Dodaj do ulubionych

Projekt Lady!!!

21.07.16, 23:26
Czy już widziałyście "Projekt Lady"? To nowy reality show TVN. Można go obejrzeć przez internet na stronach czy aplikacjach TVN.

Kinga Dunin w Krytyce Politycznej skrytykowała go z pozycji feministycznych, więc nie będę tego powtarzać, znajdźcie sobie, warto.

W programie chodzi o to, że grupa młodych kobiet jest nauczana, jak być damą.

To jest tak złe, tak złe!... Że aż z mężem wciągnęliśmy ciurkiem 4 odcinki... :-D

Najlepsze są spotkania młodych dam z "chłopcami z dobrego domu". Wszystko wskazuje na to, że do tej roli wynajęto męskie hostessy z jakiejś agencji modeli. Ale rzecz w tym, że twórcy programu zakładają, iż nie tylko uczestniczki, lecz i widzowie uwierzą w inscenizację.

Jest więc tam jeden młodzieniec, który widać ma przykazane mówić do kamery wyrafinowanym językiem i generuje takie strumienie świadomości: "Kasia jest bardzo przyjemna w percepcji, przynajmniej dla mojej osoby." Żałowałam, że dla kompletności nie powiedział "bynajmniej". Na kolacji z damami wygłosił toast, którego sam Nikodem Dyzma by się nie powstydził. A teraz trzymajcie się: Na pasku u dołu ekranu napisano, że nazywa się - "Henryk Donimirski". :-D :-D :-D

m.youtube.com/watch?v=82cqpxNdr6s;;82cqpxNdr6s;;https://i.ytimg.com/vi/82cqpxNdr6s/default.jpg;;Żorż Ponimirski: Jakiego pana?! Chama nie pana, panem to jestem ja!
Obserwuj wątek
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Projekt Lady!!! 21.07.16, 23:42
      A tu Dunin:
      m.krytykapolityczna.pl/felietony/20160718/demokratyczny-savoire-vivre-projekt-lady
    • mary_ann Re: Projekt Lady!!! 22.07.16, 10:30
      Ha! Jako osoba nie posiadająca telewizora przez jedenaście dni pobytu na warmińskiej wsi masochistycznie upajałam się formatami typu "Trudne sprawy", "Ukryta prawda", "Szkoła życia", "Kuchenne rewolucje" czy "Szpital". Tak, trafiłam i na "Lady" i długo bym o tym mogła - ale może lepiej nie :)

W kwestii, która Cię zajmuje, tj. tożsamości "kawalerów" (bo tak panowie są tytułowani), powiem tyle, ze moja starsza córka ze zdumieniem w dwóch rozpoznała niegdysiejszych kolegów szkolnych z warszawskiego gimnazjum STO (ona potem poszła do publicznego liceum, natomiast raczej mało prawdopodobne, żeby panowie po maturze kontynuowali kariery w agencji modeli, chyba że dorabiają). Powinni być teraz po 1 roku studiów.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Projekt Lady!!! 22.07.16, 11:26
        To może po prostu wynajęli studentów z ogłoszenia. Czy któryś z kolegów córki nazywa się Donimirski? ;-))))
        • iwoniaw Re: Projekt Lady!!! 22.07.16, 18:23
          Ha, i teraz się okaże, że to, co optymistycznie widzowie brali za fikcję i fotomontaż telewizyjny, to prawdziwe życie, a to oni - widownia - siedzą w szklanej bańce :-D I co teraz? (Nie, nie widziałam (jeszcze?) dzieła, o którym mowa, sądząc po opisie, widziałam dawno temu chyba brytyjski pierwowzór...)
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Projekt Lady!!! 22.07.16, 21:29
            :-)))
            To chyba nie ten? Wydawał się starszy niż 16 lat? Henryk Donimirski.

Arystokrata biorący udział w tandetnym reality show i nie umiejący się wysłowić? Czemu nie. No bo na przykład oto inna nowa produkcja TVN:
            kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,20426792,tvn-bedzie-zenic-ludzi-w-ciemno-tak-to-nie-zart.html#BoxKultImg

"Uczestnicy poznają swoich partnerów dopiero w urzędzie stanu cywilnego! Wtedy też będą musieli zdecydować, czy wezmą z nimi ślub. Jeśli się odważą, zostaną w programie, a ich perypetie prześledzą widzowie. Tym, którzy zdecydują się powiedzieć ?tak? nieznajomej osobie, produkcja show zafunduje wesele i podróż poślubną."

"...drugiej połówki dla uczestników show poszukają eksperci: dr Piotr Mosak psycholog, Monika Staruch, seksuolog oraz prof. Bogusław Pawłowski, antropolog."

Prof. Pawłowski, okazuje się, ma na koncie publikację w Nature, co nieczęsto się w Polsce zdarza. A i tak chce wystąpić w reality show. ;-) Więc my się już za bardzo niczemu nie dziwmy...
            • iwoniaw Re: Projekt Lady!!! 22.07.16, 21:37
              Będą kojarzyć singli opierając się wyłącznie na naukowych kryteriach: testach psychologicznych, wzroście, zapachu oraz dotychczasowych doświadczeniach życiowych kandydatów.

Łe, takie tam "naukowe kryteria". Jakby im robili testy genetyczne, to by było coś naukowego, a tak? ;-)
        • mary_ann Re: Projekt Lady!!! 22.07.16, 22:10
          Jeden był z jej klasy i na 100% nie nazywa się Donimirski :) O drugiego zapytam.
          • mary_ann update 24.07.16, 09:44
            mary_ann napisała:

> Jeden był z jej klasy i na 100% nie nazywa się Donimirski :) O drugiego zapytam
            > .

Drugi z innej klasy, na pewno nie D. :)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Projekt Lady!!! 24.07.16, 22:07
      Fragment programu "Projekt Lady", który najbardziej mnie ubawił:

Prowadząca program pani Rozenek prawi kazanie uczestniczce na temat jej image'u:

"Tak wyglądające kobiety mężczyźni biorą tylko na kochanki, nigdy za żony."

Cały dowcip w tym, że, o ile mi wiadomo, pani Rozenek była żoną aktora Rozenka, potem porobiła sobie różne operacje plastyczne, potem rozwiodła się z mężem, a obecnie jest konkubiną Radosława Majdana. :)
      • mary_ann Re: Projekt Lady!!! 25.07.16, 08:38
        Mentorki to w ogóle osobny i ciekawy temat. Kompletnie nieautentyczne, sztywne, przestylizowane, co chwilę wypadające z roli, w której czują się jak widać same niezbyt pewnie. Czy zauważyłyście, jak niekonsekwentnie zwracają się do uczestniczek? Nawet w jednym zdaniu (!) potrafią pomieszać formy "Ty" i "Pani".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka