Dodaj do ulubionych

Paralotnia

30.09.18, 06:16
Będąc na wczasach za granicą w górzystym kraju wykupiłam sobie lot w tandemie na paralotni (paragliding) z wysokiej góry.
Jestem już od kilku lat emerytką.
Na swoim FB zamieściłam kilka zdjęć z tego lotu - miałam kamerę.

Posypały się odpowiedzi: "Jak śmiałaś?", "Jaka jesteś odważna!", "To Ty?", " Gratuluję!", "Taka stara i poleciałaś?", "Nie bałaś się?".
Czy naprawdę lot na paralotni emerytki może wzbudzać takie reakcje?
Miałam super fun, poczucie wolności jak ptak i zawsze chciałam polecieć.
Czy wiek ma mi stawiać ograniczenia i już 'nie wypada trochę starszej pani poszaleć?'

A jaka reakcja oglądających byłaby właściwa?
Obserwuj wątek
    • alexxa6 Re: Paralotnia 30.09.18, 08:19
      magazynka napisał(a):

> Czy naprawdę lot na paralotni emerytki może wzbudzać takie reakcje?

Może. No to przyjmij jeszcze ode mnie gratulacje i wyrazy podziwu, że się odważyłaś na coś takiego. Nawet gdybyś miała 20 lat. Mnie wystarczy samo wyobrażenie, że wiszę gdzieś w powietrzu na urządzeniu skonstruowanym z linek, kilku haków i kawałka "szmaty" wink żeby w panikę wpaść.

> Czy wiek ma mi stawiać ograniczenia i już 'nie wypada trochę starszej pani posz
      > aleć?'
      Co ma do tego wiek jak ma się odwagę, zdrowie i lubi takie ryzykowne "rekreacje"? Mam w rodzinie prawie 70 latka który od młodości do dziś uprawia sporty ekstremalne. Wspinaczki, żeglarstwo, Motocross, Snowboarding i inne mało bezpieczne, wymagające krzepy, siły i ryzyka rodzaje sportów. Wszyscy podziwiają a nie dziwią się że "taki stary" a robi to.

> A jaka reakcja oglądających byłaby właściwa?
      pogratulowanie odwagi i pochwalenie fajnych fotek z niecodziennej perspektywy.
    • basia_styk Re: Paralotnia 30.09.18, 08:47
      Ja mam wrażenie, że te reakcje były całkiem sympatyczne (może poza "Taka stara i poleciałaś" - to zdecydowane faux pas). Podziwiam Twoją odwagę i fantazję, wiek tu nie ma nic do rzeczy!
    • angazetka Re: Paralotnia 30.09.18, 13:51
      Nie rozumiem tylko komentarzy "jak śmiałaś" (co to w ogóle znaczy?) i "taka stara i poleciałaś", bo chamskie. Cała reszta jest całkiem normalna i do zastosowania niezależnie od wieku paralotniarki.
    • znana.jako.ggigus [...] 30.09.18, 20:25
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • positronium Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 14:15
        Na marginesie - nie mogę odpisać na maila ze zgłoszeniem, odbiło mi wiadomość.
        Dzięki za czujność.
        • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 14:46
          No to rozumiem problem magazynki
          • magazynka Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 18:57
            Nie pisałam maila z prośbą o usunięcie. To ktoś inny.

Giggus - Twoje insynuacje są złośliwe i bezpodstawne.
            Wygaszam Cię, jak zrobiło to wiele osób wcześniej.
            • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 19:40
              Przepraszam Cię za niesłudzne podejrzenie
          • ola5488 Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 19:29
            To ja poprosiłam administratorkę o usunięcie wpisu, który według mnie przekraczał nie tylko granice dobrego wychowania. Właśnie aktywowałam sobie pocztę, dzięki wink Nie wiedziałam nawet, że mam nieaktywną.
            • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 19:40
              a dlaczego pytanie o nicka przekracza jakiekolwiek granice? są pewne podobieństwa, więc pytam. Mam prawo.
              Tu już była dykusja o zmianie nicka.
              Nie widzę problemu odpowiedzie także na pytanie - nie twoja sprawa.
              Dziękuję za wyjaśnienie
              • ola5488 Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 19:48
                Proszę wink

Moment, w którym kwestie sprawdzalności postawionych tez, wiarygodności schodzą na drugi plan jest momentem, w którym wkracza coś niekoniecznego wartego identyfikacji. Delikatnie nazwałabym to brakiem taktu. Akurat odpowiadający może chcieć się tłumaczyć, odpowiadać na takie aluzje, ale taki sposób prowadzenia rozmowy powoduje, że coraz częściej osoby, które miałyby coś do powiedzenia, po prostu dają sobie spokój z braniem udziału w dyskusji. Mam nadzieję, że się ,,wytłumaczyłam" wink
                • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 19:53
                  nie stawiałam żadnej tezy, ja przecież zapytałam wporst. Od dawna mam to wrażenie, jakie wyrazuiłam w skasowanym poście, więc go nie powtórzę. Przeczytałam post wyjściwoy i spytałam. Dlaczego więc takie pytanie wprost, bez obrażania, bez insynuacji, jest pozbawione taktu? I przede wszystkim bez intencji obrażania.
                  I dlaczego takie pytanie na tyle oburza i obrusza innych, aby je zgłaszać moderacji jako osoba postronna?
                  • ola5488 Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 20:59
                    Starałam się trochę wyjaśnić, ale może mi nie wyszło. Do tego literówka, powinno być ,,niekoniecznie wartego identyfikacji" smile

Nie chciałabym przeciągać tej pobocznej wymiany zdań - więc odpowiadając: Twoje pytanie nic nowego do dyskusji nie wnosi, ale skutecznie zniechęca część osób przed zabieraniem głosu. Insynuacje na temat innego użytkownika forum są w złym tonie, do tego mogą stwarzać wrażenie napiętnowania.

Lubię to forum i myślę, że przestrzeganie regulaminu i netykiety pozwala istnieć każdemu forum, a więc i dbanie o przestrzeganie zasady "pisz zgodnie z tematyką forum". Oczywiście można stworzyć specjalny wątek typu "Hyde Park" i odpowiednio go oznaczyć - np. jako Wątek Giggus, Groch z Kapustą albo O niczym. To zależy od zdania większości użytkowników. I tu tkwi sedno: większości. Bowiem jesteś jedyną tu osobą, która tworzy ogromne liczby postów nie związanych z tematami wątków ani ze sobą nawzajem. Ten wątek stałby się wiec natychmiast blogiem użytkowniczki Ggigus, stojącej na honorowym miejscu forum, co większości poddaję pod rozwagę.

• znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 21:08
                      Hm,
                      przeczytałam:
                      Bowiem jesteś jedyną tu osobą, która tworzy ogromne liczby postów nie związanych z tematami wątków ani ze sobą nawzajem.

I odpowiadam - Ja tak na szczęście nie napiszę. Nikomu!
                      • ola5488 Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 21:47
                        Nie chciałam Cię urazić. Mnie pomaga, gdy ktoś mi powie szczerze i konkretnie, gdy moje działanie jest jakoś źle odbierane przez innych. Pamiętam, że w pierwszych latach pracy zawodowej za szybko pisałam na tablicy (i ścierałam też za szybko), co dopiero po 2 latach odważyło mi się powiedzieć audytorium. Do dzisiaj traktuję to jako pierwsze niepowodzenie zawodowe wink Natomiast tutaj, jak widzisz - co się nie wysłowię, to albo niezrozumiale, albo pod za bardzo ostrym kątem. Wszyscy nad czymś pracujemy. Przepraszam, jeśli moje słowa były za ostre, uszy do góry! smile
                        • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 22:13
                          Coraz mniej rozumiem sens twoich wypowiedzi.
                          Ale widzę, że nie potrafisz w jakikolwiek sposób uzasadnić ani tego, że nazwałaś mój post insynuacją, ani nie potrafisz uzasadnić, dlaczego zgłosiłaś ten post do kasacji. No to uszy do góry, olu5488. Na pewno będzie i u Ciebie raz lepiej, raz gorzej. Takie życie.

PS: insynuacja: niezgodne z prawdą przypisywanie lub wmawianie komuś pewnych postępków, myśli bądź intencji

Pytanie wprost nie jest więc insynuacją. To tak w kwestii zrozumienia, może za szybko napisałaś na tablicy, posłałaś i poszło. Czasem ważne jest wiedzieć, co się pisze i jakich terminów się używa.
                          • ola5488 Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 22:53
                            Przykro mi, starałam się napisać jasno. Z mojej strony wyczerpałam temat poboczny (przepraszam autorkę wątku! Poddaję pod rozwagę Hyde Park wink) i dosyć ugodowy ze mnie człowiek big_grin
                    • magazynka Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 21:10
                      "Twoje pytanie nic nowego do dyskusji nie wnosi, ale skutecznie zniechęca część osób przed zabieraniem głosu. Insynuacje na temat innego użytkownika forum są w złym tonie, do tego mogą stwarzać wrażenie napiętnowania."

Dziękuję Ci Olu za w/w i za przyznanie się do maila do Administracji, bo po słowach Giggus wyglądałam na kłamczuchę i jakąś Jolantę.
                      • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 21:14
                        nieprawda. Nie użyłam słowa kłamczucha. Spytałam, zupełnie normalna rzecz i przeprosiłam.
                        teraz kłamiesz ty.
                        • duckduckgo1 [...] 02.10.18, 10:31
                          • positronium Wpis usunięty ze względu na złamanie regulaminu 04.10.18, 09:56
                            Proszę o powstrzymanie się przed obrażaniem innych i wyciąganiem wypowiedzi z innych forów.
                            • duckduckgo1 Re: Wpis usunięty ze względu na złamanie regulami 04.10.18, 10:08
                              To koleżanka ggigus bawi się w obrażanie.
                              Ja tylko zwracam uwagę na jej hipokryzję.
                              Ona może sobie pozwolić na pytania, to ja też mogę, conie?
                    • alexxa6 [...] 01.10.18, 21:17
                      • positronium Wpis usunięty na życzenie użytownika 04.10.18, 11:05
                        Zgodnie z Regulaminem Forum i Netykietą.
                • znana.jako.ggigus Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 01.10.18, 20:02
                  PS przyznam się szczerze, że nie rozumiem zupełnie sensu tego zdania:

Moment, w którym kwestie sprawdzalności postawionych tez, wiarygodności schodzą na drugi plan jest momentem, w którym wkracza coś niekoniecznego wartego identyfikacji.
                  • duckduckgo1 Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 02.10.18, 10:28
                    Nie martw się koleżanko ggigus, to normalne że czegoś nie rozumiesz.
              • positronium Re: Wpis usunięty na życzenie użytkownika 04.10.18, 09:51
                znana.jako.ggigus napisała:

> a dlaczego pytanie o nicka przekracza jakiekolwiek granice? [...]
                > Tu już była dykusja o zmianie nicka.

Własnie. Ten tema ma swoje miejsce - tu rozmowa dotyczy sytuacji opisanej przez Magazynkę, a nie jej osob, ani Twoich podejrzeń względem innych użytkowników.

> Nie widzę problemu odpowiedzie także na pytanie - nie twoja sprawa.
                Moim zdaniem problem tkwi w tym, że nagabujesz innych publicznie. To samo pytanie możesz zadać bezpośrednio - ale czujesz potrzebę afiszowania się ze swoimi insynuacjami.
    • reinadelafiesta Re: Paralotnia 01.10.18, 17:29
      @Magazynka
      A ja odpowiem Ci w ten sposób: podziwiam każdego, kto skacze, wspina się, fruwa itd. Niezależnie od wieku. Bo ja na sam widok takich ekscesów mam spocone ręce i kręci mi się w głowie. W dodatku jestem tchórzem, który boi się ryzykować i jestem leniwa, więc nie chce mi się podejmować wysiłku., nie umiem się zmobilizować.
      A teraz coś pewnie niepoprawnego politycznie, ale mam nadzieję, że mnie dobrze zrozumiesz. Czy mój podziw jest związany jakoś z wiekiem takich osób? Tak. Jest większy. Bo nie oszukujmy się, takie osoby ( przynajmniej satystycznie) są bardziej schorowane, mniej sprawne, łatwiej się męczą, generalnie mają więcej ograniczeń. Osteoporoza, problemy z ciśnieniem itd.mogłyby być wytłumaczeniem spokojnego odpoczynku na leżaczku. Więc fakt, że im sie chce, ze mają apetyt na życie, są ciekawe świata, są sprawne, zadbane - to wszystko budzi mój największy szacunek, podziw i cichą zazdrość.
      • magazynka Re: Paralotnia 01.10.18, 18:59
        Och! Jak miło mnie pogłaskałaś!
        Dzięki.
      • magazynka Re: Paralotnia 01.10.18, 21:13
        Myślę, że jest tu więcej emerytek, które jeszcze chcą używać życia i zaznać nowych wrażeń - wszystko jedno jakich.
        • aqua48 Re: Paralotnia 02.10.18, 11:24
          Magazynko, ależ oczywiście, że wiek emerytalny nie odbiera prawa do radości życia i korzystania z jego możliwości. Mam kuzyna, który mimo naprawdę podeszłego wieku (80 lat) regularnie jeździ na nartach, pływa i szaleje na rolkach oraz planuje długie wyprawy. W kraju i za granicą smile I znam też inne młodsze odeń osoby, które zaległy w domu twierdząc że wiek nie pozwala im na uprawianie żadnej dyscypliny sportu prócz wdechów i wydechów na kanapie, że już (!) nic ich nie interesuje, a życie jest za nimi.
        • positronium Re: Paralotnia 04.10.18, 10:08
          @Magazynka
          To może następne - podnoszenie ciężarów? wink
          • magazynka Re: Paralotnia 04.10.18, 20:26
            O nie!
            Wprawdzie jestem szczuplejsza niż pani na filmiku, ale kości same mi się łamią (trzy żebra złamały mi się w łóżku podczas snu - co miesiąc jedno). Akurat paraglidind czy żeglarstwo nie wymagają siły i większego wysiłku wink
            • magazynka Re: Paralotnia 04.10.18, 21:29
              Paragliding - sorry za literówkę.
            • alexxa6 Re: Paralotnia 05.10.18, 11:42
              magazynka napisał(a):

czy żeglarstwo nie wymagają siły i większego wysiłku wink

żeglowanie może i nie wymaga siły mięśni i wytrzymałości fizycznej ale tylko wtedy gdy jest się obserwatorem gdy ktoś steruje, ewentualnie "żegluje się" łodzą motorową lub uprawia lekki wodny spacerek na katamaranie gdy nie ma fal i wiatru. Przy fachowym żeglowaniu mięśnie rąk, ramion, pleców i nóg muszą sporo wytrzymać i muszą być wytrenowane i trzeba mieć nielada krzepę wink inaczej nici z żeglowania.
              • magazynka Re: Paralotnia 05.10.18, 21:17
                Ale ja żegluję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka