Dodaj do ulubionych

Selol - skutki uboczne

17.07.07, 11:43
Moja Mama od dwóch tygodni przyjmuje Selol. Jedyny ale bardzo uciążliwy
skutek uboczny to biegunka. Czy zaobserwowaliście inne skutki uboczne - jak
sobie z nimi radzicie???
Mama przez biegunkę jest bardzo osłabiona (jeszcze te upały!!!). Bierze
smectę i jeszcze coś na zahamowanie ale nic nie pomaga.
Myślałam, że to od zsiadłego mleka/jogurtu (mama zaczeła przyjmować Selol
zaraz po radioterapii) więc odstawiliśmy nabiał i zaczęła przyjmować Selol z
oliwą z oliwek ale nic się nie zmieniło.
Poradzcie proszę - może powinna przerwać kurację?

Pozdrawiam,
Justyna
Obserwuj wątek
    • binucha Re: Selol - skutki uboczne 17.07.07, 11:52
      Możliwe, ze to nie seol, lecz skutki uboczne radioterapii, bardziej bym na to
      stawiała.Lekarz powinien jakoś Wam poradzić jak zapobiegać tym skutkom ubocznym
      radioterapii.
      Są tutaj chyba osoby, które bardziej sie orientują w temacie skutków ubocznych
      radioterapii, takich jak biegunka. One ci lepiej na pewno podpowiedzą.
      • mremiszewska Do justy74 17.07.07, 17:49
        Witam,
        mam pytanie...gdzie Twoja mama przyjmuje selol? Czy w Warszawie? Piszesz, że od 2 tygodni... Z tego co mi wiadomo to dr Suchocki jest na urlopie od jakiegoś czasu i podawanie tego leku jest wstrzymane przynajmniej do połowy sierpnia.
        Pozdrawiam
        • bellis1 Re: Do justy74 17.07.07, 20:20
          Po selolu szczególnie na początku przyjmowania zdarzają się biegunki. Pan dr
          Suchocki poleca podawanie selolu zmiksowanego ze zsiadłym mlekiem właśnie a
          oprócz tego podanie raz na dobę 1000 mg witaminy C. Oczywiście podanie witaminy
          należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.
          Pozdrawiam
          • justa74 Re: Do justy74 18.07.07, 08:43
            Lekarz prowadzący (nie wiem czy lekarza z hospicjum tak można nazwać) zalecił
            przyjmowanie smecty 3 razy dziennie...nic więcej.
            A tak swoją droga po 5 dniowej radioterapii nikt Mamie nie powiedział o
            skutkach ubocznych - gdyby nie było forum, internetu to byśmy niewiele
            wiedzieli.

Selol otrzymaliśmy od dr Suchockiego pod koniec czerwca i rzeczywiście dr wraca
            do AM ok 20 sieprnia i wtedy mozna się z nim kontaktować.

Bellis - czy jesteś w stanie określić co to znaczy na początku przyjmowania
            Selolu? Czy dwa tygodnie to dużo - a może nalezy przerwać przyjmowanie
            preparatu bo może on mamie bardziej szkodzi niz pomaga?
            Pozdrawiam,
            Justyna
            • bellis1 Re: Do justy74 18.07.07, 10:55
              Trudno mi powiedzieć czy w przypadku Twojej mamy te dwa tygodnie biegunek to już
              dużo. Jeśli mama dostaje dość dużą dawkę selolu czyli np ok 5-6 ml dwa razy na
              dobę to biegunki mogą trwać dłużej w naszym wypadku po znacznym zwiększeniu
              dawki to było ponad 3 tygodnie. Ja ponieważ nie miałam kontaktu z dr Suchockim
              przez chwilę zdecydowałam o podawaniu Loperamidu i to pomogło. Później od dr
              usłyszałam o tej wit. C i zmieniliśmy na nią i jak na razie jest spokój -
              witaminy już też nie podajemy.
              • kortyzol Re: Do justy74 18.07.07, 11:43
                Coś mi się wydaje,że wszystko pomyliliście.Albo niedokładnie słuchaliście
                p.Suchockiego.Wiem też od innych osób biorących selol,że zawsze w południe
                zalecana jest witamina C a u niektórych dodatkowo E.Ja stosuję jogurt
                naturalny.Pragnę zaznaczyć,że osoby nie przyzwyczajone do zsiadłego mleka zawsze
                mają kilka dni rozluźnienia przy wydalaniu. Pamiętam,że jak rozmawiałem z
                Doktorem to pytał mi się czy byłem poddawany radio i chemioterapii.Jeśli dobrze
                pamiętam,to po takich zabiegach trzeba coś odczekać.Ja biorę selol+ witaminy od
                02.02.07r i czuje się dobrze.Też miałem kłopoty z rozluźnieniem i
                częstotliwością oddawania stolca.Po prostu jest dużo złogów .Ja co pół roku
                robię sobie lewatywę buraczaną lub kawową dla lepszego udrożnienia jelita celem
                odprowadzenia złogów powstałych w reakcji reduktazy.
    • mazunia1 Re: Selol - skutki uboczne 18.07.07, 11:43
      Dziewczyny, jak zdobyć SELOL. Pisałam do dr Suchockiego, nie odpisał, teraz
      wiem z Waszych postów, że jest na urlopie. Czy skierowanie ma dać nasz lekarz
      onkolog, prosze pomóżcie.
      • justa74 Re: Selol - skutki uboczne 18.07.07, 12:34
        Mazunia,
        Dzwoń po 20 sierpnia na wydział AM. Ja tam pewnie przyjadę i sprawdzę kiedy dr.
        Suchocki będzie miał dyżury i wtedy moge je wypisać na forum.
        Nie jest potrzebne pisemne skierowanie od lekarza. Wystarczy zgoda ustna na
        przyjmowanie preparatu. Należy z sobą zabrać badania (najlepiej ksero do
        pozostawienia). Dr. Suchocki przeprowadza krótki wywiad i dostaję się kartę do
        podpisania przez pacjenta.i tyle.

Co do stosowania Selolu podczas radioterapii i chemioterapii. Poinformowałam
        dr. Suchockiego, że mama właśnie kończy radioterapię paliatywną - nie widział
        przeciwskazań do podjęcia jednocześnie kuracji Selolem.
        Mama w południe przyjmuje witaminę C i chyba E.

Pozdrawiam,
        Justyna
        • mazunia1 Re: Selol - skutki uboczne 18.07.07, 14:57
          Justyno, bardzo dziękuję Ci za pomoc. Bedę próbowała kontaktować się z dr
          Suchockim po 20 lipca. 24.07 mamy umówioną wizytę u onkologa, więc będzie
          okazja zapytać. Zrobię też ksero wszystkich badań. Dziś jedziemy na TK głowy,
          mama obecnie lezy w szpitalu (nie CO, tylko zwykłym), podejrzewają przerzut do
          mózgu. Jeszcze raz dziękuję za info.
          • n_i_n_k_a Re: Selol - skutki uboczne 18.07.07, 15:45
            Biegunki po radioterapii się często zdarzają, bo ona zabija naturalna florę
            bakteryjną. Trzeba wziąć dodatkowo dobry probiotyk np. beneflorę. Na biegunki
            można by podac jagody (maja dodatkowo antyoksydanty, które pomagają oczyścić
            organizm po radioterapii) ale nie jestem pewna, czy mozna w tym przypadku podac
            surowe, bo sa ciężko strawne i dodatkowo jak inne surowe warzywa i owoce
            obciążają układ pokarmowy. Może zrobić z nich kisiel i to będzie dobre.
            • bellis1 Re: do Kortyzol 18.07.07, 19:43
              Z tego co ja wiem od dr Suchockiego do działania selolu niezbędne jest podawanie
              tylko wit.E, wit.C podaje się tylko jeśli występują biegunki. Może w miedzy
              czasie coś się zmieniło. Jak rozpoczynaliśmy podawanie selolu prawie dwa lata
              temu oprócz wit. E należało przyjmować wit. A, B6 i C, z badań prowadzonych
              przez ten czas wynika, że nie są one niezbędne pozostała tylko wit. E.

Dopytam się o szczegóły doktora jak wróci z urlopu
              • ajkaa2 Jeszcze raz selol 25.07.07, 22:37
                Proszę Was bardzo powiedzcie , czy przy drobnokomórkowym raku płuc z
                przerzutami (watroba , kości)selol wchodzi w grę ?
                Czy ktoś z Waszych bliskich przyjmuje selol będąc w podobnym staniejak mój
                tato?
                Z jakim skutkiem ?
                Jakie są skutki uboczne i czy bardzo jest niebezpieczny?
                Dziekuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
                • kaska-3 Re: Jeszcze raz selol 14.08.07, 22:19
                  Mam takze pytanie dotyczace selolu, a mianowicie czy moze ktos sie orientuje czy
                  mozna go przyjmowac przy nowotworze watroby, gdy wystapila zoltaczka
                  mechaniczna. Onkolog prowadzacy leczenie do tej pory mowi, ze nie moze byc mowy
                  o kontynuowaniu chemii(ani w ogole jakiegokolwiek leczenia) przy tak wysokiej
                  bilirubinie(20). Napisalam oczywiscie maila do dr Sucheckiego, ale z tego co
                  wyczytalam jest teraz na urlopie, co mogloby byc wytlumaczeniem dlaczego telefon
                  nie odpowiada. Odchodze od zmyslow. Gdzie jeszcze szukac pomocy?!
                  • kaska-3 Re: Jeszcze raz selol 21.08.07, 10:53
                    Mam goraco prosbe! czy moze ktos sie orientuje czy dr Suchocki wrocil juz z urlopu.
                    Jak sie z nim skontaktowac,telefon,ktory znalazlam na forum nie odpowiada, na
                    wyslanego maila tez nie ma odzewu. Bardzo prosze o jakies informacje.
                    • jarjar.7 Re: Jeszcze raz selol 21.08.07, 19:25
                      wrócił już
                      rozmawiałem z nim w poniedziałek.

jar
                      • ajkaa2 Re: Jeszcze raz selol 25.08.07, 11:25
                        Mam pytanie do osób biorących selol:
                        jakiej firmy stosujecie wit E ,w jakiej dawce?
                        Ktoś napisał że miesza selol z jogurtem naturalnym , nam doktor
                        powiedział ,że najlepiej mieszać z siadłym mlekiem (własnej
                        produkcji)
                        A co jeśli są wymiot?
                        dzięki za każdą odpowiedź.
                        • szustrik Re: Jeszcze raz selol 27.08.07, 13:33
                          Wydaje mi się, że to nie ważne jakiej firmy jest witamina E. Bez recepty można
                          kupić 0,2, a 0,4 wydaje się już tylko z przepisu lekarza. Moja mama bierze selol
                          od tygodnia, nie mieszamy go z niczym, na razie nie zaobserwowałam żadnych
                          skutków ubocznych. A wy jak sobie radzicie?
                          • ajkaa2 Re: Jeszcze raz selol 27.08.07, 15:08
                            dzięki .Tato bierze też od tygodnia,mieszam z jogurtem
                            naturalnym ,chociaż doktor mówił ,że najlepiej ze wiejskim zsiadłym
                            mlekiem . Teraz mam problem bo tato w szpitalu z wysoką gorączką i w
                            stanie śpiączki.
                            • danand50 Re: Jeszcze raz selol 27.08.07, 21:20
                              Ja biorę selol od tygodnia, mieszam z kefirem, mimo że p.Suchocki zalecił z
                              kwaśnym mlekiem, jest z nim problem, nigdzie nie można kupić świeżego mleka po
                              to żeby się skwasiło. Na razie piję z jogurtem i nic mi nie jest. Przez pierwsze
                              dwa dni było mi trochę niedobrze, ale myślę, że to sugestia.
                              Gorąco pozdrawiam
                              • szustrik Re: Jeszcze raz selol 27.08.07, 22:26
                                Doktor powiedział mi że po dwóch tygodniach stosowania najprawdopodobniej
                                zwiększy dawkę, jak na razie mam bierze 6 ml. Tak jak już wcześniej pisałam z
                                niczym nie mieszamy preparatu, nie obserwujemy żadnych skutków ubocznych. Nie
                                wiem czy to dobry znak, czy nie. Życzę Wam wszystkim i Waszym bliskim zdrowia,
                                mam nadzieje że wygramy z tą chorobą. W przypadku mojej mamy - selol to ostatnia
                                szansa...nasza jedyna nadzieja...
                            • merosia Re: Jeszcze raz selol 27.08.07, 21:21
                              Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale Asiu, tu Cię znalazłam dziś
                              więc tu pytam. Co z tatą? Dawaj znać w miarę możliwości, trzymam
                              kciuki i myślę o Was ciepło.
                              • kaska-3 Re: Jeszcze raz selol 28.08.07, 11:50
                                Mam pytanie, jak lekarze onkolodzy prowadzacy Was, czy waszych bliskich reaguja
                                na selol i czy wyrazaja zgode na przyjmowanie go. Masz lekarz kategorycznie
                                odmowil i chociaz juz mielismy imowiona wizyte u dr Suchockiego musielismy
                                zrezygnowac poniewaz dr wymaga zgody lekarza prowadzacego. To jest jakies bledne
                                kolo, nie potrafia zaoferowac juz nic, ale nie zgadzaja sie na zastosowanie
                                innych srodkow. Co robic?
                                • miacasa Re: Jeszcze raz selol 28.08.07, 12:47
                                  zgoda lekarza prowadzącego jest konieczna, gdy prowadzi on jakiś rodzaj leczenia
                                  (chemia, radioterapia), w przypadku mojej teściowej (rak trzustki z przerzutami
                                  do wątroby) nie było mowy o jakimkolwiek leczeniu onkologicznym i selol
                                  otrzymaliśmy, niestety w drugim dniu podawania preparatu pojawiły się wymioty i
                                  grzybica przewodu pokarmowego (lekarz rodzinny zalecił odstawienie selolu)
                                • szustrik Re: Jeszcze raz selol 28.08.07, 14:11
                                  Nasz lekarz wyśmiał nas jak usłyszał o selolu, powiedział że tonący się brzytwy
                                  chwyta, ale on nie zabrania, to nasza sprawa. Ponieważ nie zaproponowano nam
                                  innego leczenia,tylko hospicjum, myślę że nie trzeba było się długo zastanawiać...
    • mario431 Re: Selol - skutki uboczne 21.11.07, 08:43
      Witam sedecznie!
      Nie wiem już naprawdę co robić? Tato bierze od 3tyg. selol.
      Oprócz "standardowych" skutków ubocznych o których wspominał dr
      Suchocki jak i Wy tutaj, u ojca zaczęły pojawiać się bóle. Najpierw
      po jakimś tygodniu zaczęła boleć noga, dzisiaj jest to już ostatni
      odcinek kręgosłupa, 1 bok, ramię, bark, prawie całe krzyża. Czy ktoś
      z Was spotkał się z podobnymi objawami? Boję się, że może to być
      rozsiew choroby. Co o tym myślicie i co radzicie?
      Dodam, że jutro mamy wizytę na oddziale chemioterapii w celu
      zakwalifikowania taty na II rzut chemii (prawdopod. Gemzar + coś
      jeszcze). Nie wiem jednak co z tego wszystkiego wobec takiej
      sytuacji.
      Mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka