13.09.11, 16:39
Pytanie w szczególności do katolików, ale nie tylko.
Do katolików bo uważają Jezusa za Boga.
Po co Bogu chrzest ?? Do ŚJ po co człowiek idealny bez grzechu, potrzebny chrzest??
Do wszystkich.
W jakiej wierze się ochrzcił ??
Katolicy niech odpowiedzą czy woda była święcona ??Jak nie to czy to ważne było ?
Obserwuj wątek
    • twoj_aniol_stroz Re: Chrzest 14.09.11, 11:04
      Chrzest niekoniecznie musi odbyć się wodą święconą - wystarczy, że jest to woda. Bogu chrzest jest po nic, człowiekowi bardzo potrzebny. Jezus wchodząc do Jordanu i prosząc o chrzest wyraźnie pokazuje: jestem taki jak wy, jestem człowiekiem. Nie ma ludzi idealnych, jedynym człowiekiem bez grzechu był Jezus, ale On ochrzcił się właśnie po to by wskazać drogę do Boga poprzez chrzest.
      • mirek-73 Re: Chrzest 16.09.11, 21:37
        Chrzest wodą do niczego nie jest potrzebny,a już najmniej do zbawienia.Grzech jest natury duchowej,a woda jest natury fizycznej.Każdy jako tako rozwinięty człowiek powinien wiedzieć,że to co duchowe wpływa na to co fizyczne,a nie odwrotnie.Woda zmywa brud fizyczny,ale nie zmywa grzechu jako duchowego brudu.
        • twoj_aniol_stroz Re: Chrzest 17.09.11, 07:30
          A mógłbyś dodać jakieś źródło tej tezy?
      • aeki Re: Chrzest 17.09.11, 12:21
        twoj_aniol_stroz napisała:

> Chrzest niekoniecznie musi odbyć się wodą święconą - wystarczy, że jest to woda
        > . Bogu chrzest jest po nic, człowiekowi bardzo potrzebny. Jezus wchodząc do Jor
        > danu i prosząc o chrzest wyraźnie pokazuje: jestem taki jak wy, jestem człowiek
        > iem. Nie ma ludzi idealnych, jedynym człowiekiem bez grzechu był Jezus, ale On
        > ochrzcił się właśnie po to by wskazać drogę do Boga poprzez chrzest.

Nic o wodzie święconej nie pisałem. Po co woda??
        Oczywiście nie odpowiedziałaś na pytania. Jezus podobno był bogiem. po co mu chrzest ?
        Jakby chciał pokazać ,że jest też człowiekiem to by się ożenił i miał trzódkę dzieci.
        W jakiej wierze się ochrzcił ten żyd, który był obrzezany i prawo mojżeszowe przestrzegał?
        Nie w chrześcijańskiej, bo takiej nie było.
        Dlaczego nie zagonił do chrztu swojej mamy, którą niewiastą nazywał ? Co z 12 kolegami ,którzy się z nim włóczyli po Palestynie żyjąc z jałmużny kobiet ?
        • aeki Re: Chrzest 17.09.11, 12:54
          Ciekawa jest również sprawa chrztu u ŚJ, gdzie cytuję za Wikipedią :
          Chrzest praktykowany jest także w organizacji Świadków Jehowy. Udzielany jest jedynie osobom, które potrafią zrozumieć jego znaczenie.
          Rozumiem że osoba z porażeniem mózgu, lub chorobą psychiczną chrztu przyjąć nie może, a więc z Jehową który go takim uczynił pojednać się nie może.
          Co na to Vacia ??
          • pd-p Re: Chrzest 26.09.11, 19:00
            Syn Boga Ojca urodzony został przez kobietę jak człowiek.
            Maria posłużyła do zrodzenia Syna Boga , też Boga jak Jego Ojciec w postaci człowieka aby mógł żyć wśród ludzi i wypełnić swą powinność .
            Po urodzeniu nadano Mu imię człowieka - Jezus. Było to imię bardzo pospolite w owym czasie.
            Maria chowała Go jak swego syna nie wiedząc , że Jezus jest Bogiem - Synem Boga Ojca.
            Jezus ożenił się z Marią - Magdaleną i miał z nią jednego syna , Judasza.
            Żył jak człowiek bo Jego Boskość była < ukryta inaczej utajona>
            Wesele w Kanie Galilejskiej to było Jego wesele.
            Jeszcze w tym czasie nie dokonywał żadnych cudów.
            W wieku dojrzałym odzyskał swoją Boskość , kiedy Jego Ojciec - Bóg do Niego przemówił i przygotowywał Go do wykonania swej powinności.
            Nie było żadnych apostołów. Pomagali Mu " niby " Jego bracia.
            Chrztu też nie było. Wymyślili panowie z kk i zapisali w biblii .
            Nie był Żydem był Bogiem.
            Prawo Mojżeszowe zostało zniesione i był zakaz powrotu do niego.
            To tak w sposób prosty i skrócony.
            • wiera22 Re: Chrzest 26.09.11, 23:27
              pd-p napisał:

>
              > Jezus ożenił się z Marią - Magdaleną i miał z nią jednego syna , Judasza.
              >
              > Wesele w Kanie Galilejskiej to było Jego wesele.
              >
              > Nie było żadnych apostołów. Pomagali Mu " niby " Jego bracia.
              >
              > To tak w sposób prosty i skrócony.

A możesz napisać to w sposób rozszerzony?

• wiera22 Re: Chrzest 26.09.11, 22:36
      Na temat chrztu niewiele mam do powiedzenia, natomiast na temat wody – więcej.
      Kiedyś na jakiejś stronie o Reiki przeczytałam o oczyszczaniu brudnych energii
      i dotyczyło to zarówno przedmiotów jak i ludzi.
      Może chrzest Janowy miał mieć tego typu właściwości oczyszczające jak to dziś jest w reiki i jak sami to odczuwamy po kąpieli?
      Coś w tym jest, ponieważ gdy wracam zmęczona do domu to zamiast położyć się i odpocząć najpierw biorę prysznic. Czuję wtedy jak wszystko ze mnie spływa i czuję się jak nowo narodzona. Może o to chodzi?

Jest coś takiego jak grzech przeciw Duchowi Świętemu i może takie oczyszczanie brudnych energii za pomocą wody jest przejawem działania Ducha Św?
      Sama nie wiem.
      W tym artykule o reiki czytałam, że ogień też oczyszcza energię.
      Jan chrzcił wodą – czyli jak teraz w Reiki - oczyszczał energię wodą.
      Jezus podobno ma chrzcić /oczyszczać/ ogniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka