Dodaj do ulubionych

Chloniak...

10.05.11, 20:29
Rozpoczynam nowy watek tak jak mi doradzono:) Dawno nie bylo mnie na forum, ale chce sie przypomniec. Moj tata zostal zdiagnozowany z chloniakiem nieziarniczym z komorek plaszcza (agresywny). Pierwsza polowe kwietnia spedzilam w CO w wawie (p.6 oddz.B). Pierwsza chemia trwala kolo tygodnia. Bardzo sie ciesze, ze spedzilam w klinice tyle czasu, bo na wlasne oczy moglam zobaczyc, ze leczenie naprawde dziala, a rezultaty widac golym okiem!! Guz w pachwinie i wezly chlonne ulegly znacznemu pomniejszeniu juz po pierwszym kursie chemii. Tata przyjmuje schemat R-CHOP i jest aktualnie po 2 kursie. Morfologia caly czas sie poprawia i jak na razie brak skutkow ubocznych. Az strach sie cieszyc, bo rokowania byly zle, ale na chwile obecna lekarze sa pozytywnie zaskoczeni:D Nie taki chloniak straszny...Mam nadzieje, ze uda sie osiagnac remisje na dluuugi czas-niestety tego rodzaju chloniaka nie da sie calkowicie wyleczyc:((( Nastepna chemia 27 maja i kontrolne TK bodajze...Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!!
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Chloniak... 11.05.11, 08:00
      gratulacje!
      trzymajcie się ciepło i oby tak dalej:)
    • ammazuko_powrot Re: Chloniak... 11.05.11, 15:54
      Nie wiem jak w przypadku ziarnicy ale raczej żaden chłoniak nie jest wyleczalny.
      Remisja to sukces i tego sukcesu wam życzę :)
      • ulas151 Re: Chloniak... 12.05.11, 20:19
        Dziekuje Wam bardzo!!! Wasza pomoc i wiedza sa nieocenione!!
      • bkt Re: Chloniak... 26.05.11, 21:39
        Co znaczy, że żaden chłoniak nie jest wyleczalny? co innego mi mówili ...
        mówili że jestem zdrowa ...

U mnie R-CHOP super skuteczne. "Główny" guz zmalał po 1-szym kursie chemii. DLBCL IIA.
        • ammazuko_powrot bkt 27.05.11, 10:52
          Chłoniak to choroba przewlekła i remisja nie oznacza całkowitego wyleczenia.
          Oznacza, że chorobę udało się opanować i nie rozwija się dalej.

Z tego powodu trzeba jeździć na wizyty kontrolne.
        • ulas151 Re: Chloniak... 31.05.11, 19:31
          bkt napisała:

> Co znaczy, że żaden chłoniak nie jest wyleczalny? co innego mi mówili ...
          > mówili że jestem zdrowa ...
          >
          > U mnie R-CHOP super skuteczne. "Główny" guz zmalał po 1-szym kursie chemii. DLB
          > CL IIA.
          Mi lekarka powiedziala, ze oni beda sie starali,aby okres remisji byl jak najdluzszy, ale ze calkowicie nie da sie go wyleczyc??? No, ale tata ma chloniaka z komorek plaszcza...kazdy chloniak jest inny i skoro mowili, ze Pani jest zdrowa to pewnie maja racje!!!! Zycze duuuuzo zdrowia!!!
    • danulka2011 Re: Chloniak... 16.05.11, 13:19
      Przeczytałam o tym,że Pani tato zachorowała na chłoniaka nieziarniczego.
      Jestem obecnie po autoprzeszczepie szpiku kostnego. W styczniu 2010 po diagnostyce śródpiersia usłyszałam diagnozę - chłoniak DLBCL czyli chłoniak nieziarniczy IVB.
      Przeszłam przez tą samą chemię ( R-CHOP) co Pani tato. Niestety pomogły mi tylko 3 kuracje. Po kolejnych 3 kuracjach miałam progresję :(
      Wówczas zastosowano kurację II liniową ESHAP-R i zadziałało!!!! :))))) Wynik PETa "Całkowita remisja metaboliczna". Powody do radości były ogromne.
      Życzę Pani tacie dużo sił na przetrwanie całego etapu leczenia!!!!
      Pozdrawiam
      • ulas151 Re: Chloniak... 18.05.11, 18:25
        danulka2011 napisała:

> Przeczytałam o tym,że Pani tato zachorowała na chłoniaka nieziarniczego.
        > Jestem obecnie po autoprzeszczepie szpiku kostnego. W styczniu 2010 po diagnost
        > yce śródpiersia usłyszałam diagnozę - chłoniak DLBCL czyli chłoniak nieziarnicz
        > y IVB.
        > Przeszłam przez tą samą chemię ( R-CHOP) co Pani tato. Niestety pomogły mi tylk
        > o 3 kuracje. Po kolejnych 3 kuracjach miałam progresję :(
        > Wówczas zastosowano kurację II liniową ESHAP-R i zadziałało!!!! :))))) Wynik PE
        > Ta "Całkowita remisja metaboliczna". Powody do radości były ogromne.
        > Życzę Pani tacie dużo sił na przetrwanie całego etapu leczenia!!!!
        > Pozdrawiam

Dziekuje bardzo!! taty chloniak to agresywna bestia, ale jestem dobrej mysli!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka