18.08.16, 15:40
co poradzicie żeby dawać kotowi poza suchą karmą i surowym mięsem na ładną i zdrową sierść?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: sierść 19.08.16, 01:42
      Jesli ma dobrej jakosci sucha karme, to praktycznie nic nie potrzeba, ale np olej z lososia dodawny do miesa nie zaszkodzi.
    • amb25 Re: sierść 19.08.16, 08:45
      Patrzac po moim dlugowlosym kotku (glownie surowe mieso z witaminkami albo mokre jedzenie z puszki), to jesli kot dostaje dobrze zbilansowany pokarm to siersc ma ladna.
      • belcia26 Re: sierść 19.08.16, 09:15
        Mój nie chce z puszki, tylko surowe mięso lub rybę, no i suchą karmę. Ma ładną sierść ale dużo ją gubi
        • mitta Re: sierść 19.08.16, 16:14
          Bardzo dobrze, że nie chce puszkowego kociego fast fooda.
          Moje koty też jedzą surowe mięso i dobre suche i sierść mają ładną, błyszczącą.
          Ale kiedyś podtruły się preparatem na pchły i zaczęły gubić sierść. Wet zalecił podawanie 1/2 łyżki na dzień oleju rzepakowego (najlepszy, ponoć, kujawski). W ogóle na ładną sierść polecał podawanie na stałe tego oleju. Od tego czasu kiedy robię moje mieszanki dla kotów to dodaję kilka łyżek tego oleju (takie mieszanki porcjuję i zamrażam).
        • mysiulek08 Re: sierść 20.08.16, 06:59
          Czesac, czesac i jeszcze raz czesac, oprocz podawania z miesem oleju. Jak wyzej moze byc z lososia (w zooplusie w dobrej cenie), moze byc zimnotloczony kujawski, tran tez.

Kocie dlugowlose czy krotkowlose?
          • belcia26 Re: sierść 06.09.16, 22:41
            mój kot ma średnią sierść i mam wrażenie że liżąc się połyka tzw. kłaczki. Może ktoś ma na to rade? Poza tym w okolicach ogona ma dłuższą sierść którą można nie czesać a lekko wyrywać palcami i wtedy zbieramy ją w wielkości orzecha laskowego. Zastanawiam się czy nie brakuje mu jakiś witamin czy to już jakaś oznaka choroby?
            • mysiulek08 Re: sierść 07.09.16, 03:11
              zadna choroba, tylko czesanie, czesanie, czesanie i olej
              przy srdenich i dlugich klakach usuwanie mechaniczne martwych wlosow jest kluczowe, bo jak nie to wlos robi sie matowy, skoltuniony
          • amb25 Re: sierść 07.09.16, 07:48
            Kiedy chcialam kupic tran wspolny dla dziecka i kota i powiedzialam, ze to dla kota i dziecka Aptekarka nie sprzedala mi, mowiac, ze "ludzki" tran jest szkodliwy dla kota. W porownaniu do "kociego" tranu (czyli przeznaczonego specjalnie dla kotow) ludzki tran ma szkodliwe dla kotow proporcje omega 3 do 6. Ale ktorych ma za duzo - nie pamietam. Wiec kupilam tran dla kotow i dla ludzi smile
            A moj sie zbiesil i mokrej karmy z puszki juz nie chce. Tylko surowe miesko (drobiu nie lubi ani ryb ani jajek ani zadnego nabialu) i serca i nie mielone, tylko w kawalkach.... a jak wyczuje dodatek tranu to nie zje.
            • belcia26 Re: sierść 07.09.16, 22:18
              a mój tylko suchą karmę lub surowe mięso czy rybę ,niczego innego nie ruszy lubi tez śmietankę 12% ale najlepiej żeby była Łowicza inna mniej mu smakuje.
              • amb25 Re: sierść 08.09.16, 08:17
                Moj ryby nie tyka... Cos sie ostatnio strasznie wybredny zrobil, zastanawiam sie czy sie nie poddac i Felixa mu nie dawac bo to moze jesc w kazdych ilosciach smile
                • mysiulek08 Re: sierść 08.09.16, 19:34
                  Felix? z 4% miesa? i cukrem?

Warianty z mięsem: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (4% wymienionego rodzaju), białka zwierzęce, ryby i produkty rybne, minerały, cukier.
                  Warianty z rybą: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (4% wołowiny), roślinne ekstrakty białkowe, ryby i produkty rybne, minerały, cukier

enigmatyczne roślinne ekstrakty białkowe to soja lub kukurydza

owszem, mozna ale raz na jakis czas jako przekaske a nie regularne zarlo!

Kot ma jesc mieso, najlepiej surowe, z chrzastkamii, tluszczykiem, idealny bylby barf (linki juz podawalam nie raz), ale jesli sie nie da, lub nie lubi (tak jest z naszymi) to na listosc boska, kupujcie dobre bezzbozowe zarlo i do tego troche surowego a erzace zarcia od wielkiego dzwonu.

Lepsze zarcie to mniejsze rachunki u weta, piekna siersc, szczesliwy kot smile
                  • amb25 Re: sierść 09.09.16, 08:01
                    Sytuacja rozwija sie dynamicznie. Ja wiem, ze to nie najlepsza karma. Ale na tej dobrej schudl, bo jej nie chce (kupilam rozne marki i z kazda jest tak samo). On sie zbiesil i jada tylko sucha karme (wild of nature) i surowe serca i wolowina w kawalkach i pastylik wiskasa na klaki. Mielonego nie tknie, jak wyczuje witaminki albo tran to nie chce. Nabialu nie chce, jajek nie chce, sera nie chce, innych podrobow oprocz serc nei chce, drobiu nie tyka, ryb tez nie.... I daltego jestem bliska poddania sie, bo w tym Feliksie sa przynajmniej jakies witaminy dodane.
                    Chyba, ze mu poslodzic te zarcie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka