vampi_r
25.10.05, 20:41
Udałem się dziś osobiście do firmy ASBUD.
Jedyne co udało mi się dowiedzieć bezpośrednio od developera, to rozkład mieszkań. Jak zapytałem o plany osiedla i okolic, to nie chciano mi nic takiego pokazać.
Udałem się więc do UD Bielany i tam, bardzo miłe Panie z Biura Gospodarki Nieruchomościami i Geodezji (pozdrawiam serdecznie) poinformowały mnie o wszystkim.
Teren w kwadracie ulic Wólczyńska, Bogusławskiego, Conrada ma WAŻNY (sic!) plan zagospodarowania przestrzennego uchwalony w 2002 roku:
www.bielany.waw.pl/$aktualnosci/2002/0916_01.php
------------------------------------------------------------------------------
Uchwalono plan zagospodarowania dla Placówki Południowej.
Na sesji w dniu 30 sierpnia br. Rada Gmina zatwierdziła miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego części rejonu urbanistycznego Wawrzyszew - Placówka Południowa. Plan zagospodarowania przestrzennego części rejonu urbanistycznego ŻH - Wawrzyszew - Placówka Południowa obejmuje obszar, zawarty pomiędzy ulicami: Wólczyńską, Conrada, Bogusławskiego i projektowana Trasą Mostową (Mostu Północnego).
Celem planu jest umożliwienie wprowadzenia zabudowy mieszkaniowej i usługowej oraz ustalenie zasad zagospodarowania terenu z uwzględnieniem warunków zrównoważonego rozwoju, w tym: kształtowania i utrzymania ładu przestrzennego w harmonii ze środowiskiem
przyrodniczym, zagospodarowania wolnych terenów, komunikacji oraz uzbrojenia terenu.
Plan ustala:
1. nakaz realizacji obiektów o wysokich walorach architektonicznych,
2. zakaz lokalizowania wszelkich obiektów tymczasowych, z wyjątkiem związanych
z prowadzoną budową,
3. zakaz lokalizacji wolnostojących tablic i urządzeń reklamowych o wysokości
większej niż 3 m i powierzchni tablic przekraczającej 3 m2,
4. ustala minimalną wielkość nowotworzonej działki budowlanej na 3000 m2.
Plan ustala zakaz realizacji obiektów i inwestycji:
- szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi,
- obniżających standard warunków mieszkaniowych,
- których uciążliwość wykracza poza granice własnej działki.
Plan zawiera ponadto ustalenia szczegółowe dla terenów oznaczonych na rysunku
planu następującymi symbolami:
- MU - tereny zabudowy mieszkaniowo - usługowej,
- KS/U - tereny obsługi komunikacji i zabudowy usługowej.
Wszystkie zapisane ustalenia mają rangę prawa miejscowego, którego inwestorzy muszą przestrzegać bez możliwości jakichkolwiek ustępstw.
www.bielany.waw.pl/$aktualnosci/$images/0916_0101.jpg
-------------------------------------------------------------------------------
ASBUD doskonale zna te plany i wie o tym, że buduje osiedle mieszkaniowe nie dalej, jak 40 m od Trasy Mostu Północnego.
Oczywiście nie ma najmniejszego zamiaru informować o tym klientów licząc, że znajdzie w ten sposób setki naiwnych.
Oto okładka z teczki jaką dostałem w ASBUDZIE:
www.siskom.waw.pl/temporary/asbud.jpg
NIE KUPUJCIE TAM MIESZKAŃ!!!!
Nie z powodu Trasy Mostu Północnego, ale z tego powodu, że nie należy ufać komuś, kto chce oszukać klientów.
Co ciekawe - dowiedziałem się w UD Bielany, że jak w drugiej połowie lat 90-tych było budowane osiedle przy Bogusławskiego, masa osób przychodziła do urzędu dzielnicy pytać się o plany zagospodarowania przestrzennego.
Wszystkim odpowiadano to samo - tam jest rezerwa pod trasę i BĘDZIE kiedyś budowana Trasa Mostu Północnego.
Jedni rezygnowali, inni nie. Niska cena mieszkań była ważniejsza od perspektywy mieszkania przy trasie.
Teraz te osoby protestują i chcą podsuniecia tras pod okna sąsiadów wraz z wyburzeniami legalnie postawionych domów w Radiowie.