Dodaj do ulubionych

Samochdem do Bukaretszu

IP: *.doplaty.gov.pl 04.10.11, 10:42
Witam, proszę o radę jaką trasę wybrać do Bukaresztu. Jedziemy w połowie października autem z Warszawy. Jaki jest realny czas podróży(wyjazd w środku tygodnia z Warszawy w godzinach popołudniowych), czy lepiej wybrać trasę przez Rzeszów potem kierunek Koszyce czy też jechać trasą katowicką następnie Żylina-Bratislawa-Budapeszt. Główne kryterium to czas dotarcia, proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Samochdem do Bukaretszu IP: 195.205.254.* 06.10.11, 15:59
      mieszkałem w Bukareszcie 3 lata i kilka razy pokonałem tę trasę. Zawsze wybierałem kierunek na Rzeszów, przejscie graniczne w Barwinku, potem Svidnik, Presov, Koszyce, Miszkolc, Debreczyn, Oradea, Alba Julia, Sibiu, Ramnicu Valcea, Piteszti i Bukareszt. W sumie okolo 1360 km. Pierwszy raz sama jazda zajęła mi 21 godzin, potem zszedłem do ok 17-18 - ale wyjazd b. wcześnie rano i w weekendy (Polska 5 godz; Słowacja 1,5 ; Wegry 2,5; Rumunia 8). Przejazd przez Rumunię w dni powszednie ze względu na natężenie ruchu oraz wąskie drogi może zabrać nawet więcej. Jest tam tylko 40 km autostrady omijającej Cluj, a potem autostrada z Piteszti do Bukaresztu
      • Gość: lulale Re: Samochdem do Bukaretszu IP: 195.187.47.* 14.10.11, 12:22
        polecam trasę powyżej, z Warszawy do Oradei (tuż przy granicy wegiersko - rumuńskiej) dojechałam w ok.14 godz.
        Trasę warszawa-bukareszt radzę podzielić na dwie części, bo jest to stosunkowo daleko, biorąc pod uwagę drogi w Polsce i Rumunii - wąsko, właściwie brak autostrad, duży ruch, tiry , w Rumunii dodatkowo furmanki.
        najgorzej jechało się oczywiście przez Polskę, w Słowacji jest tylko 30 km autostrady, którą można ominąć (jedzie się równoległą drogą, nie płaci się za winiety), ograniczenie prędkości do 50 km/h w wioskach, - raczej wszyscy dostosowują się do tych ograniczeń... przejazd przez Słowację zajął mi ok 4 h (z przystankiem na obiad); Węgry ponad 2 h - późnym wieczorem, więc ruch był mniejszy.
        na dojazd z Oradei do Bukaresztu przeznaczyłabym większość dnia...
        na przejazd przez Węgry i Rumunię obowiązują winiety, które można kupić w przygranicznych ,,budach - kioskach" i na stacjach benzynowych

• napolnoc Re: Samochdem do Bukaretszu 04.12.11, 01:04
          W Oradeii moge polecic miejsce do spania, tanio, ladnie, czysto, z sniadaniem. Przerwa w podrozy pomaga.
          • Gość: jaszczur Re: Samochdem do Bukaretszu IP: *.toya.net.pl 04.12.11, 20:12
            Witam , ja poproszę o namiar na nocleg w Oradeii .
      • Gość: RomaN Re: Samochdem do Bukaretszu IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.11, 17:23
        Google mapy <
        • Gość: gosc Re: Samochdem do Bukaretszu IP: 195.205.254.* 07.12.11, 11:06
          zgoda, widzę inną trasę, krotsza o ok. 100 km, ale czy jakość sugerowanych przez google dróg nie dobije się na czasie przejazdu ? Moim zdaniem tak, choć nie znam tej trasy, ale widze raczej drugorzędne drogi. Droga opisana przeze mnie jest OK.
          • Gość: RomaN Re: Samochdem do Bukaretszu IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 14:52
            gosc napisał(a):
            Droga opisana przeze mnie jest OK.

gosc to jest > Twoja trasa

Serdecznie dziękuję za rzetelne INFO.
            Jestem zawsze wierny GoogleMap.
            Myślałem że coś się zmieniło na trasie do BG przez Rumunię.

Pozdrawiam,
            W dawnych czasach jeżdziliśmy przez Rzeszów ostatnio przez Cieszyn.
            Nasza trasa przez Rumunię < i inne
            • Gość: gosc Re: Samochdem do Bukaretszu IP: 195.205.254.* 07.12.11, 15:35
              moja trasa obejmuje autostrady na Węgrzech - płatne, twoja trasa omija to, jest więc tańsza ale dużo, dużo mniej wygodna i wolniejsza. Jest jeszcze inna opcja, najkrótsza - przez Ukrainę, ale polecam tylko miłośnikom dużych wrażeń. Szerokiej drogi !
              • Gość: gosc portalu Re: Samochdem do Bukaretszu IP: *.rdsnet.ro 10.12.11, 19:54
                Potwierdzam trase proponowana przez Goscia, nie warto omijac autostrad na Wegrzech - przejazd przez Rumunie to koszmar wiec warto oszczedzic czas. Dodatkowo od granicy rumuńskiej należy włączyć zasadę ograniczonej ostrożności x2.

Nie polecam jazdy w nocy.
                • Gość: Gość portalu Re: Samochdem do Bukaretszu IP: *.rdsnet.ro 10.12.11, 19:55
                  Powyżej chodziło mi oczywiście o zasadę ograniczonego zaufania ;)
    • Gość: winieta Re: Samochdem do Bukaretszu IP: *.150.151.179.internetia.net.pl 09.01.12, 13:12
      Tu piszą, że niby najlepiej autostradami przez Słowację i Węgry: http://www.romaniaexpo.pl/artykul/40 Pamiętaj też o winietce (3 euro za 7 dni).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka