Także (w kraju z proporcjonalnie największą liczbą muzułmanów w Europie) jest to obecnie 9,5-12%. Nie mam problemów ze statystyką. Jak popatrzysz na wzrosty to jednak są dynamiczne. Ale to co martwi najbardziej to radykalizacja. O ile pierwsi imigranci do UK byli głównie sufitami (sympatyczny, pokojowy, filozoficzny odłam islamu) o tyle teraz nadreprezentacja salafitów i wahabitów jest duża. Innym ciekawym przykładem jest Turcja - zawsze wszak z dominującym islamem, ale od reform Ata Turka jako panstwo swiecka. Teraz juz nie a tradycyjnie stojąca na straży świeckości armia wprowadza lekcje koraniczne. Nic się w rozkładzie religii nie zmieniło za to w Turcji sporo (a ma największą w regionie armię NATO). Znam te obrazki które pokazałaś, wiem jak są nieprawdziwe choć oddają dobrze obawy ludzi. I znam prawdziwą statystykę. I mimo to nie czuję się rozbawiona. Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 13.11.14, 12:05 No tak, najlepiej nakrecac panike, zeby jeszcze podniesc wskazniki z badania, niemoznosc asymilacji znakomicie zredukuje radykalizowanie sie. Odpowiedz Link
slotna Re: za 50 lat 13.11.14, 12:52 > Znam te obrazki które pokazałaś, wiem jak są nieprawdziwe choć oddają dobrze ob > awy ludzi. Skojarzylo mi sie: www.youtube.com/watch?v=zopCDSK69gs Odpowiedz Link
mmoni Re: za 50 lat 14.11.14, 00:35 Mamy już podobne przykłady z Afganistanu (przepraszam za źródło, jak to piszą na anglojęzycznych forach: Daily Mail Yes I Know) www.dailymail.co.uk/news/article-2543902/Photos-just-free-women-Afghanistan-Taliban-rule.html I podobne zestawienie z uniwersytetu kairskiego: www.frontpagemag.com/2010/jamie-glazov/how-the-veil-conquered-cairo-university/ Odpowiedz Link
maadzik3 Re: za 50 lat 14.11.14, 09:39 Podobnie było z Libanem (nie aż tak ekstremalnie jak z Afganistanem ale jednak) który w latach 60-ych przeżywał złoty wiek a o Bejrucie mówiono "mały Paryż", który miał pełną swobodę wyznania, 30% mniejszość chrześcijańską i plaże gdzie chodziło się w takich samych bikini jak na Lazurowym Wybrzeżu. To samo (obyczajowo) dotyczy Iranu z czasów szacha, tego Iranu który dziś kamieniuje za cudzołóstwo, karze śmiercią za apostazję i więzi prawniczkę za pójście na mecz siatkówki Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: za 50 lat 15.11.14, 14:18 A co powiesz o tym zdjęciu? Jaka będzie jego recepcja za 50 lat? www.lapresse.it/foto/cronaca/le-femen-si-spogliano-in-piazza-san-pietro-1.612602 Kacperek mary_ann napisała: > Jakie zdjęcia będziemy oglądać z podobnym niedowierzaniem za następne 50 lat? > > wyborcza.pl/5,140981,16922605,Dokumentowal_zycie_Afroamerykanow_w_czasach_segregacji.html?i=0 Odpowiedz Link
maadzik3 Re: za 50 lat 15.11.14, 14:39 dla mnie skrajny przykład braku tolerancji. I chamstwa. Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: za 50 lat 15.11.14, 18:47 Oczywiście, że zdjęcie jest plugawe i budzi absmak. Pozostaje jednak pytanie, jaka będzie recepcja tego obrzydlistwa za 50 lat. Czy tylko niedowierzanie? Kacperek Odpowiedz Link