Dodaj do ulubionych

Dieta wegańska niebezpieczna dla dzieci

IP: 84.10.103.* 06.12.04, 19:17
Dieta wegańska u dzieci połączona jest z ryzykiem poważnych niedoborów
żywieniowych:
www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2000/01/03.php
Mimo to niektórzy rodzice, będący fanatykami diety wegańskiej doprowadzają
swoje dzieci do utraty zdrowia, za co są skazywani przez sądy:

www.second-opinions.co.uk/child_abuse.html
www.cnn.com/2003/LAW/03/24/ctv.swinton
ww2.tvp.pl/tvppl/View?Cat=119&id=31695
Obserwuj wątek
    • Gość: are Misiu IP: *.clubnet.pl 06.12.04, 20:52
      fun.from.berdyczow.org/2004-11-26/misio-po-imprezie.wmv
      • Gość: misiu Re: Misiu IP: 84.10.103.* 06.12.04, 22:07
        Chociaż raz wkleiłeś coś zabawnego na to ponure jak noc listopadowa forum.
        Wygląda na to, jakby misio przedawkował wyciągi z roślin. Pewnie nie miał
        żadnej foki do zakąszenia. :-)

• Gość: Eskimoss Re: Misiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:21

> Chociaż raz wkleiłeś coś zabawnego na to ponure jak noc listopadowa forum.
          > Wygląda na to, jakby misio przedawkował wyciągi z roślin. Pewnie nie miał
          > żadnej foki do zakąszenia. :-)

Tak misiu prawdopodobnie zakasil kaktusem :) Pelno ich tam wokol...I innych
          roslin tez calkiem sporo. A forum faktycznie jest ponure. Ale to tez twoja
          zasluga drogi misiaczku.
          • Gość: misiu Re: Misiu IP: 84.10.103.* 07.12.04, 17:52
            Gość portalu: Gruby Eskimoss napisał:

> Tak misiu prawdopodobnie zakasil kaktusem :) Pelno ich tam wokol...I innych
            > roslin tez calkiem sporo.

Tiaaa, zwłaszcza bananów i oliwek.

> A forum faktycznie jest ponure. Ale to tez twoja
            > zasluga drogi misiaczku.

Moja? Toż było takie samo, zanim zacząłem na nim pisać. Chyba to jednak dzieło
            wegusiów. Ponuraki siakieś, czy co? Nic, tylko by gadali o krwi, trupach,
            padlinie, zgniliźnie, chorobach etc. Horror, panie dzieju!
            • Gość: Eskimoss Re: Misiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:22
              > Nic, tylko by gadali o krwi, trupach,
              > padlinie, zgniliźnie, chorobach etc. Horror, panie dzieju!

Eee...Chyba nie wszyscy...
    • fumsia Re: Dieta wegańska niebezpieczna dla dzieci 09.12.04, 16:52
      Akurat! Jakie niedozywienie? Jakie sady? Nie jemy razem z dziecmi miesa od
      prawie 10 lat. I nic nam nie jest. W przeciwienstwie do niektorych zdrowie
      umyslowe wporzo.
      • Gość: misiu Re: Dieta wegańska niebezpieczna dla dzieci IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.12.04, 17:07
        fumsia napisała:

> Jakie niedozywienie? Jakie sady?

Na stronach, do których prowadziły linki, są odpowiedzi na powyższe pytania.
        Wystarczy przeczytać.
    • Gość: misiu Trochę informacji o tzw. "diecie Hallelujah" IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.12.04, 22:49
      chetday.com/hallelujah-diet-dangers.htm
      Obszernie udokumentowana ocena ryzyka tytułowej diety, m.in. dla dzieci i
      ciężarnych kobiet. Także stwierdzone niedomagania osób pozostających na tej
      diecie.
    • Gość: rodzynek wegetariańska też niebezpieczna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.04, 15:18
      "...nie należy stosować w żywieniu dzieci diet alternatywnych -
      wegetariańskich, makrobiotycznych i innych o dużych ograniczeniach lub
      nietypowych zestawieniach produktów."

www.mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=670
      • luciamdb bzdury 10.12.04, 18:34
        JA mam 22 lata, nigdy nie jadlam miesa i nie mam zadnych problemow zdrowotnych,
        tak samo jak 5 mojego rodzenstwo, osobiscie znam jeszcze jedna osobe
        wegetarianke od urodzenia która ma teraz 30 lat i nigdy nie miala problemow
        zdrowotnych
        • Gość: misiu Re: bzdury IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.12.04, 19:01
          luciamdb napisała:

> JA mam 22 lata, nigdy nie jadlam miesa i nie mam zadnych problemow
          > zdrowotnych, tak samo jak 5 mojego rodzenstwo, osobiscie znam jeszcze jedna
          > osobe wegetarianke od urodzenia która ma teraz 30 lat i nigdy nie miala
          > problemow zdrowotnych

"Mój brat nie jadł mięsa, nie pił alkoholu, nie palił papierosów, nie zażywał
          narkotyków i zmarł w wieku półtora roku." :-)

Brak kłopotów zdrowotnych w wieku 22-30lat to norma. Ryzyko nie oznacza, że na
          pewno będziesz miała kłopoty, tylko że istnieje większe prawdopodobieństwo ich
          wystąpienia. Raczej w bardziej zaawansowanym wieku niż 20lat.
          A co do bzdur - jak się ma 22 lata, to często w całej głowie nie ma miejsca na
          cokolwiek innego. :-)
          • Gość: Rycho Re: bzdury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.12.04, 23:14
            Jak ja miałem 22lata to jadłem mięso od 21,5 roku i do tej pory nie mam żadnych
            problemów zdrowotnych.
            Takie teksty są zupełnie bez sensu.
            Jak ktoś ma 90 lat i pali papierosy to znaczy,że palenie jest zdrowe?
            • fumsia Re: bzdury 20.12.04, 17:47
              Ogólnie wiadomo że mięsojady żyją długo i wogóle nie chorują. W przeciwieństwie
              do wegetarian. Prawda?
              • Gość: misiu Re: bzdury IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.12.04, 17:54
                Ogólnie wiadomo, że najbardziej długowiecznym narodem są Japończycy. Jedzą oni
                łacznie więcej mięsa i ryb niż Polacy. Jakoś im to dobrze służy. W odróżnieniu
                od nich wegetariańscy w znacznej części Hindusi nie powalają długowiecznością.
    • Gość: test Re: Dieta wegańska niebezpieczna dla dzieci IP: 203.127.188.* 17.12.04, 17:02
      Co probuje zakrzyczec wege propaganda.
    • suszone.winogrono Re: Dieta wegańska niebezpieczna dla dzieci 10.10.05, 22:28
      Australia oficjalnie ostrzega przed dietą wegańską dla dzieci.

(strony lokalnego rządu stanu Victoria w Australii)
      www.betterhealth.vic.gov.au
    • suszone.winogrono Re: Dieta wegańska niebezpieczna dla dzieci 15.10.05, 09:08
      Właśnie należy podkreślić "połączona jest z ryzykiem", co nie wyklucza, że może
      dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Czy jest jakaś organizacja, nie
      wegetariańska, która poleca tę dietę dla dzieci? Na stronach o żywieniu dzieci
      znajdziemy zalecenia dotyczące spożycia mleka, ryb, serów. Natomiast nie można
      znaleźć, nic na temat zalecanego weganizmu dla dzieci.

"Vegetarian diets can lead to health problems in children and deficiencies of
      certain vitamins and minerals if the diet is not well planned. And the more
      restrictive the diet, the higher the risk of problems."
      www.keepkidshealthy.com/nutrition/vegetarian_diets.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka