kociak40
28.11.10, 23:40
W Świebodzinie, w ciągu 5 lat i to ogromnym nakładem kosztów, stanął najwyższy na świecie pomnik Jezusa Chrystusa. Sam pomnik liczy 36 m wysokości ale jest umieszczony na kopcu i postumencie więc całkowita jego wysokość jest większa. W TV, biskup dokonujący poświęcenia tego pomnika powiedział, że tylko ludzie wierzący mogą właściwie ocenić ten dar dla Jezusa. Proboszcz, pomysłodawca tego przedsięwzięcia, ogłosił publicznie, że pomnik już jest gotowy i czeka na pielgrzymów (czyli proboszcz w domyśle oczekuje teraz na kasę).
Ja nie wiem jak się do tego ustosunkować, nie mam pewności czy Jezus Chrystus ucieszył się tym swoim pomnikiem, czy spodobał się Jemu ten pomknik? Może jeszcze jest zbyt niski i radości jednak nie ma? Korzystając z tego forum gdzie na pewno są wierzący i mogący właściwie ocenić (tak jak powiedział biskup) jestem ciekaw takiej obiektywnej oceny.
Raduje się Jezus Chrystus z tego pomnika, czy nie bardzo? Kiedy radość Jezusa byłaby jeszcze większa, czy jakby zbudowano tam szpital dla ubogich pod wezwaniem Jezusa Chrystusa z małą jego figurą przy wejściu, czy jakby ten posąg miał nie 36 ale 50 m wysokości? Wierzący mogą się wypowiedzieć w tej sprawie?