Dodaj do ulubionych

Czy wygądacie młodziej ?

01.07.05, 11:29
Dziewczynki kochane!

Chodzi o to czy ludzie dają Wam mniej lat niż w rzeczywistości macie? Bo ja
tak mam. Mam rocznikowo 25 a nikt nie daje mi więcej niż 20 a zwykle to 17. A
dziś od lekarza usłyszałam że wyglądam na 14 na co pielegniarka "to pewnie
przez tą tarczyce" a lekarz "lepiej zeby nie" i pielęgniarka "rzeczywiście
lepiej zeby nie" Nie wiem jak to mam rozumieć?

Pozdrowienia
Paula
Obserwuj wątek
    • domini32 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 11:38
      No własnie mnie to tez zastanawia, mam 34 latka, a ludzie mi dają 20, z jednej
      strony to fajnie bardzo się cieszę, ale w pracy traktują mnie często jak
      małolatę. Nikt nie może uwierzyć w mój metrykowy wiek. Chociaz jest jedna dobra
      strona mojej chorobysmile
      poz
      D.
      • tygrysek01 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 12:09
        Hmmmm.u mnie sytuacja podobna.Ale czyzby to mialo zwiazek z tarczycą? Jesli tak
        to na jakiej zasadzie?
        • mala_diablica Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 12:50
          Hmm.. Jeszcze nie zetknelam sie nigdzie z informacja na temat powiązania
          problemów tarczycowych z wyglądem (młodszym bądź starszym)
          Ja dopisuje się do tych osób, które wyglądają młodziej. Mam 24 lata, i nikt by w
          życiu mi tyle lat nie dał i zresztą ludzie nie dają. Ja się z tego ciesze wink
          • pakawsm Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 13:03
            Ja co prawda nie znalazłam też nic co wiąże niedoczynność lub Hashi z wyglądem
            ale za to wyczytałam gdzieś (ale teraz nie pamiętam) że ludzie z nadczynnościa
            szybciej się starzeja, więc może u nas niedoczynnych jest na odwrót. W każdym
            razie widze że jest coś w tym bo już wiele Was się dopisało.

Paula
            • anial6 Re: Czy wygądacie młodziej ? 14.07.05, 11:10
              czyli to znaczy ze jestem niedorozwinieta? fizycznie... miejmy nadzieje, ze
              psychicznie zdazylam sie rozwinac. ostatnio uslyszalam "komplement" ze ja nie
              mam figury, tylko figurynkę. nice.
    • agik1313 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 13:22
      Ja mam 35, a wygląd twarzy mam rzeczywiście o kilka lat młodszy. I tak zawsze
      było. Ciekawe.....
    • aniadrg Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 13:34
      oj malo bystre jestescie, otoz niedoczynnosc tarczycy zwalni eprezciez wasza
      przemiane materi a atem wszystkie procesy zyciowe w tym starzenie, podzial
      komorek, produkcj ewolnych rodnikow itd ,macie nizsza temperature , wiec moim
      zdaniem sa sam epluse tej sytuacji, sa ludzi ktorzy celowo zwalniaja sobie
      przemiane materii aby sie wolniej starzec, najlepiej sfalszowac wyniki ,isc do
      endokrynologa ,zapoznac si ewczesniej z objawami nadczynnosci i on nam
      przepisze leki zmniejszajace wydzielanie hormonow tarczycy i sprawa
      zalatwiona, bedziemy zyc ok 40 lat dluzej jesli tylko ograniczymy tez podaz
      kalorii do ok 1000kcal
      • nefretete8 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 13:36
        Jestem ostatni raz przed przerwą 2 miesięczną cholera ja też nie wyglądam na 24
        lata o czym mnie wszyscy "uprzejmie"informują ,akurat mnie to wisi ale w
        zeszłym roku usłyszalam że też wyglądam na 14 lat ,niektórzy dają 17 eeeee
        dziwne to to
      • pakawsm Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 13:51
        aniadrg!
        To nie było miłe, chodzi o twoją wypowiedz, jeżeli nie wiesz o czym sie mówi to
        się nie wypowiadaj i nie oceniaj naszej bystrości. Bardzo dziękuje

Paula
        • mala_diablica Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 14:02
          No wiesz Aniadrg ja jestem w nadczynności i chyba powinnam wg tej reguły
          wyglądać starzej.. A to co podpowiadasz to raczej nie trafne.. Każda z nas
          jakgdyby tylko mogła to pozbyła się tej choroby, a nie poszła do lekarza żeby
          wywołać u siebie niedocznnyność. Ci którzy chorują wiedzą jakie uciążliwe bywają
          objawy...
          • katerina24 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 14:26
            Aniadrg już się "popisała"odpisując na forum choroby tarczycy spuchlakowi24
            moja droga ja nie traktuje spuchalaka24 źle bo to jest spamer ,i gdybyś
            dokładniej patrzyła ,czytała wiedziałabyś to .I nie obrażaj nas tu
    • to-ja-007 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 14:01
      Tak. Ale cale zycie mi daja srednio 5-7 lat mniej niz wygladam, wiec nie wiem
      czy to od tarczycy.

• mala_diablica Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 14:31
        Wracajac jeszcze do kwestii wieku. Ludzie mi dają tak kilka lat wstecz. Mam 24
        lata a zdarza sie ze o dowód jestem proszona z pwoodu młodego wyglądu.. Hmm 6
        lat różnicy, oby zawsze tak było wink
        • drabo2003 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 18:52
          Hej Dziewczynki smile) U mnie to samo.Mam 28 lat wyglądam duuuuużo młodziej ,
          zresztą wiele śmiesznych sytuacji mnie z tego powodu już spotkało , choć
          czasami bywa trochę denerwujące.Szczególnie jeśli trzeba bez przerwy nosić przy
          sobie dowodzik smile) i okazywać go niedowiarkom(a często jestem o to
          proszona ) ,albo całkiem niedawno pewna babcia na podwórku usiłowała wmówić
          moim dzieciom ,że ja to ich siostra i pytała gdzie mamusia uncertain .Biedne chłopaki
          nie wiedziały o co tej pani chodzi smile. Ooo , a pan doktor u którego byłam i
          powiedziałam ,że mam dwóch synów w wieku 6 lat i 4 lata odrzekł zaskoczony:"To
          kiedy ty dziecko rodziłaś ??? W przedszkolu ???" Pozdrowienia.Kaśka.
          • aada1 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 19:15
            Haahahahahahah u mnie to samo, mam 33 lata a dają mi 24-25 lat.
            Coś w tym musi być!! Starzejemy się wolniej! Hmmm może to i dobrze dziewczyny.
            Czyli coś za coś. Mamy Hashi i wyglądamy młodziej...
            Pozdrawiam Ada
            • aagata4 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 21:36
              ja tez wygladam duzo mlodziej niz jestem... majac np 20 lat weszłam na statek
              wycieczkowy bezplatnie bo dzieci do lat 12 mogly wchodzic za darmo .. i wiele
              mialam takich sytuacji..

ale w pracy to bylo klopotliwe bo ludzie czesto mnie pouczali ze jak popracujde
              z 5 lat to zrozumiem i czesto swoje bledy tłumaczyli szefom, ze to ja je
              zrobilam bo jestem taka mloda.. a ja sie o tym dowiadywalam jak juz nie
              pracowalam w firmie bo bylasm zwalniana z powodu duzej ilosci pomylek np... a
              swoja droga i pamiec mam kiepska i fakt ze wszysko musialam sprawdzac dwa razy i
              przez to wolniej pracowalam...

na dyskotekach bawiłam sie z chlopakami o 7 lat młodszymi i dlatego tez nie
              mialam nikogo bliskiego przez wiele lat bo ze smarkaczami sie nie zadawalam na
              powaznie... itd..

fajnie jest jak sie wyglada mlodo ale jednak czasem jest to bardzo klopotliwe
              jak np w Radomiu gdy byla ta słynna Akcja Małolat (po 22 nie wolno bylo nikomu
              przebywac na ulicy bez dorosłego)... maialam wtedy 24 lata, oczywiscie nie
              wzielam dokumentow i niewiele brakiowalo ze rodzice z Warszawy musieli by
              przyjeżdzac aby odebrac mnie z komisariatu (wykady na studiach sie skonczyly po
              22 i wracalam do hotelu) - przytrafilo mi sie jeszcze kilka histori podobnych
              jak Wam...

a też mam niedoczynność

Agata
            • malc14 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 21:54
              Tu MRÓWKA.Mam 39 lat,mi również dają mniej .28-30,a niektórzy 25.Są jednak
              różne tego przyczyny. jestem z natury bardzo energiczna,kocham
              sport,taniec,dbam o cerę i ciało,śpię kiedy trzeba i jem co trzeba .i tak dalej
              i tak dalej.Ale kiedy 3 lata temu zachorowałam na hasimoto , uważam że się
              postarzałam o kilka lat.Czy opuchnięta twarz , worki pod oczami,sucha skóra
              działają odmładzająco?Poza tym organizm mniej przyswaja składniki odżywcze ze
              względu na zmniejszoną przemianę materii i gromadzi toksyny które go
              zatruwają.Osoby drobne szczupłe wesołe i zażywające ruchu przeważnie wyglądają
              młodziej . ale gdy przyjrzeć im się bliżej widać oznaki choroby.Ja często nie
              myliłam się,gdy wyczytałam na czyjejś twarzy chorobę tarczycy-to widać
              szczególnie u ludzi w moim wieku .I co wy na to?
              • nikita181 Re: Czy wygądacie młodziej ? 01.07.05, 22:10
                calkowicie sie zgadzam. Mam 41 lat, wyglądam okropnie, przytylam 10 kg, mam
                opuchnietą gębę, a worki pod oczami od urodzenia. zawsze uwazano mnie za
                mlodsza, ale teraz to juz chyba nie. I ta sucha skora.. A przemiana materii
                jest tak wolna, że mam wielki brzuch od zaparć i wszyscy pytają, ćzy jestem w
                ciąży...
                • sakami Re: Czy wygądacie młodziej ? 02.07.05, 09:53
                  Ja mam 43 i dotychczas mimo tuszy też mi się wydawało, że wyglądałam młodziej. No ale po 40 to się gwałtownie zmieniło. Sucha skóra pomarszczyła się i żadne kremy nie pomagają, zrobiły się worki pod oczami, tusza i co za tym idzie kaczkowaty chód. Oj chyba nie należę do tych szczęśliwych hashimotek...
              • aagata4 Re: Czy wygądacie młodziej ? 02.07.05, 10:52
                "a często nie myliłam się,gdy wyczytałam na czyjejś twarzy chorobę tarczycy"

mi sporo osob nie zwiazanych z medycyną sie pytalo czy nie mam przypadkiem
                chorej tarczycy odkąd pamietam... szkoda ze lekarze po spojrzeniu na moje
                podstawowe wyników badan zawsze stwierdzali ze z moja tarczycą jest ok lub nawet
                i bez badań ...

zauważylam ze pokolenie mojej mamy (te co mialy problemy z tarczycą) tez
                wygladały długo bardzo młodo, bo czesto opowiadaja sobie historie kiedy im dano
                mniej lat niz maja, a dobiegajac do 40 lat bardzo szybko zaczynały wyglądać duzo
                starzej jak na swój wiek,

pozdrawiam

Agata

• morgana_le_fay Re: Czy wygądacie młodziej ? 02.07.05, 00:21
      "mam 25 lat i wyglądam młodo".... Chmmm.... Bo Wy dziewczyny po prostu młode (!) jesteście i tyle. To jak macie wyglądać??? Ja mam pod 40 i rzeczywiście może tak do końca na swoje lata nie wyglądam, ale to akurat zasługa genów i charakteru (typ dzidzia-piernik). Ma tu też dużo do rzeczy typ urody, rodzaj skóry, no i oczywiście tryb życia. W tym wszystkim hashimoto też może mieć jakiś udział, ale żeby zasadniczy...? Chyba nie.
    • to-ja-007 Re: Czy wygądacie młodziej ? 02.07.05, 16:03
      No wlasnie - niedoczynnosc niby spowalnia przemiane materii ale tez powoduje
      bezowulacyjne cykle i w pewnym momencie przez to zaczyna brakowac estrogenu i
      progesteronu. Esterogen to ladna cera i grube wlosy.

Dlatego jak wpadlam w prawdziwa niedoczynnosc - to wygladalam okropnie -
      spuchnieta twarz, sucha i cienka skora jeszcze wlosy mi sie sypaly.
      Najlepiej to bylo widac na zdjeciach - przez rok postarzalam sie o 10 lat.

Jak biore leki to znowu wygladam normalnie, o ile jestem w euthryeozie.
      Nadczynosc, czy niedoczynnosc natychmiast widac na mojej skorze - staje sie
      cienka i sucha.
      Roznica tylko taka ze w niedoczynnosci puchne dodatkowo.

• figga1 Re: Czy wygądacie młodziej ? 04.07.05, 13:55
      Mam 32 lata wyglądałam zawsze młodziej. Obecnie na 25-27 lat. Dopiero w tym
      roku zauważyłam, że się starzeję: worki pod oczammi, twarz opuchnięta, włosy mi
      wypadały i oczywiście bardzo sucha i bardzo swędząca skóra. Ospałość i
      zmęczenie kojarzyłam z dzieckiem (4lata). Hashimoto zdiagnozowano 3 miesiące
      temu.
      Pozdrawiam
      • monikas61 Re: Czy wygądacie młodziej ? 05.08.05, 14:00
        Coś w tym jest. Ja mam też 32 lata, a według nowych znajomych jakieś 26-26.
        Czy możecie mi powiedzieć czy też macie problemy ze spaniem? WYpadające włosy
        to standard.
    • awitue Re: Czy wygądacie młodziej ? 04.07.05, 18:59
      Ja mam prawie 22 a zawsze ale to zawsze chca ode mnie dowod i mowia ze wygladam
      na 17.
      Pozdrawiam,Ania.
      • puma1 Re: Czy wygądacie młodziej ? 04.07.05, 19:29
        Mam 39 i 18 letniego syna.Juz słyszałam plotki że woże samochodem jakiegos
        młodego chłopaka pewnie kochanek.Mówia ze wugladam na 30 ale faktycznie walka z
        gromadzeniem wody,wzdeciami jest na porzadki dziennym, właśnie idę szukać moich
        tabletek na odwodnienie bo czuje sie przed ta zmiana pogody jak balon.Dobrze ze
        mam część objawów wystepujacych przy niedoczynnosci a nie wszystkie.Najbardziej
        męczy mnie ta fatalna przemiana materii i czasem brak checi do czegokolwiek.
    • pakawsm Re: Czy wygądacie młodziej ? 26.07.05, 22:31
      Ha HA Dziś spotkała mnie kolejna śmieszna historia tym razem w mięsnym. Przy
      płaceniu Pani wydała mi grosza przyczym ja na to że byłam winna bo kilka dni
      temu ja nie miałam grosz do moich zakupów. Poczym odeszłam kawałek dalej a Pani
      do innej Pani "jaka uczciwa dziewczynka, tak trzymać, te dzieći jednak nie są
      takie złe" ha ha ja mam 25 lat przypominam a po zakupy chodzę w pełnym makijażu
      zaznaczę!
      To tak na rozluźnienie
      Paula
      • to-ja-007 Re: Czy wygądacie młodziej ? 27.07.05, 11:36
        smile)) dobre!

• ala261 Re: Czy wygądacie młodziej ? 05.08.05, 13:35
          ja tez tak mam,wszyscy mi mówią,ze tak bardzo mlodo wygladam na niecałe 20 lat
          a mam 26.Do teraz mnie to cieszyło,ale od tej chwili zacznie mnie powaznie
          zastanawiac
      • anial6 Re: hehehe dołączam do grona dzieciaczków ;) 05.08.05, 17:10
    • miranda8 Re: Czy wygądacie młodziej ? 16.08.05, 10:48
      i ja młodziej wyglądam, a mam 26 lat. Zaczynam sie martwic bo coraz częściej mi
      isę puchnie, zwłaszcza na twarzy i worki mi się robia. Teraz jestem młoda, ale
      jak latka polecą to będe wyglądała jak woodoo. Teraz dopiero zainteresowałam
      sie tarczyca, mam objway niedoczynności i prawdopodobnie hashi, ale nie
      znalazłam jeszcze lekarza, któy chciałby mnie leczyć???
    • elmirka1988 Re: Czy wygądacie młodziej ? 17.08.05, 16:29
      ja wygladam starzej,wszyscy mi daja 3-4 lata wiecej niz mam a mam Hashi wykryte
      juz ponad rok temu,wiec moze to po prostu nie objawia sie u wszystkich tak samo?
      • bebe15 Re: Czy wygądacie młodziej ? 30.08.05, 21:00
        Witam
        Pierwszy raz weszłam na tą stronkę i osłupiałam. Mam rozpoznane haszhi od 7
        lat.Jestem właściwie starszą panią (50) a wyglądam dużo młodziej. Z 26 letnią
        córka biorą nas za siostry.Nigdy nie kojarzyłam tego faktu z chorobą o której
        staram się nie myśleć.Biorę odruchowo rano euthyrox i od czasu do czasu robię
        tsh. Czuję się b, dobrze. Nie mam już nerwów do chodzenia po endokrynologach.
        Nie chce spędzać reszty życia w poczekalniach. Przez pierszy okres stosowałam
        wizualizację.Mam nadzeję że, nie mam już tylu przeciwciał 6968 (i nie
        zapomniałam przecinka !)Pozdrawiam wszystkie Hashimotki i życzę wielu radosnych
        dni, Precz ze stresem i trującymi myślami!
        • iskial Re: Czy wygądacie młodziej ? 12.10.05, 12:12
          Witam tak sobie czytam różne posty i ten mnie zaciekawił od dawna podejrzewałam
          ze mama ma haszimoto znajoma lekarka podejrzewała moją babcie o tarczycę i
          wiecie wszystkie wygladały srednio o piętnascie lat młodziej babcia w wieku 86
          lat tak na siedemdzieśiąt a mama w wieku 72 tak na 58 ja mam 45 i często mi
          mówią że wyglądam na 34 myślałam że to geny a tu może fajny produkt uboczny
          haszi .pozdrowionka
    • monyk123456 Re: Czy wygądacie młodziej ? 12.10.05, 19:15
      Cześć dziewczyny! ja mam 25 lat a wygladam na 19. Chyba coś w tym musi być,
      tylko dlaczego nie ma uzasadnienia medycznego. pozdrawiam. pa
    • angie_84 Re: Czy wygądacie młodziej ? 03.01.16, 20:15
      Ja zawsze wyglądałam około 8-10 lat młodziej. Hashimoto zdiagnozowano u mnie w wieku 29 lat, podejrzewam, że chorowałam przez całe życie bo miałam objawy tej choroby, ale żaden wspaniały lekarz nie wpadł na pomysł żeby zbadać mnie pod tym kontem. Zawsze byłam bardzo szczupła i za nic w świecie nie byłam w stanie przytyć. W zasadzie włosy zawsze miałam piękne, ładną cerę, jedynie duże cienie pod oczami i suchą skórę. Od kiedy się leczę, badania mam ok, ale przytyłam, twarz zaczęła się starzeć! Uważam, że w medycynie panuje ciemnota, lekarze nie szukają przyczyn choroby i według mnie przyjmowanie hormonów, to nie jest leczenie. Co z tego, że mam tsh w normie jak i tak nie wykryto, co atakuje tarczycę. Przed leczeniem obcy ludzie dawali mi 19 lat, a teraz już 25, jestem pewna, że to przez Euthyrox, gdyż zmiany następują w ekstremalnym tempie, zastanawiam się nad przerwaniem leczenia i wprowadzeniem diety paleo.
      • ciociuqpik Re: Czy wygądacie młodziej ? 04.01.16, 22:14
        samo tsh w normie to za mało. ważne jeszcze jest na jakim poziomie masz ft3 i ft4 oraz resztę hormonów i innych rzecz typu ferrytyna, wit. B12, insulina, itp., bo możesz mieć ft3 i ft4 w normie, ale na niskim poziomie i to dalej będzie dawać objawy niedoczynności, czyli np. upośledzoną syntezę kolagenu. polecam spróbować zmienić euthyrox na letrox, u wielu osób daje kolosalną poprawę samopoczucia smile
      • senciak Re: Czy wygądacie młodziej ? 04.01.16, 22:41
        hej angie, u mnie było w młodości podobnie jak u Ciebie. Obecnie wydaje mi się,że nie wyglądam na swoje lata. Ostatnio pacjenci mówili mi,że mam 7-9 lat mniej niż w rzeczywistości smile Jedna prośba - nie idealizuj diety Paleo. Jest dobra ale przy niedoczynnosci należy według mego doświadczenia dbać o odpowiednią ilość węglowodanów, czasem nawet co 2-3 godziny. W zaleznosci od tego w jakiej kondycji jest nasz organizm.Na pewno warto odstawić gluten - to bez dwóch zdańsmile Czy przerywać leczenie? Nie wiem czy to dobry pomysł, możesz wpaść z deszczu pod rynnę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka