Dodaj do ulubionych

TSH 3 - 6,06

24.01.06, 21:51
Witam.Mam poważny problem.Moja dziewczyna ma bardzo mały poziom żelaza we
krwi,FE 22,TIBC 376,Ferrytyna 11,7.Morfologia jest ok..Wypadaja jej
włosy,często jest jej zimno(ma zimne dłonie)i czasami temp. poniżej
36.Namówiłem ją na badania TSH 3,FT 3,FT 4.Wyniki są następujące:TSH 3-
6.06 , FT 3- 5,18 , FT 4- 14,52.Czy te wyniki świadczą o chorobie tarczycy?
Bardzo się nie pokoję o nią.Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • duzooka Re: TSH 3 - 6,06 24.01.06, 22:26
      cześć
      Twoja dziewczyna ma niedoczynność tarczycy, ma zbyt wysokie TSH, dlatego
      wypadają jej włosy, jest jej zimno i ma anemie, przy niedoczynności często
      pojawia sie anemia, zaprowadź dziewczyne do Endykrynologa jak najszybciej,
      dostanie tabletki i wszystko wróci do normy,
      nie zwlekającie z decyzją tu nie ma żartów,niech idzie do lekarza
      pozdrawiam
      • andrzejlobos Re: TSH 3 - 6,06 24.01.06, 23:21
        Serdeczne dzięki Duzooka.Musze Jej wyperswadować,że z tarczycą nie ma żartów.Z
        Jej opowiadań wynika,że już miała niedobór żelaza 5 lat wstecz.Pozdrawiam,
        Andrzej S.
        • duzooka Re: TSH 3 - 6,06 25.01.06, 15:09
          No...to skoro miała niedobór 5 lat wstecz, to być może ma problem z tarczycą
          juz od lat, tylko pogratulować jej takiego chłopaka który wie co robi smile
          musisz być bardzo troskliwy i super
          a od serca powiem Ci żebys teraz jej pobłażał i ustępował bo przy problemach z
          tarczycą jest się nerwowym i ma sie zmnienne nastroje, i gdy Ona wybucha
          złością albo gniewem łatwo sie irytuje to poprostu nie jej wina, postaraj sie
          byc wyrozumiały, ale napewno jesteś, skoro tak się o Nią martwisz
          życze szybkiego powrotu do zdrowia
          • andrzejlobos Re: TSH 3 - 6,06 25.01.06, 23:41
            Witam Duzookę.Bardzo dziękuję za pomoc.Dziś byłem u endokrynologa i
            internisty,a na koniec u znajomej ginekolog,hi hi.Endo stwierdził,że należy
            leczyć niedokrwistość(brać żelazo),a TSH powtórzyć za 2-3 miesiące.Internista
            kazał zrobić USG tarczycy i również zająć się głównie za niskim poziomem
            żelaza,a ginekolog powiedziała,że niepokojące jest gdy TSH jest ok. 10.Również
            stwierdziła aby odczekać 8 tygodni.Chyba posłucham się i poczekam,zwłaszcza,że
            moja dziewczyna nie ma wspomnianych przez Ciebie objawów t.j.nie jest nerwowa
            ani nie ma zmiennych nastrojów.Wręcz przeciwnie jest oazą spokoju i
            opanowania smile.Ma "wilczy" apetyt,a wage ma normalna(o to pytali lekarze).Muszę
            trochę przystopować bo dziewczyna twierdzi,że wmawiam jej,że jest chora.Jeszcze
            raz dziękuję za zainteresowanie z Twojej strony moim problemem.Serdecznie
            pozdrawiam.Andrzej S.
            • chora321 Re: TSH 3 - 6,06 26.01.06, 00:00
              Proponuję lekturę:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=22038919&a=22038919

Powtórz TSH i idz do endokrynologa tyreologa.
              To specjalista od tarczycy.
              Nie każdy endo zna się na niej /tarczycy/.

• duzooka Re: TSH 3 - 6,06 26.01.06, 00:39
              Kurcze nie no teraz to mnie zszokowałeś naprawde, lekarz powiedział że TSH do10
              może byc ja nie wiem co to za lekarz, moj endykrynolog mówi że młode osoby
              powinny mieć wynik od 0,5 do 1,5 ale nie 10???, 6 to też za dużo
              Ale ok, Dziewczyna czuje się dobrze, ma dobry apetyt więc skąd anemia? skoro
              zdaniem lekarza z tarczycą ok....hmm
              może lekarze myślą że to przejściowa niedoczynność i że wróci do normy bez
              leczenia,albo że wyleczy się podojąc żelazo, no nie wiem dla mnie to jest
              naprawde dziwne
              ale skoro Dziewczyna Twoja czuje sie dobrze,a lekarze nie widzą problemu to
              co...no pozostaje sie cieszyć smileciekawa jestem bardzo jak podleczy anemie, a
              TSh dalej będzie zbyt wysokie czy lekarze dalej karzą Wam czekać...mam nadzieje
              że napiszesz wtedy co i jak smile

pozdrawiam
              • duzooka Re: TSH 3 - 6,06 26.01.06, 00:46
                aha jeżeli moge jeszcze coś doradzić to badanie poziomu cholesterolu (kosztuje
                pare zł) mogło by wiele wyjaśnić
                nie wszyscfy tyja przy niedoczynności, i nie wszyscy muszą mieć zmienne
                nastroje, to się czesto zdarza ale to nie jest regułasmile
                z reszta o objawach niedoczynności sobie juz poczytałeś pewnie w necie smile
                • andrzejlobos Re: TSH 3 - 6,06 26.01.06, 22:55
                  Serdeczne dzięki wszystkim dobrym ludziom,którzy odpowiedzieli na mój
                  problem.Widzę,że gdy moja dziewczyna pokończy kolokwia delikatnie postaram się
                  namówić ją na dodatkowe badania.Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich.Andrzej
    • iwotlen Re: TSH 3 - 6,06 25.01.06, 09:18
      Konieczna szybka wizyta u endo, ale wczesniej zrobicie badanie przeciwcial aTPO
      i aTG - to tez pomoze rozwiazac problem.
    • trusia82 Re: TSH 3 - 6,06 26.01.06, 09:55
      Radzę zrobić badania TPO. Ja miałam taki przypadek ze TSH 8 i lekarz powiedział
      że do 10 to jest obserwacja i co się okazało za rok powtórzyłam badania i TSH
      16, guzek w tarczycy, TPO powyżej 1000 i mam hashomoto z której to do śmierci
      się już nie wyleczę. Gdyby wcześniej lekarka podeszła do moich wyników poważnie
      to może bym się tej paskudnej choroby nie nabawiła.
      • andrzejlobos Re: TSH 3 - 6,06 26.01.06, 22:57
        Dzięki trusia82.Jeśli 82 to rok urodzenia to moja dziewczyna jest z tego samego
        roku smile .Pozdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka