Dodaj do ulubionych

Pójdź za mną .....

04.07.05, 08:47
"Jeśli usłyszałeś Jego głos zgłoś się do Seminarium Duchownego ......."

Seminaria duchowne przeżywają oblężenie. W niektórych diecezjach chętnych
jest nawet dwa razy więcej niż zazwyczaj. Księża są przekonani, że to "owoc
życia Jana Pawła II". Jednocześnie przestrzegają, że wiele decyzji młodych
ludzi może być pochopnych

Ja usłyszałam, ale nigdzie nie będę sie zgłaszać.
Ciekawa jestem czy czytaja to forum również klerycy - jak oni swoje powołanie
odkryli, jak oni je przeżywaję ?
Jak przeżywają to kandydaci na pastorów ?
Obserwuj wątek
    • agi_go Re: Pójdź za mną ..... 04.07.05, 08:49
      A tutaj cały artykuł

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2801954.html
    • philosophus Re: Pójdź za mną ..... 04.07.05, 12:59
      U "nas" (ewangelicznych chrześcijan przyp. red.) pastorem nie można się stać po
      ukonczeniu uczelni. Wykształcenie teologiczne to jedno, a bycie pastorem to
      drugie. Można mówić, że to Boże powołanie - decyduje wiele czynników - nie tylko
      wykształcenie jest brane pod uwagę. Liczą się predyspozycje kandydata i aktualne
      potrzeby wspólnot oraz kościoła w całości. Zanim się nim człowiek stanie musi
      zostać "nominowany" i tą nominację przyjąć.

U nas pastor nie zajmuje się tylko nauczaniem (nad jego kształtem czuwa naczelna
      rada kościoła (organ najwyższy) oraz rada starszych (lokalnie w zborach)), jest
      przede wszystkim przedstawicielem danej społeczności przed urzędami i na forum
      innych zborów oraz nrk. Ma także wgląd w finanse zboru (zbory są finansowane z
      dziesięcin). Musi być prawdziwym przywódcą lokalnego kościoła, po części
      managerem, po części dyplomatą, po części księgowym (zawodowi księgowi są w
      większości zborów), ale przede wszystkim musi być człowiekiem przepełnionym
      Bożym miłosierdziem chcącym działać dla ludzi całym soba.

W przypadku gdy np. nie ma pastora nigdzie może nim być ktoś "z namaszczenia".
      Zawsze jednak jest kontrolowany zarówno przez zborowników jak i radę starszych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka