Dodaj do ulubionych

Paulo Coelho

19.03.12, 16:57
Hej.smile
Czytacie Coelho? Co polecacie? Ja powiem tak: dopiero zaczęłam moją przygodę z tym autorem. Jego powieści są zaliczane do gatunku powieści psychologicznych, więc nie wiem, ile z Was lubi tego typu książki.
Jaka najbardziej Was urzekła?
Czytając na forach napotkałam się ze stwierdzeniami, iż są to książki dla dorosłych, bo my, nastolatki, mamy za małe doświadczenie życiowe, żeby je zrozumieć.Strasznie mnie to zmieszało, może rzeczywiście jest w tym trochę prawdy?
Więc co sądzicie o autorze, przesłaniach i powieściach? Czekam na odpowiedzi. xx
- Ostatnio tego wątku nie było. -
Obserwuj wątek
    • noicomipowiesz Re: Paulo Coelho 19.03.12, 17:08
      kurczę, coś mi chodzi po głowie to nazwisko.. na pewno nie czytałam jego książek. ale chyba moja siostra którąś czytała.. może dlatego mi się coś kojarzy.
    • anulka Re: Paulo Coelho 19.03.12, 19:43
      Czytałam mnóstwo jego powieści są fantastyczne. Co do stwierdzenia to tak jest w tym trochę prawdy. Moja ulubiona książka tego autora to Weronika postanawia umrzeć
    • mausercap Re: Paulo Coelho 23.03.12, 15:19
      Nie czytałam jego książek, jedynie cytaty.
    • hatterka Re: Paulo Coelho 24.03.12, 13:56
      Nie powinno się komentować książki, której się nie przeczytało, filmu, którego się nie obejrzało, płyty, której się nie przesłuchało. Ale 'nie powinno' nie oznacza 'nie można'.
      Chwała Bogu, całe swoje życie miałam i mam inteligentnych polonistów, którzy naprawdę znają się na literaturze i dzięki nim ominął mnie szał na Zmierzch, inne smętne powiastki dla nastolatek, a przede wszystkim Coelho.
      Trzymałam kilka jego książek w ręku, jedną, bodajże 'Weronika postanawia umrzeć' nawet przekartkowałam. Wysłuchiwałam zachwytów koleżanek nad jego 'dziełami' i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to filozof dla ubogich.
      Pewnie wychodzę teraz na hejterkę (w sumie hatterka - hejterka, niewielka różnica ^^), ale twórczości tego pana mówię stanowcze 'nie!'. No przepraszam, kiedy widzę słowa 'Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód.' albo 'Los czasem rozdziela bliskich sobie ludzi, żeby uświadomić im, ile dla siebie znaczą.', jedyne, co przychodzi mi na myśl, to ten mem:
      https://media.tumblr.com/tumblr_m1aybpUIXM1r05erp.png

Powieści psychologiczne? Powieści psychologiczne to pisał Dostojewski.
      Literatura tego typu to nie moja działka, więc nie mogę jej za bardzo skonfrontować z twórczością Coelho, którego także znam tylko z opowieści i cytatów, ale jest jedno ALE. O ile 'Zbrodnię i karę' przeczytałam z nieukrywaną przyjemnością (co z tego, że to lektura i wszyscy dookoła wmawiają, że nudna), to zachwyty koleżanek nie zdołały mnie przekonać do żadnej powiastki Coelho.
    • czekoladowa_14 Re: Paulo Coelho 25.03.12, 11:32
      Nie rozumiem tego szału wokół Paula Coelho. Przeczytałam kilka jego powieści i oprócz '11 minut' nie spodobała mi się żadna. Nie zachwyca mnie jego styl pisania i sposób patrzenia na świat, ale może rzeczywiście jestem jeszcze za młoda na czytanie jego książek i dlatego uważam je, że są bez sensu.
      • demi261 Re: Paulo Coelho 26.03.12, 17:29
        czytałam jedynie we fragmentach na lekcjach języka polskiego, nie do końca odpowiada mi jego styl, ale chociaż jedną książkę zamierzam przeczytać, a mianowicie "Weronika postanawia umrzeć" jak mi się spodoba, to przeczytam kolejną, jak nie to dam sobie spokój z tym autorem;p
    • vikaa Re: Paulo Coelho 27.03.12, 17:11
      Moja siostra polecała mi jego książki, ale wtedy niezbyt interesowały mnie tematy filozofii, ale czytałam niektóre jego cytaty-są świetnesmirk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka