Dodaj do ulubionych

Hashimoto a miesniak

11.01.17, 20:49
Witam serdecznie po długiej przerwie , dziś dowiedziałam sie u gina ze mam mięśniaka w macicy o wielkości 4 cm trochę jestem zmartwiona bo ta wielkość predysponuje do operacji usunięcia jego . Lekarz powiedział ze dość szybko rośnie bo ponad dwa lata temu ( ost usg) nie było nic , przecyztalam w internecie ze szybko rosnący moze oznaczać zw jest nowowtworowy ( one zlosliwieja tylko niby w 1% ) i ten przyrost mnie zaniepokoił nie sam mięśniak , czytałam tez ze mogą one szybka rosnąć tez jak sie bierze jakieś leki hormonalne a my hashimotki przecież bierzemy takie ( ja dokaldnie 18 lat choruje na hashi) i biorę obecnie 125 mg euthyroxu. Czy euthyrox moze zwiększać poziom progesteronu czy tam estrogenu? ( bo od tego tez szybciej ponoć rosną mięśniaki ) czy któraś z Was drogie Hashimotki miała mięśniaki i pomyślnie je zoperowala ? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Hashimoto a miesniak 14.01.17, 19:01
      cześć Edith!
      Jak tam Twoje poziomy hormonów?
      Mięśniaki to również objaw niedoczynności.
      Uzupełniasz/uzupełniłaś ewentualne niedobory?
      • edith311 Re: Hashimoto a miesniak 19.01.17, 20:46
        Witaj Tess wink) kopę lat ! Moje poziomy wydają sie niezłe tsh to 1,018 latem miałam 14 wiec jest niezły na ft3 i ft4 muszę z tydzien zaczekać bo kasy nie mam wink
        • hashitess Re: Hashimoto a miesniak 19.01.17, 21:55
          koniecznie wróć z wynikami hormonów bo TSH masz dość wysokie
          przy suplementacji syntetycznego hormonu.
          Napisz jak się ogólnie czujesz, czy masz objawy niedoczynności?
          • edith311 Re: Hashimoto a miesniak 24.01.17, 12:05
            Właśnie okropnie jest czuje śpię w ciagu dnia zasypiam na stojąco nerwowa barfzo , juz sie zastanawiałam czy to jest nadczynność polekowa
            • hashitess Re: Hashimoto a miesniak 25.01.17, 19:36
              Może powinnaś oznaczyć trójcę tarczycową i niedobory?
              Objawy, o których piszesz wcale nie muszą oznaczać nadczynności.
              Zainwestuj w zdrowie i oznaczać wspomniane parametry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka