Dodaj do ulubionych

moje wyniki

08.02.12, 18:57
Witam, podaję moje wyniki ( mam dg. Hashimoto, łykam Euthyrox 50 i od jakiegoś czasu problemy z arytmią i b. obfitymi miesiączkami, pocenie w nocy):

TSH 2,79 norma (0,27 - 4,20)

FT3 4,7 ( 3,1 - 6,8)

FT4 17,38 (12,00 - 22,00)

Prolaktyna 16,29 (4,79 -23,30).

Proszę o pomoc w interpretacji, ale coś mi się wydaje, że nie znalazłam winowajcy swojego słabego samopoczucia>
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: moje wyniki 08.02.12, 20:50
      kiedy przeliczysz wyniki na % normy, to zobaczysz, że FT3 nie sięga jeszcze
      połowy normy, a TSH znacznie jest wysokie przy zażywaniu lewo-tyroksyny.
      W/g mnie winowajcą złego samopoczucia może być za mała dawka
      euthyroxu jak również prawdopodobnie anemia.
      Badałaś poziom ferrytyny
      wit. B12
      kwasu foliowego?

Często mamy braki w wit. D.
      Tę też warto oznaczyć bo jej niedobór też daje popalić.
      • 2000mar Re: moje wyniki 08.02.12, 20:58
        Dzięki, co do anemii masz rację badałam się już w listopadzie - generalnie morfologia kiepska ewidentnie z braku żelaza, którego poziom wynosił wówczas 28 przy normie od 50. Wtedy już nie było sensu "dobadywac" ferrytyny. teraz łykam Sorbifer i kontrolne badania będę robic na początku marca.
        Co do dawki Euthyroxu, faktycznie TSH byłoby lepsze niższe, ale mój kardiolog stwierdził ostatnio, że powinnam się bronic przed ewentualnym podbijaniem dawki z uwagi na zaburzenia rytmu serca.
        Co do przeliczania na procenty, proszę powiedz mi jak interpretowac - jak się powinny rozkladac te wyniki procentowo???
        • pies_z_laki_2 Re: moje wyniki 09.02.12, 12:27
          Jeśli masz zaburzenia rytmu, to może źle znosisz syntetyczną lewotyroksynę? Może zastanów się nad zmianą na naturalną, ponoć lepiej tolerowaną pod tym względem?

A może to po prostu objaw niedoczynności?
          • 2000mar Re: moje wyniki 09.02.12, 16:29
            Raczej nie jest to reakcja na lek, bo epizody arytmii zdarzały się jeszcze przed
            zdiagnozowaniem Hashimoto, niestety teraz tak się nasiliły, że przeszłam badania i jestem pod opieką kardiologa. Teraz tak myślę, że to moje TSH mogło się trochę podnieśc bo biorę leki z grupy beta blokerów i one chyba osłabiają działanie Euthyroxu ( wcześniej, tzn. przed lekami na serce TSH biorąc Euthyrox TSH miałam 2,04).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka