Dodaj do ulubionych

Naevus pigm.. - czerniak?

13.11.06, 11:32
Witam.
Byłam dzisiaj u lekarza dermaltologa bo mam plamkę na udzie i lekarka dała
mi skierowanie do Poradni Onkologicznej i napisała na skierowaniu Naevus pigm.
Czy to oznacza łagodne znamię barwnikowe wywodzące się z czerniaka cienkiego?.
Takie znamię miałam już wcześniej wypalane laserem, co było błędem (tak
twierdziło już paru lekarzy z którymi miałam styczność)i teraz zrobiło mi się
na nowo.
Nie wiem, czy powinnam się niepokoić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaja91 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 13.11.06, 11:44
      I mam jeszcze takie pytanie.
      czy lekarka może to stwierdzić patrząc na znamię gołym okiem, bez użycia
      specjalistycznego sprzętu, zsuwając tylko okulary z nosa i nie nachylając się
      zbytnio?
      Pozdrawiam.
      • gontcha Re: Naevus pigm.. - czerniak? 13.11.06, 11:53
        Witam,
        Naevus pigm. to znamię barwnikowe (łagodne) i nie nic wspólnego z czerniakiem,
        a juz na pewno nie wywodzi się z niego. Idź spokojnie do onkologa na
        konsultację i usuń te znamię jak Cie niepokoi (ale skalpelem, nie laserem).
        Jeśli idzie i stawianie diagnozy - pewnośc ma się po badaniu hist-pat.
        Pozdrawiam,
        Anka
        • kaja91 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 13.11.06, 12:05
          dziękuję i miłego dnia
          • liina Re: Naevus pigm.. - czerniak? 13.11.06, 20:00
            A mnie dr nauk med.onkolog, wypalil ciemne znamie, nieco wypukle, wokol krorego
            byla czerwona obwodka. Tez chyba pownien wyciac i wyslac do badania, ale widac
            wypala sie latwiej, mniej roboty.Na szczecie jest juz kilka lat po zabiegu i nic
            sie nie odnawia.
            • kaja91 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 13.11.06, 21:56
              Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wszędzie trąbią o tym, że znamion,
              piepszyków i takich tam nie powinno sie usuwać laserem tylko wycinać
              chirurgicznie, ale jak napisała liina z wypalaniem mniej roboty.
              Zastanawia mnie jeszcze, jak można zrobić badanie histo na spalonym wycinku.
              Ja poraz kolejny nie dam sobie nic wypalić, tylko skalpel.
              Pozdrawiam.
              • liina Re: Naevus pigm.. - czerniak? 14.11.06, 11:16
                W spalonym nie mozna, poza tym nie ma spalonego wycinka, pod wplywem
                temperatury cialo paruje.
                • kaja91 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 14.11.06, 19:41
                  Więc skoro ciało to paruje,to jak można zrobić badanie histopatologiczne, na
                  czym?
                  Mi takowe badanie zrobili i wynik badania dostałam na piśmie.
                  • liina Re: Naevus pigm.. - czerniak? 14.11.06, 19:49
                    Dobre! Chyba, ze najpierw wycieli jakos czesc , a potem doplalili resztki? Nie
                    slyszalam o taim pozbywaniu sie znamienia po kawalku, ale raczej nie mogli dac
                    do badania wyplaonego znamienia. Mnie znamie tez wypalano, zostaly spore dziury
                    pokryte strupem, ktory potem odpadl i na tym byl koniec. Nic mi do zadnego
                    badania nie pobierano, a usuwali w ten sposób kilka znamion jednoczesnie.
                    • kaja91 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 14.11.06, 19:57
                      Masz rację, że nie robi sie badania histo po wypalaniu laserem, bo faktycznie
                      nie ma na czym, właśnie poczytałam, ale w takim razie nabito mnie w butelke,
                      gdyz na wyniki histo czekałam 2 tygodnie, później do mnie zadzwonili i kazali
                      przyjechać i wręczyli mi papier, gdzie jakiś lekarz podpisał się pod tym, że
                      zmiana nie była złośliwa, więc teraz już jestem całkiem ogłupiała, ale jadę tam
                      nie długo bo mam wznowe, więc zaraz popytam, sama jestem ciekawa co mi powiedzą
                      na to.
                      Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
                      • liina Re: Naevus pigm.. - czerniak? 14.11.06, 21:31
                        Masz wznowe w tym samym dokladnie miejscu gdzie mialas to znamie, ktore ci
                        laserem zlikwidowali?
                        • kaja91 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 15.11.06, 07:46
                          Witam.
                          Tak, w tym samym miejscu, prosiłam dermatolog, aby dała skierowanie do chirurga
                          na wycinanie skalpelem, ale stwierdziła, że mam jechać tam, gdzie za 1 razem.
                          Do tego pokazałam jej jeszcze dwa inne które mi się zrobiły, to nawet ich nie
                          obejżała, a jak spytałam czy to nie czerniak, to powiedziała po chwili
                          zastanowienie "chyba nie" a później dodała, że jak nie ma nacieków to nie ma co
                          sie przejmować, więc wnioskuję, że mam czekać, aż zrobi się coś nie dobrego, a
                          przecież tak trąbią, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Pozdrawiam.
                          • morelka29 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 15.11.06, 09:44
                            Witaj!!
                            Tak czytam sobie od poczatku Twoja historie i.........az mi sie wlosy na glowie
                            jeza! Najlepiej jak pojdziesz do jakiegos zupelnie innego lekarza i pokazesz mu
                            to co cie niepokoi. Najlepiej jak lekarz ten bedzie mial dermatoskop!!!!
                            Wcale nie twierdze ze masz na 100% czerniaka, ale widze ze strasznie Cie to
                            dreczy, idz wiec i uspokoj sie.
                            Jeszcze jedno - nie daj sie namowic wiecej na wypalanie skalpelem!!!!!!!!!!
                            POzdrawiam, Morelka.
                            • morelka29 Re: Naevus pigm.. - czerniak? 15.11.06, 09:45
                              Jeszcze jedno - nie daj sie namowic wiecej na wypalanie - jak juz to tylko
                              skalpelem!!!!!!!!!!

Przepraszam za blad :):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka