ogrodniczka11 26.08.06, 21:26 Witam. Mam pytanie czy osoby bedące chore na raka, mogą przyjmowac witaminy takie kupione w aptece? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mycha1812 Re: rak a witaminy 26.08.06, 22:42 uważam , że w takich przypadkach wszelkie przyjmowanie witamin i innych preparatów powinno być skonsultowane z lekarzem . Odpowiedz Link
badowimo Re: rak a witaminy 27.08.06, 03:51 Kiedys tez o to pytalam, poczytaj:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=37372&w=39650398&a=39650398, pozdrawiam Odpowiedz Link
badowimo Re: rak a witaminy 27.08.06, 03:56 Przepraszam, cos zle mi sie skopiowalo, sprobuje jeszcze raz, jak sie nie uda to wpisz w wyszukiwarce: wspomaganie ziolami czy witaminami - to temat postu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37372&w=39650398&a=39650398 Gabrysia Odpowiedz Link
zuella Re: rak a witaminy 27.08.06, 10:20 Z tego co wiem, to nie wolno zarzywać samemu witamin bez konsultacji z lekarzem. Czasami niektóre trzeba wręcz ograniczać. Odpowiedz Link
d.dol Re: rak a witaminy 28.08.06, 21:57 też chciałabym,żeby wypowiedział się w tej kwestii lekarz,ponieważ też słyszałam,że chorzy na nowotwory nie powinni przyjmować witamin - zwłaszcza wit. z grupy B,a jak moja mama powiedziała o tym lekarzowi to zapytał się jej,kto jej stakich bzdur naopowiadał i kazał tacie przyjmować Geriawit Odpowiedz Link
winner2006 Re: rak a witaminy 29.08.06, 20:21 Mi lekarz powiedzial, zebym nic nie brala - a juz na pewno bez konsultacji z nim. Mowil, ze mieli jednego pacjenta, ktory chcial sie medykamentami uzdrowic i w ostatecznosci wyladowal w szpitalu nie z powodu raka, a z powodu rozstrojonej wątroby. Osobiście zalecam witaminy w postaci naturalnej - czyli owoce i warzywa. Konsultowałam z lekarzem - jak najbardziej wskazane :-) Wiele też czytałam, ze w chorobach nowotworowych szczególnei polecane są marchewki (ze względu na wit.A) i buraki. Bardzo dobrze jest np. pic sok świeżo wyciśniety z tych warzyw - przy czym marchewkę to dobrze z dodatkiem oliwy z oliwek, bo wtedy się lepiej ta wit. A przyswaja. Odpowiedz Link
winner2006 Re: rak a witaminy 29.08.06, 20:23 A, przypomniało mi się - jeszcze kalafior i brokuły na raka są polecane. Nie wiem co one tam w sobie mają, ale ponoć coś 'anyrakowego" (zgodnei z medycyną naturalną). Odpowiedz Link
koofel Re: rak a witaminy 29.08.06, 21:38 Witam.Mój onkolog zalecił unikanie tylko wit.B12. Odpowiedz Link
gontcha Re: rak a witaminy 29.08.06, 21:44 Mój też zabronił mi wit.B12, a co się z tym wiąże - zażywanie wszelkich gotowych praparatów witaminowych z apteki (mówię o tych z pełnym składem witamin) jest niewskazane, gdyż zawierają B12. Odpowiedz Link
marta11 Re: rak a witaminy 29.08.06, 23:38 Mojej Mamie lekarz ze szpitala chorob pluc w Warszawie zabronil brac witamin a szczegolnie B (nie pamietal czy uszczegolawial na B12). Wczesniej Mama brala geriavit. Wg mnie tak na zdrowy rozsadek trzeba te witaminy brac ale w fomie naturalnej, zywnosci, czyli odzywiac sie zdrowo, normalnie. Inaczej byloby bez sensu. Po prostu nie nalezy brac dodatkowych lekow/witamin. Odpowiedz Link