aeki 06.07.09, 15:02 Na wzór i podobieństwo swoje stworzył człowieka, Co to znaczy ?? a co z kobietami ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wladi3 Re: na wzór 06.07.09, 16:34 Bóg zawiera w Sobie Pierwiastek Męski i Żeński . Człowiek też ma w Sobie w swoim Duchu całość , jednak w Ciele uzewnętrznia się ten pierwiastek , który przeważa . Nauka dowiodła już , że człowiek w pierwszym etapie rozwoju płodowego zawsze jest dziewczynką a dopiero w dalszym w zależności od przewagi hormonów czy czegoś tam staje się chłopcem i zaczyna mu wagina zmieniać się w penis . Zdziwiony ? Pozdrawiam . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
aeki Re: na wzór 06.07.09, 17:31 Władek, jesteś cudowny. Jak trzeba to się do nauki odwołujesz, jak nie pasuje to nie. Nie odpowiedziałeś jak zwykle na pytanie. Na obraz i podobieństwo... Też jest łysy , alkoholik , śmierdzi papierosami kłamie i cudzołoży ?? Odpowiedz Link
wladi3 Re: na wzór 07.07.09, 15:03 Jesteś bardzo niecierpliwy Aeki . Nie odpowiedziałem bo dopiero teraz znów jestem w necie . Nasze podobieństwo do Boga to cechy Duszy . Ciało było kiedyś Doskonałe i zjednoczone z Duszą - cząstką Boga i miało realizować w świecie tej materii "władzę Miłości" , niestety przez tysiące lat od odejścia z Raju Ciało Człowieka tak dalece się zdeprawowało , że śmierdzi , łysieje ,kłamie i cudzołoży . Mimo tego Bóg - Miłość nas Kocha i w Jezusie Pokazał i Objawił nam Swoją Miłość Przebaczającą i wskazał Drogę do Domu - powiem więcej - Sam Stał się dla nas Drogą . Poza tym Aeki , Dziękuję Tobie że uważasz mnie za nawiedzonego . Dla mnie to komplement . Ja nie wstydzę się swojej Wiary , a jednak nie opluwam innych Braci i Sióstr , lecz wszystkich Kocham . Wiem jaki sam byłem i jaki nadal jestem słaby . Z Panem Bogiem Bracie . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
aeki Re: na wzór 07.07.09, 16:31 O ciele piszesz. tu jest podobieństwo ? "Miłość" która więcej zabiła w/g biblii ludzi niż " zły ". tu widzę podobieństwo. Wskazał drogę do domu zlecając zabicie syna ( nie było innego sposobu, tylko krew ) , to takie ludzkie. Podobni jesteśmy. Odpowiedz Link
wladi3 Re: na wzór 08.07.09, 11:48 To co Dobre w nas to Bóg , złe czyny , myśli , pragnienia to zło i nie pochodzi to od Boga , od Miłości .Uwierz .To że tego teraz nie rozumiesz nie wpływa na mnie i nie osądzam Cię / sam nie zawsze miałem Taką Wiarę / , lecz Kocham Ciebie gdyż Jesteś moim Bratem według Duszy . Z Bogiem Aeki . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
alkoo3 Re: na wzór 07.07.09, 09:54 aeki napisał: > Na wzór i podobieństwo swoje stworzył człowieka, Co to znaczy ?? a co z > kobietami ?? Kobieta tez czlowiek - nie wiedziales. Odpowiedz Link
aeki Re: na wzór 07.07.09, 12:39 Oczywiście brak odpowiedzi i uczonych w piśmie i nawiedzonych Odpowiedz Link
lipniak Przekrzykiwanie Boga nie jest chrzescijanskie 07.07.09, 23:43 Chyba zdajesz sobie sprawe, ze horyzonty zaleza od poziomu wzniesienia i niemozliwe jest wyjasnienie, co widac z gory. Bog uzycza wiedzy stosownie do poziomu wiary. Tlumaczenie "mimo wszystko" nie sluzy dobremu, wrecz szkodzi. Jezeli rzeczywiscie szukasz odpowiedzi (choc jestem przekonany, ze szukasz czegos innego i to znajdujesz), to w stopce masz link na lekture. Jezeli stwierdze, ze powielasz te same pytania i nie zapoznales sie z trescia tej ksiazki, bedzie to oznaczalo, ze Twoje wypowiedzi lub zalozone przez Ciebie watki skazujesz na usuniecie Odpowiedz Link
aeki Re: Przekrzykiwanie Boga nie jest chrzescijanskie 08.07.09, 09:06 Kto przekrzykuje Boga ?? Zadałem pytanie, na które nie potrafisz odpowiedzieć choć powinieneś mnie ewangielizować. Nic tu horyzonty, ani wzniesienia, jak nie potrafi nikt wyjaśnić. Książki którą podałeś nie zamierzam czytać. Jeżeli autor podważa naukę ( ewolucję, czas trwania wszechświata itp. )nie zasługuje na uwagę. Można pójść dalej i zarzucić że system heliocentryczny to wymysł. To już było. Wątków nie powielam , zadaje pytania na które nie potrafisz odpowiedzieć. Bardzo charakterystyczne jest dla chrześcijanina ,że w tym momencie chce kasować. Oto obraz jego i podobieństwo ??? Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Przekrzykiwanie Boga nie jest chrzescijanskie 08.07.09, 12:22 aeki napisał: > Kto przekrzykuje Boga ?? > Zadałem pytanie, na które nie potrafisz odpowiedzieć choć powinieneś > mnie ewangielizować. > Nic tu horyzonty, ani wzniesienia, jak nie potrafi nikt wyjaśnić. > Książki którą podałeś nie zamierzam czytać. > Jeżeli autor podważa naukę ( ewolucję, czas trwania wszechświata itp. > )nie zasługuje na uwagę. Można pójść dalej i zarzucić że system > heliocentryczny to wymysł. To już było. > Wątków nie powielam , zadaje pytania na które nie potrafisz > odpowiedzieć. Bardzo charakterystyczne jest dla chrześcijanina ,że w > tym momencie chce kasować. Oto obraz jego i podobieństwo ??? Uff sprobuje, piszesz ze: 1. Bog stworzyl czlowieka na swoje podobienstwo. 2. Pytasz a co z kobieta. 3. Wiec odpisuje ze kobieta to tez czlowiek. Wniosek: Kobieta jest rowniez stworzona na podobienstwo Boze. Bog jest istota duchowa, a wiec nie ma ciala, nie ma tez pierwszo i drugorzednych cech plciowych. Biblia ukazuje nam go czasami jako ojca, czasami porownuje jego milosc do matki. Byc stworzonym na podobienstwo nie oznacza bycie takim samym, oznacza ze jestesmy rowniez istota duchowa, mamy poczucie dobra i piekna i jestesmy powolani do wiecznego zycia z Bogiem. Odpowiedz Link
azayaka Re: Przekrzykiwanie Boga nie jest chrzescijanskie 08.07.09, 13:36 alkoo3 napisał: > Byc stworzonym na podobienstwo nie oznacza bycie takim samym, oznacza ze > jestesmy rowniez istota duchowa, mamy poczucie dobra i piekna i jestesmy > powolani do wiecznego zycia z Bogiem. Zgadzam się z Alkoo. Jesteśmy Jego obrazem. Nosimy w sobie dobro, miłość, radość, piękno, doskonałość... i wieczność, dzięki Chrystusowi. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Przekrzykiwanie Boga nie jest chrzescijanskie 08.07.09, 22:04 "Na wzór i podobieństwo swoje stworzył człowieka, Co to znaczy?" - aeki Ja rozumiem to inaczej, nie chodzi o powłokę cielesną (czy człowiek jest ładniejszy np. od tygrysa? Tygrysowi z twarzą ludzką byłoby nie do pyska). Według mnie, to chodzi tu o cząstkę bożej inteligencji, którą został obdarzony człowiek i którą może wykorzystać do poznania praw natury, które może wykorzystać i w małej cząstce być na wzór Boga tworczy w swym działaniu. Mógł tą inteligencję wykorzystywać i od rozniecania ognia, wynalazek koła, łuku itd. doprowadzić do współczesnych konstrukcji, ktore umożliwją taki postęp techniczny i mozliwości czlowieka do zmiany obrazu naszego globu. Odpowiedz Link
lipniak Autor ksiazki jest naukowcem i... 08.07.09, 22:54 doktorantem. Jest to pozyteczna lektura dla szukajacych odpowiedzi, ale wlasnie demonstrujesz, ze tego nie szukasz. Ci, ktorym zadajesz pytania na tym forum rowniez podwazaja teorie ewolucji, wiec nie zasluguja na Twoja uwage - zgadza sie? Na co wiec czekasz? > Jeżeli autor podważa naukę ( ewolucję, czas trwania wszechświata itp. > )nie zasługuje na uwagę. Odpowiedz Link
lipniak Jezeli odpowiedziec Ci znaczy Cie przekonac 08.07.09, 23:00 to rzeczywiscie nie potrafie Ci odpowiedziec, do czego sie juz wczesniej przyznalem, mowiac, ze dopuki nie uwierzysz Bogu na slowo, to wyjasnianie mija sie z celem. Ty jednak nie zmierzasz do tego celu, ale do niego mierzysz Odpowiedz Link
aeki Czasem mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga. 10.07.09, 18:29 nie potrafisz odpowiedzieć. Wierzyć na ślepo . Bezrozumny - na podobieństwo i obraz . Nie , dziękuje Odpowiedz Link
lipniak Re: Czasem mnie diabeł kusi, by uwierzyć w Boga. 10.07.09, 22:50 Na slepo to sie idzie tak jak jest, np. w tej samej religi od urodzenia, bez sprawdzenia, bez pytania Boga o droge. Ateizm tez odpiera sie na doktrynie wiary (lub jak lubia to zwac: teorii), zatem jest religia. Dlaczego nie zawolasz szczerze do Stworcy wszechswiata, zeby Ci pokazal droge? Powiedz Mu, ze nikomu nie ufasz, wlacznie z soba samym - dokladnie tak, jak sie sprawy maja. Jezeli istnieje, to Cie uslyszy i wskaze droge. Coz w tym ryzykownego? Odpowiedz Link
lipniak Re: na wzór 10.07.09, 23:00 Grzech zniszczyl to podobienstwo. Rzymian 3:23 Mozna zauwazyc pewne elementy, ale dopiero przy Bogu bedzie widac caly obraz. Odkupujemy te chwale po czesci podczas zycia w tym ciele. Bedzie specjalny sad dla zbawionych, na ktorym bedzie wyplata nagrody - w moim przekonaniu owej chwaly i podobienstwa Bozego. Odpowiedz Link