marta_686
09.10.12, 09:53
Witam, jestem nową osobą na Waszym forum
Mam na imię Anna
W sierpniu, przy standardowym RTG płuc u mojej mamy wykryto zmiany. Po hospitalizacji w szpitalu w Otwocku mama została skierowana na PET CT w piątek otrzymałyśmy wyniki. Mama ma 63 lata i jest nałogowym palaczem :(
w segmencie 1/2 płuca lewego guz 26x35x37 mm przylegający do szczeliny
miedzypłatowej gromadzący 18f-fdg suv maks FDG=9,3. ogniskowo
zwiekszone gromadzenie 18f-fdg suv maks FDG=2,3 we wnęce płuca lewego,
8mmwg PET Nie stwierdza się powiększonych wezłów chłonnych sródpiersia
gromadzących 18f-fdg
ponadto w płacie górnym płuca prawego 2 drobne guzki nie gromadzące
18f-fdg . W seg 2 - 4mm i w seg 3 - 3mm, zmiany na granicy
rozdzielczości badania PET do obserwacji badaniem TK z kontrastem.
Wnioski
Wynik badania pet-ct z 18FDG wskazuje na charakter rozrostowy
hipermetabolicznego (suv maks FDG=9,9.) guza płuca lewego zajeciem
węzłów chłonnych wnęki lewej do weryfikacji histopatologicznej.
Tyle z wyniku, pozostałe narządy są ok.
Wiem, że mama cierpi na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc, ma zmniejszoną wydolność oddechową. Jestem po rozmowie z lekarzem, niestety telefonicznie dużo się nie dowiedziałam.
Dr ma konsultować wyniki PET CT z radiologiem w celu ewentualnego podjęcia radioterapii (operacja nie jest planowana ze względu na niedostateczna wydolność oddechową).
Powiedziała też, ze musi skonsultować czy w tym przypadku (zajęcie węzłów chłonnych wnęki płuca nie tylko sam guz) radioterapia będzie wystarczająca. Nic nie wspominała o histopatologii...
Mam dzwonić jutro, w ogóle przez telefon lekarz nie chce udzielać właściwie żadnych informacji.
Chciałabym skonsultować wyniki z dobrym onkologiem specjalista od płuc. Możecie kogos polecić? Wstępnie zapisałam mame do Europejskiego Centrum Zdrowia Otwock na 24.X do dr Andrzeja Wrońskiego. Mam tez namiary na Profesor Elżbietę Wiatr z Płockiej i Prof Szczylika z Szaserów.
Czy ktos z Was ma doświadczenia w temacie? będę wdzięczna za pomoc.
Dwa i płó roku temu na nowotwór pęcherza zmarł mój 62 letni ojciec...