Gość: Kuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 21:26 Jak zwykle wszystko skonczy sie na obietnicach. Juz nie wierze ze kiedykolwiek dworce od wschodniego do zachodniego sie zmienia. Jak jest syf taki bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diquial Dworce dumą PKP. Za pięć lat 10.02.08, 23:05 Tia... Pożyjemy - zobaczymy. Chęci są dobre (jak zawsze), a pewnie i tak skończy się jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_matador9 Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.subscribers.sferia.net 10.02.08, 23:51 najwyższy czas i kościelne podzwonne dla HGW i PKP, by przed 2012 zająć się przebudową obskurnego, azjatyckiego Centralnego, tak by przemienić go w gigantyczne multi-funcionalne scinające z nóg przybyszy, centrum handlowo-kulturalno-biurowo-usługowe, godne Stolicy czterdziesto-milionowego kraju w środku Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Dworce dumą PKP. Za pięć lat 11.02.08, 00:49 a mi sie podoba centralny, chcialbym, zeby taki zostal, tylko ODCZYSZCZONY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie Dworce dumą PKP. Zero szans ! IP: *.aster.pl 11.02.08, 00:51 Charakterystyczne: PKP same wymyślają projekty przebudowy dworców, a potem będą szukać dla nich inwestorów. Jak znam kompetencje "fachowców" PKP w tym zakresie (a znam !), to szanse na znalezienie inwestorów dla realizacji tych "niewątplywie" wspaniałych pomysłów są zerowe ... a jak sie jakis znajdzie, to uwikła się w latami ciągnący się spór z PKP o jakieś szczegóły umowy dzierżawnej, uzgodnienia dot. infrastruktury technicznej i kolejowej itp., itd. Moja rekomendacja dla inwestorów, którzy jeszcze nie próbowali negocjować czegokolwiek z PKP: "forget it !" Archie PS: a O "Centralnym" nawet nie wspomina się w tych planach i słusznie - po umyciu już jest (za)dumą (? nad) PKP i to wystarczy ! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Pozbyć się syfu IP: *.acn.waw.pl 11.02.08, 00:57 A czy PKP zamierza cokolwiek zrobić z wałęsającymi się po dworcach bezdomnymi, pijaczkami, narkomanami i innym menelstwem? Bo do tego raczej nie trzeba inwestorów zagranicznych? Pogonić całe te cuchnące towarzystwo, a dworce wyczyścić dokładnie i od razu będzie trochę lepiej. I do tego nie trzeba specjalnej filozofii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor lubie fantazje PKP IP: *.chello.pl 11.02.08, 07:48 zawsze ja mieli .....a i prezesi lepiej spia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.acn.waw.pl 11.02.08, 08:40 Moja wizja (prorocza) : 1.wielkie plany -dworce,aleje,metro,... 2.omawianie nieco bardziej szczegółowych projektów, 3.dyskusja nad kolejnymi wersjami i dezawuowanie tychże, 4.płacz nad brakiem inwestorów i funduszy, 5.sytuacja katastrofalnych opóżnień, 6.odebranie Polsce Euro2012, 7.powrót do czasu "status quo ante", 8.oby moja "przepowiednia" się nie spełniła,ale..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licznik 2008 + 5 = 2013 IP: *.k.omnitec.pl 11.02.08, 08:49 a euro jest chyba w 2012? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: 2008 + 5 = 2013 IP: *.acn.waw.pl 11.02.08, 09:50 A d kogo jest ten rachunek 2008+5=2013 ? Czy ktoś źle policzył ? Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Genialne!! 11.02.08, 09:10 Tak, mniej więcej na przełomie lat 60-70. pisano o przyszłości Warszawy - Ścianie Zachodniej. Co i kiedy zbudowano (lub nie zbudowano) każdy teraz sobie może sam obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komo Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: 199.67.203.* 11.02.08, 09:18 Mam nadzieję że umieszczą napisy po angielsku i rosyjsku na tych "nowych" dworcach. Bo jak dotąd to zenada jest i zasada "FOLLOW The Crowd" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polglota Re: Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: 195.245.213.* 11.02.08, 09:40 A ja proponuję jeszcze napisy po polsku! Też się przydadzą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerniakowianka Terminale lotnicze? :> IP: *.funk.pl 11.02.08, 10:23 "Dworce mogą przecież bardziej przypominać terminale lotnicze"...? Oby nie ten na Okęciu, hue hue hue... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.fuw.edu.pl 11.02.08, 13:54 Na zdjeciu jest wejscie do dworca Stadion a nie Powisle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 14:18 na zdjęciu jest wejście na dworzec Stadion a nie Powiśle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.aster.pl 11.02.08, 17:45 Polak potrafi - dużo gadać, a roboty jak nie widać, tak nic nie będzie. I po co te gadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
felicjan15 Dworce PKP jak stacje metra - czy to możliwe? 11.02.08, 22:03 W wielu krajach stacje kolejowe wyglądaja tak samo jak stacje metra. Może w Polsce też tak będzie. W Warszawie jest kilkadziesiąt stacji / przystanków PKP czekających na remont i przybliżenie do pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pita Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 09:51 Czuję się, jakbym czytała artykuł z jakiegoś dziewiętnastowiecznego Kuryera czy innego Bluszczu - o tym, jak będzie wyglądać nasze miasto za sto lat. Ten sam entuzjazm i ten sam uśmieszek na ustach czytelnika, który sto lat później niczego z tych wizji zrealizowanego nie widzi;) Nawet jesli będziemy w 2012 organizatorami Euro, wiadomo, że dworce będą po prostu "przetarte" albo z zewnątrz przemalowane i nic więcej, bo "się" nie zdążyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOTnik Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.bchsia.telus.net 12.02.08, 18:07 Jedno zdanie - MIERZCIE ZAMIARY NA SIŁY.Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibynikt Re: Dworce dumą PKP. Za pięć lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 10:16 Chciałbym poruszyć temat z innej strony.Jestem architektem i po prostu nie mogę tego juz słuchać.Wszytskie nowe inwestycje w Polsce przygotowywane na Euro 2012 to kpina. Chodzi mi o kwestie udziału środowiska architektów w tworzeniu naszej "przyszłości".Wszystkie projekty arcjitektoniczne nowych inwestycji kupowane są w pakiecie z inwestorem i "prestiżem" gwarantującym powodzenie przedsięwziecia.Taki układ nie daje szans młodym architektom na przedstawienie swoich wizji. Mogę się założyć, że konkursy na omawiane w artykule dworce rozpisane zostaną według schematu: Zaproszone zostaną tylko poważne konsorcja sypiące monetami.Potem, na szybko wynajęta dla nich firma przygotuje kolejny dyskusyjny jarmarczno-pokosztowy projekt. Otwarty konkurs oczywiście dałby szansę architektom z Polski, ale jego warunki musiałyby przemyślane. Tymczasem, bojące się "nowej fali" środowisko architektoniczne, robi co może, żeby utrzymać sie przy "korycie" i nie dać szans innym. Przykład np na konkurs na Muzeum Sztuki w Warszawie, mogli w nim brać udział tylko członkowie polskiej Izby Architektów, patrz Odpowiedz Link Zgłoś
boruta_wwa Dworce dumą PKP. Za pięć lat 15.02.08, 19:29 ależ stek bzdur, nie cierpie PKP :-( b. Odpowiedz Link Zgłoś