Dodaj do ulubionych

Renta rodzinna

09.02.15, 21:25
Witam,
dzisiaj przyznano mi rentę rodzinną (podzielona na mnie i na siostrę). Część renty rodzinnej dla 1 osoby wynosi 506,07zł, w moim przypadku dochodzi "zaliczka na podatek odprowadzana do urzedu skarbowego w kwocie 57zł -liczona od podstawy opodatkowania 1012zł, od 1 marca wynosić będzie 6 zł" oraz "składka na ubezpieczenie zdrowotne wynosić będzie łącznie 44,75, w tym odliczana od podatku wynosi 39,22, odliczana z kwoty świadczenia wynosi 5,53zł".

Wysokośc świadczenia zmalała więc do 455,32 zł. U siostry do 461,07 (u niej brak składki zdrowotnej, ale wyższa zaliczka na podatek do US)

Pytania moje brzmią:
* czym jest ta zaliczka? (jest ona obowiązkowa?)
* o co chodzi z ubezpieczeniem zdrowotnym - odliczanym od podatku i odliczanym z kwoty świadczenia?

Czy z któryś z tych "potrąceń i odliczeń" można zrezygnować? Zapewne nie, ale wolę się upewnić, to w końcu prawie 50zł w moim przypadku i tyle samo w przypadku siostry, a więc już stówka. Ja jestem dodatkowo ubezpieczona za granicą, gdyż tam studiuję i tam pracuje mój tato - tak więc do końca studiów jestem ubezpieczona "od niego", że tak to nazwę. Nie wiem czy to coś zmienia w przypadku renty rodzinnej, ale wolałam o tym wspomnieć wink

Drugie moje pytanie... na jakie ulgi, dofinansowania (dotacje - zwal jak zwal) możemy liczyć będąc świadczeniobiorcami renty rodzinnej? Ja jestem studentką - lat 24 w czerwcu, siostra ma 10 lat, uczęszcza do 3 klasy szkoły podstawowej. Czytałam, iż ktoś odliczył sobie od pit-u internet itd. Zastanawiam się, czy ja też bym mogła. To już nie chodzi o mnie, bo ja będę dostawać rente tylko przez kilkanaście miesięcy, ale moja siostra ma dopiero 10 lat i chciałabym zapewnić jej wszystko, co dzięki pracy Mamy nam przysługuje. Inaczej mówiac: wyciągnąć od Państwa/ZUSu maksimum, bo Mama na to zapracowała, a siostrze się nalezy.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • z17 Re: Renta rodzinna 11.02.15, 16:10
      Wszelkie potrącenia dokonywane ze świadczeń wypłacanych przez ZUS są obowiązkowe i nie można z nich zrezygnować. Z tych symbolicznych pieniążków odtrącają Ci składkę na ub. zdrowotne (NFZ) i zaliczkę na podatek dochodowy PIT. Ub. zdrowotne daje w teorii dostęp do świadczeń leczniczych , w praktyce no to wiemy jak z tym jest - jedynie najwięksi hardkorowcy usiłują np. leczyć na państwowy NFZ swoje zęby.

Dokonując odliczeń w zeznaniu rocznym , możesz teoretycznie odzyskać grosiki zabierane na podatek do urzędu skarbowego, ale to w ogóle się nie kalkuluje, bo jak miesięcznie strącają 6 zł, to za cały rok wyjdzie 72 zł - nader niewiele, delikatnie mówiąc. Poza tym, żeby odzyskać owe 72 zł musisz wydać i odliczyć circa 5 razy więcej - dysponując tak "zawrotnymi" dochodami nie widzę wolnych środków na jakiekolwiek odliczenia. Internetu już nie można odliczać, inne ulgi są np. na IKZE (III filar emerytalny), darowizny na cele społeczne, darowizny na cele kultu religijnego, na własne dzieci itp. itd. Nic tu dla Ciebie nie ma.

Fakt przebywania zagranicą zmienia tu tylko tyle, że gdyby ojciec Cię dalej nie ubezpieczał, to teoretycznie koszty nagłych zachorowań i operacji może pokryć polski NFZ. Piszę teoretycznie bo procedura jest wielce uciążliwa.

Świadczeniobiorca renty rodzinnej nie może liczyć zasadniczo na nic specjalnego. Co innego renta chorobowa.

Ps. Masz bardzo idealistyczne podejście do zabezpieczeń socjalnych serwowanych przez państwo polskie, co składam na karb młodego wieku. Przykro mi o tym pisać, ale zasadniczo od naszej ojczyzny możesz oczekiwać kopa w dupę na rozpęd.
      • marikostan Re: Renta rodzinna 16.02.17, 12:17
        to może możesz mi doradzić podpowiedzieę cos bo mamm syna niepełnosprawnego z renta socjalna st. znaczny lezący, nie pracyuje i ma od 2013 roku rente rodzinna po zmarłym ojcu i za 2013 rok dostałam 2 pity na koniec roku oddzielnie socjalna na niego i oddzielnie rodzinna na mnie bo syn jest ubezwłasnowolniony. Za 2014 rok dostałam jeden pit na koniec roku na siebie bez skła zdrowotnych . ZA 2015 rok tak samo bez skąldek zdrowotnych . Cała renta socj. i rodzinn to 1150 zł netto ok 1350 mbrutto. A teraz za 2016 rok znowu dostaje rozbite wszystko na 2 pity i ni hu... nie zgadzająsię pobrane podaki z decyzjami jakie miałam a także pojawaja się pobrana skl. zdrowotne w listopadzie i grudniu ( ok 250 zł ) a w pit za 2016 że 630 zł około. Skąd takie zmiany .Syn nie dorabia-nie ma takiej opcji. Podatek winien być wedle decyzji z ZUS 2031 zl a w pitcie za 2016 rok jest ok 1700 zł .Jkaim cudem .Czy zmieniło się cos ,jakies podatki .Tym bardziej że w 2014 i 2015 były prawie identyczne dochpody a podatek ok2 599 zł a teraz dziwnym trafem renty sa ciut wyższe a podatek 1700 zł ok ???Wiem że musze do nich pisać ale nie kumam tego. Byłam w Zus u nas ale jakoś nie mogę uzyskac konkretnych odp.Czyli np. co odlicza się od renty socjalnej i od renty rodzinnej. Jedynie wyrwało się Pani że jak niskie renta rodzinna to mogę nie pobierac skła zdrowotnych . .Więc moż eistnieje jakiś próg dochodu z renty rodzinnej aby te składki zdrowotne nie były pobierane. Bo póki co to to wszystko mi bazrdo źle pachnie i wygląda na jieś oszustwo.
        Poza tym skoro dostała 2 pity ,na siebie -renta rodzinnai na syna- renta socjlana to dlaczego w marcu 206 roku dostałam jedynie 200 zł dodatki i potraktowano to jako jedno świadczenie???Szukam pomocy ,kogos kto mi wyjasni jak to jest z tą skła. zdrowotna i dlaczego nagle podatek się zmienił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka