Dodaj do ulubionych

rak brodawkowaty tarczycy

01.02.12, 10:38
Witam,
dołączam do grupy .... mam 36 lat i od dwóch miesięcy choruję na złośliwego raka tarczycy (rak brodawkowaty). U mnie poszło wszytsklo bardzo szybko. Diagnoza została postaiona w grudniu ubiegłego roku, kilka dni pózniej operacja całkowitego usunięcia tarczycy wraz z centralnym ukladem chłonnym, a zaraz potem leczenie radiologiczne jodem radioaktywnym J131. Teraz - niespełna dwa miesiące od postawienia diagnozy -moge napisać, że na razie jedna bitwa z Potworem zakończyła się zwycięstwem dla mnie - wyniki badań z krwi wykazały brak markera nowotworowego. Kolejne badania czekają mnie za pół roku. Fizycznie czuje się bardzo dobrze, w zasadzie kompletnie nie czuję, że coś sie wydarzyło. Psychicznie bywało różnie, ale od wczoraj znacznie lepiej. Nie znalazłam tutaj zbyt wielu wpisów osób chorujących na raka tarczycy. Czyżby się nie ujawniali? A może źle szukałam?
Będę sie odzywała.
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: rak brodawkowaty tarczycy 01.02.12, 16:57
      witaj:)
      ja osobiście jestem po ziarnicy,cztery lata po diagnozie,trzy po wyleczeniu
      co do Twojego potwora-wydaje mi się,że jest po prostu rzadszy i dlatego jest mniej osób na forum.
      ale jesteśmy my-cała reszta,która Cię serdecznie wita i -gratuluje:)
      • squire1983 Re: rak brodawkowaty tarczycy 03.02.12, 18:01
        dziurawa_konewko, napisz proszę jakie miałaś objawy? jak wykryto Ci tego raka?

gratuluję wygranej bitwy i trzymam kciuki, oby tak dalej!
        • dziurawa_konewka Re: rak brodawkowaty tarczycy 03.02.12, 19:41
          Witaj, w zasadzie nie miałam żadnych objawów poza guzkiem na szyi, który był od jakiś 3 lat i żaden z lekarzy nie widział w nim nic niepokojącego, uznając go za zmianę fizjologiczną lub śliniankę. W tym roku zrobiłam USG tarczycy (nic nie wykazało), rezonans i tomograf szyi i głowy (nic nie wykażało - wskazywało na łagaodną zmianę dobrze odgraniczoną z niepowiększonymi węzłami chłonnymi). Szykując się do chirurgicznegonusunięcia tej zmiany w ramach chirurgii jednego dnia zrobiłam jeszcze biospsję i ...... wyszło, że to rak brodawkowaty tarczycy. Potem szło już błyskawicznie - powtórne biopsja, to samo rozpoznanie - operacja ( usunięcie tarczycy z centralnym układem chłonnymi) następnie leczenie radiologiczne w postaci jodu radioaktywnego J131. Teraz jestem już po leczeniu, odebrałem wyniki markerów i na razie jest super - brak śladu tyreoglobuliny we krwi.
    • pablo_zielona_herbata Re: rak brodawkowaty tarczycy 10.02.12, 17:24
      dziurawa_konewka napisała:

> Nie znalazłam tutaj zbyt wielu wpisów osób chorujących na raka tarczycy. Czyżby się nie >ujawniali? A może źle szukałam?.

Witaj. "Tarczycowcy" są na tym forum, jeden z obszerniejszych wątków na tym forum dotyczy nowego leku na raka tarczycy i w ogóle tematów okołorakowych, z tym jednak zastrzeżeniem, iż dotyczy on innej (zdecydowanie rzadszej) odmiany, a mianowicie raka rdzeniastego tarczycy. Mam na myśli oczywiście wątek o Zactimie.
      Temat raka brodawkowatego i pęcherzykowatego tarczycy dość często poruszany jest na forach dotyczacych chorób tarczycy (niekoniecznie nowotworowych), wiele wpisów na ten temat znajdziesz też na forum Dum-Spiro Spero.
      Z tego co piszesz zostałaś poddana wszystkim zabiegom, majacym doprowadzić do CAŁKOWITEGO WYLECZENIA czego oczywiście Ci serdecznie życzę!
      P.S.
      Twoje wypowiedzi potwierdzają, że w diagnozowaniu chorób tarczycy BAC (biopsja aspiracyjna cienkoigłowa) jest bardzo istotna. Piszę to ostatnie zdanie dla wszystkich osób, które mają guzy tarczycy i zastanawiaja się czy zdecydować się na biopsję (która nie jest tak naprawdę niczym strasznym).
      • squire1983 Re: rak brodawkowaty tarczycy 12.02.12, 21:08
        dziękuję Wam za informacje. moja znajoma ma guza na tarczycy, chodzi do jakiegoś endokrynologa i "obserwują", cokolwiek by to miało znaczyć. teraz wiem, że chyba muszę z nią pogadać. konewko, Twoje wiadomości są super, dużo zdrowia Ci życzę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka