14.08.10, 13:35
Kupiłam ostatnio "Swiat kobiety" z 3 filmami o Ani. Oglaał je ktoś w
całości? Pytam, bo są niesamowicie długaśne( jakieś 3 godz. jeden),
a do tego jest tam straszliwe pomieszanie z poplątaniem wątków.
Właściwie tylko pierwsza część jest podobna do książki.Na razie
zmogłam tylko dwie części.
Obserwuj wątek
    • raszefka Re: film 06.07.11, 23:51
      Druga część zawiera romans Ani z wdowcem, ojcem jej uczennicy? To jakiś dziwny twór na motywach Szumiących Topoli.

Bo akcji, jak Ania plącze się na froncie Wielkiej Wojny dałam radę tylko raz. I nigdy więcej!! Szkoda, bo część pierwsza jest bardzo obiecująca, a ponadto obsada pasuje mi w całości :)
      • mela54 Re: film 07.07.11, 11:56
        Gdzieś słyszałam, że na ekranizację pierwszej części wyrazili zgodę spadkobiercy LMM i dlatego jest wierna książce, a następne to poplątane wątki dalszych "Ań", gdyż nie było zgody na ekranizację. A swoją drogą widziałam gdzieś w necie fragmenty amerykańskiego serialu na podstawie "Ani na uniwersytecie" - dokładnie scenę oświadczenia się Ani przez Gilberta w ogródku przy ogrodzie w "Ustroniu Patty".
        • anchema Re: film 10.07.11, 20:35
          możesz powiedzieć coś więcej o tym serialu?
          w życiu o tym nie słyszałam a w necie nic nie znalazałam
          pamiętasz może jak się nazywała serial?
          • mela54 Re: film 06.10.11, 20:13
            Jakoś wcześniej nie zauważyłam Twojego pytania, Anchemo. Ale tytułu serialu nie pamiętam. wiem tylko, że szukałam przez google. I był w angielskiej wersji językowej
      • czekolada72 Re: film 06.10.11, 13:32
        raszefka napisała:

> Druga część zawiera romans Ani z wdowcem, ojcem jej uczennicy? To jakiś dziwny
        > twór na motywach Szumiących Topoli.
        >
        O rany, pierwsze slysze o czyms takim??

> Bo akcji, jak Ania plącze się na froncie Wielkiej Wojny dałam radę tylko raz. I
        > nigdy więcej!! Szkoda, bo część pierwsza jest bardzo obiecująca, a ponadto obs
        > ada pasuje mi w całości :)
        Przebrnelam, chociaz nie przecze, ze z wielkim truudem ;)
        • raszefka Re: film 08.10.11, 15:23
          czekolada72 napisała:

> raszefka napisała:
          >
          > > Druga część zawiera romans Ani z wdowcem, ojcem jej uczennicy? To jakiś d
          > ziwny
          > > twór na motywach Szumiących Topoli.
          > >
          > O rany, pierwsze slysze o czyms takim??
          >
          A na koniec Ania zbiera na wakacje na Zielonym Wzgórzu surową i zimną koleżankę-nauczycielkę Katarzynę Brooke, Gilbert jest umierający, a gdy zdrowieje zaręczają się z Anią :) Ten ostatni wątek znasz, prawda? :)
          • czekolada72 Re: film 08.10.11, 16:59
            Romans w znaczeniu dzisiejszym kojarzy sie dosc, ze tak to ujme, pejoratywnie, wiec mnie zaskoczylo - romans i ANIA??
            • mela54 Re: film 09.10.11, 16:08
              To nie był romans w dzisiejszym znaczeniu -oni mieli się ku sobie, ale nie było mowy o pójściu do łóżka - mówiąc wprost. Tak samo zmieniło znaczenie słowo "kochankowie". Kiedyś byli to po prostu ludzie, którzy się kochali-mogła to być też miłość platoniczna. W "Wymarzonym domu..." jest takie sformułowanie, że przed ślubem Ania z Gilbertem snuli marzenia zwyczajem kochanków, a nie sądzę, żeby Montgomery czyniła tu jakieś aluzje co do czystości ich narzeczeństwa.
              • czekolada72 Re: film 09.10.11, 19:15
                Tyle, ze ja odnioslam sie do okreslenia XXI-wiecznego na F, a nie do opisu z ksiazki LMM i dlatego sie zadumalam :)
                • mela54 Re: film 10.10.11, 17:12
                  Wydaje mi się, że obecnie nawet słowo "romans" trąci myszką. Jest na to wiele innych, nie zawsze ładnych określeń.
                  • czekolada72 Re: film 10.10.11, 18:51
                    Hmm...
              • raszefka Re: film 11.10.11, 21:57
                Oczywiście, że nie taki romans z łóżkiem to był. Facet startował do Ani i ona nawet myślała, że chce. Ale nawet się chyba nie całowali...
    • pontecorvo Re: film 01.10.12, 23:49
      w górę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka