lswaczyna 06.05.11, 21:04 opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9552313,RAS_mowi__PiS_wychodzi.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f3d89326e4c7a0e&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&ackData[id]=1&width=120 "Blisko coraz bliżej" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g-48 Re: 'Przejdziemy" 06.05.11, 23:06 Mnie by bylo tez nie po drodze z Mniejszoscia Niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pallikot Jo stary hanys godom: 08.05.11, 23:30 wy raśowcy dla szwabów żeście som polnische schwein so wie so ! A dla nas ślonskich Polaków żeście som konie trojańskie żydoszwabów ! Odpowiedz Link Zgłoś
hynio59 Re: 'Przejdziemy" 07.05.11, 20:49 I wszystko jasne. RAŚ chce obrócić kota ogonem. Zadaje pytanie jedno. Dla czego Ślązacy tyle wieków mówili po Polsku a nie po Niemiecku, choć byli pod ich zaborem? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: 'Przejdziemy" 07.05.11, 21:42 hynio59 napisał: > I wszystko jasne. RAŚ chce obrócić kota ogonem. Zadaje pytanie jedno. Dla czego > Ślązacy tyle wieków mówili po Polsku a nie po Niemiecku, choć byli pod ich zab > orem? Jo ino niy poradza spokopić pojakymu Polloki niy kapujom ło czym jo godom i muszom szukać dolmeczra. I dyci niy poradziyli forsztelować co je grane. Radza Ci byś łobejżoł sie we tyjatrze "POLTERABENT" a dziepiyro potym godoł ło Ślonzokach kere godają po polskymu. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: 'Przejdziemy" 07.05.11, 21:46 Ślązacy nigdy nie byli pod zaborem Niemiec, zapamiętaj to sobie. Oprócz tego doskonale mówili po niemiecku, bo uczęszczali do szkół. Jako podobno Polak zapamiętaj też jedną z polskich regułek językowych: słowo "dlaczego" piszemy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
erwinhasiok Re: Przejdziemy ? No pasaran ! 08.05.11, 12:09 To nie był przypadek, że w treści projektu uchwały znalazła się jednoznaczna treść o polskości tego zrywu. Miał to być test polskości dla opolskich radnych Mniejszości Niemieckiej oraz śląskich, z Ruchu Autonomii Śląska. Wszak wszyscy z nich deklarują polskie obywatelstwo. Nie zaszkodzi też od czasu do czasu zrobić test ich lojalności państwowej, choćby w tak deklaratywny sposób. No i wyszło szydło z worka, po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Przejdziemy ? No pasaran ! 08.05.11, 12:33 "No pasaran"? Raczej posran. Ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
hynio59 Re: 'Przejdziemy" 08.05.11, 13:19 Nie rób mnie za ała! Taki gupi to jo nie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: 'Przejdziemy" 08.05.11, 15:08 "Nie rób mnie za ała! ' niy musza ... Odpowiedz Link Zgłoś
hynio59 Re: 'Przejdziemy" 08.05.11, 15:31 I już mi lepiej. Nie byli pod zaborami Niemiec? To dla czego były trzy powstania? Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: 'Przejdziemy" 08.05.11, 21:01 Słowo "dlaczego" piszemy razem. Pamięć Ci nawala. A odpowiadając na pytanie wspomnę, że padli ofiarą oszustwa. To nietrudne zważywszy na wiek powstańców. Przeczytaj: ruda2010.blox.pl/2010/08/Pora-dotrzymac-publicznych-obietnic.html Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: 'Przejdziemy" 08.05.11, 23:24 Ślązacy nigdy nie byli pod zaborem Niemiec, zapamiętaj to sobie. ???????????????! Przepraszam ze znowu pytam :Jak to sie nazywalo jak Slask byl pod Niemcem? Przy Macierzy? Albo inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś