Dodaj do ulubionych

Kocięta potrzebują domu

05.08.15, 18:07
W naszej drewutni bezdomna kotka urodziła trójkę pięknych kociąt i przyprowadziła je nam do domu. Oczywiście zapewniliśmy im tymczasowo dach nad głową, karmimy je ale mamy już pod opieką cztery inne koty, "zdobyte" w podobny sposób. Nie jesteśmy w stanie powiększyć naszego zwierzyńca dwukrotnie.
Jeśli ktoś jest gotów przyjąć choć jedno z kociąt lub ich super miłą matkę- bardzo proszę o wiadomość. Także, jeśli słyszeliście o kimś, kto chciałby mieć miłego kotka- ułatwcie nam kontakt. Mieszkamy w okolicach Poznania więc bez problemu dostarczymy kotka wraz z wyprawką w promieniu 100 czy nawet 200 km od nas. Poniższej fotki maluchów:
fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/PGF3WbzE1pderPAYVX.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/JztfjpSW20zkTTTtaX.jpg
Kotki już same jedzą, są wesołe, zdrowe, potrafią fenomenalnie korzystać z kuwety. Jak dotąd ani razu ani one ani ich matka nie nabrudziły poza kuwetą.
Obserwuj wątek
    • kot404 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 19:33
      Ten białołapy rudawy to samczyk?
      • kiks4 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 20:15
        Prawdę powiedziawszy jeszcze nie sprawdzaliśmy płci. Ich matka bardzo troskliwie broni swoich dzieci i nie chcemy bez potrzeby jej stresować. Na razie tylko jeden z nich jest na tyle odważny, że pozwala się pogłaskać ale matka i tak warczy.
        Dwa kociaki są podobne do siebie- buraski, trzeci to ten czarny w białych skarpetkach.
        • kot404 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 20:18
          a te kotki ile mają tygodni?
          • kiks4 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 20:53
            Jak pisałem- kotka je urodziła na terenie naszej działki a dokładnie- w pustej drewutni więc dokładnej daty urodzin nie znamy. Od dobrego miesiąca, może półtora wymusiła na nas dożywianie. Po prostu siadła na parapecie okna i patrzyła nam w oczy. Nie mogliśmy odmówić.
            Sądziliśmy, że to kot z sąsiedztwa a tu niespodzianka. Podczas burzy przyprowadziła kocięta pod drzwi i znów nie mogliśmy odmówić. Mieszkają na oszklonej werandzie- dotychczasowym "mieszkaniu" naszego kocura Grubcia, który został wyeksmitowany na bruk.
            Tak więc odpowiadając na pytanie- kocięta mają od 6 do 8 tygodni.
            Czy może ktoś wie, kiedy można je bezpiecznie odłączyć od matki? Mamy już zgłoszenie ja jednego kotka.
            • kot404 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 20:59
              Przyjmę chętnie samca. Mam już dwie samice zwalczające się. Samiec ma być wychodzący!
              • kot404 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 21:00
                Samiec ma być odrobaczony i wysterylizowany!
                • kiks4 Re: Kocięta potrzebują domu 05.08.15, 22:09
                  Zobaczę, czy da się już ustalić płeć kociaków i dam znać. Odrobaczenie to nie problem. Co do sterylizacji- to chyba trzeba robić po osiągnięciu dojrzałości. Ale to tylko moje przypuszczenie, nie znam się, popytam weterynarza.
                  • horpyna4 Re: Kocięta potrzebują domu 06.08.15, 21:04
                    Z moich obserwacji dzikusków wynika, że do oddania nadają się trzymiesięczne kociaki; wcześniej tylko w wyjątkowych sytuacjach, jak nie ma matki albo chora. Sterylizować lepiej trochę później, jak mają przynajmniej pół roku.

Ale nie ma co czekać do pełnej dojrzalości, bo jak kocurek zaczyna znaczyć teren, to potem mimo kastracji może mu pozostać nawyk posikiwania w różnych miejscach. Wprawdzie smród nie jest już taki silny, ale i tak jest to uciążliwe. Czyli trzeba kocurka obserwować - jak się zacznie przymierzać do znaczenia, to ciachnąć jak najszybciej.
                    • mitta Re: Kocięta potrzebują domu 06.08.15, 23:38
                      Ja jeszcze dodam, że jeśli koty są bezpańskie - to można wnioskować o darmową kastrację. Trzeba się udać do swojego urzędu miasta/gminy - u nas do wydziału ochrony środowiska, przedstawić sytuację i prosić o talon na bezpłatną kastrację. Niestety, najczęściej obejmuje ona tylko kotki - w tym wypadku należałoby, zaraz po zaprzestaniu karmienia, ciachnąć matkę, bo za chwilę znowu zaciąży.
                      Co do kocurka, to hodowcy kastrują je już w wieku trzech miesięcy, przed wydaniem nowemu właścicielowi (aby zapobiec nielegalnemu rozmnażaniu).
                      Do mnie w ubiegłym roku przyplątał się dorosły kocur, przeganiany przez wszystkich, bo obsikiwał ludziom ogrody i chałupy. Żal mi się go zrobiło, ale nie miałam funduszy na zabieg i odmówiono mi go w urzędzie. Przyznam się, że posłużyłam się szantażem. Zawiozłam kocura do schroniska i powiedziałam, że albo go wykastrują i takiego zabiorę do siebie, albo go tam zostawię. No i mam teraz czwartego kota wink
                      Ale piszę to dlatego, że warto powalczyć. Można się też zwrócić o pomoc do jakiejś fundacji. Wszystko po to, aby koty znalazły dom, a takie wykastrowane łatwiej znajdą.
                      • horpyna4 Re: Kocięta potrzebują domu 07.08.15, 10:45
                        Za to kastracja kocurów jest dużo tańsza, więc łatwiej na nią zebrać fundusze. Nie mówiąc już o tym, że znacznie mniej kłopotliwa.
                        • kiks4 Re: Kocięta potrzebują domu 07.08.15, 17:06
                          Horpyna, Mitta-
                          Dziękuje za informacje. Mamy co prawda pod opieką już cztery koty ale nie mamy doświadczenia z maluchami.
                          Wynika z tego- to do Kot404- że kocięta jeszcze się nie nadają do wydania.
                          • kot404 Re: Kocięta potrzebują domu 07.08.15, 18:08
                            od 8 - 16 tygodni najlepszy czas do oddania koteczka. Ja proponuję Twemu kotu (temu rudołapemu) życie szczęśliwe na drzewach płotach i dachach. Ma tylko przychodzić na śniadanie i czasem na kolana wskoczyć i pomruczeć, nie częściej niż raz na 2 tygodnie
                            • kiks4 Re: Kocięta potrzebują domu 07.08.15, 19:54
                              KOT 404
                              Ponieważ te kocięta mają obecnie 4 ( góra 6) tygodni to dajmy im jeszcze co najmniej miesiąc na matczyną opiekę. Na pewno im to nie zaszkodzi. Odezwę się!
                              • horpyna4 Re: Kocięta potrzebują domu 07.08.15, 21:22
                                Kociak za wcześnie odstawiony od matki może mieć coś na kształt choroby sierocej. I może być nieco uciążliwy, bo nawet karmiony będzie miał potrzebę ssania. Potrafi np. włazić opiekunowi na ramię i ssać jego ucho.

Dlatego uważam, że pojedynczego kociaka lepiej zabierać dopiero po trzech miesiącach. Chyba, że bierze się dwa z jednego miotu - wtedy można trochę młodsze, bo będą miały siebie nawzajem i będą w razie potrzeby przytulać się do siebie.

Ludzi zazwyczaj nie interesują kocie potrzeby emocjonalne, a koty wbrew pozorom są bardzo uczuciowe.
                                • kiks4 Re: Kocięta potrzebują domu 08.08.15, 09:29
                                  Zgadza się Horpyno! Jedna z naszych kotek została znaleziona koło naszego domu. Była malutka- sądząc po tych trzech dzisiejszych kotkach mogła mieć 4-6 tygodni. Dziś ma 5 lat ale jej ulubione zajęcie to ssanie koszuli mojej żony.
                                  Jestem pewien, że została podrzucona, tak mały kotek nie oddaliłby się daleko od gniazda. Najbliżsi sąsiedzi mieszkają kilkaset metrów od nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka