paszczakowna1 08.02.07, 00:10 Jaki pośrednik, oprócz mbanku, prowadzi IKE czysto funduszowe (najlepiej z conajmniej dwoma funduszami - pieniężnym i agresywnym)? Ktoś wie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axel40 Re: funduszowe IKE 08.02.07, 00:18 Kurcze gdyby tak faceci przechodzili z 5 lat wcześniej na emeryture to założyłbym sobie IKE. W mBanku jakiś parasol IKE ma być.Tak mi się o uszy gdzieś obiło.Niestety nie pomoge.IKE to nie mój konik Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: funduszowe IKE 10.02.07, 21:07 Odpowiadam samej sobie - DWS ma IKE, Unikorona też. Pewnie sporo ma. Parasol IKE to w m-banku poniekąd już jest, no bo można w różne fundusze Skarbca inwestować i pomiędzy nimi przenosić. Odpowiedz Link
josner Re: funduszowe IKE 12.02.07, 07:52 paszczakowna1 napisała: > Odpowiadam samej sobie - DWS ma IKE, Unikorona też. Pewnie sporo ma. Parasol IKE to w m-banku poniekąd już jest, no bo można w różne fundusze Skarbc > a inwestować i pomiędzy nimi przenosić. PZU, ING, AIG z tych trzech najlepiej wypada AIG. Szczegóły na stronach internetowych. Odpowiedz Link
migotka34 Re: funduszowe IKE 23.02.07, 08:36 Jaką kwotę można wpłacić w tym roku do IKE i czy można to robić w ratach czy musi być to wpłata jednorazowa ? Odpowiedz Link
axel40 Re: funduszowe IKE 23.02.07, 09:49 Limit to 3697 na 2007 Wpłaty w dowolnym terminie i wysokości.Trzeba uważać na minimalne wpłaty i wysokość ewentualnej pierwszej. Odpowiedz Link
lucja77 Re: funduszowe IKE 02.03.07, 15:45 nie polecam żadnego IKE jest to dobry pomysł ale nie dopracowany. Wpłacasz przez całe życie jakaś kwote zał€żmy przez 20-30 lat i mając przykładowo 55lat tracisz prace niemasz dochdów czyli przestajesz płacić składki niemasz z czego żyć a na Twoim kącię IKE jest np.500000zł jesli chcesz z tego zkorzystać to bardzo duzo stracisz wypłacą Ci marna kwotę albo wcale jesli nie chcesz stracić to musisz czekać aż wejdziesz w wiek emerytalny to wtedy będą Ci wypłacać emeryturkę to jest dla mnie bez sesu ja stworzyłam sobie sama własne prywatne IKE jesli Cie to interesuje to chetnie podziele się swoim doświadczeniem pozdrawiam Odpowiedz Link
baros16 Re: funduszowe IKE 02.03.07, 15:50 Dawaj Kochaniutka co tam masz!Dziel się.Czekam Odpowiedz Link
mieux Re: funduszowe IKE 02.03.07, 17:25 Lucia77 napisała: "zajmuję się inwestycjami kapitałowymi, inwestycjami w fundusze inwestycyjne, pracuję w firmie szkoleniowej" Chrońcie nas kto może przed takimi szkoleniowcami. Chyba Ci się zdaje, że IKE musi być związane z firmą ubezpieczeniową. O ile dokładnie czytam to forum, tak wcale nie jest. Można wypłacić pieniądze z IKE przed terminem (nie w firmie ubezpieczeniowo-inwestycyjnej!)i strata polega na tym, że zapłaci się podatek Belki. Tak jest w atrykule (IKE - NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA), który przedstawił Axel: "Pytanie: Czy mogę dokonać wypłaty moich środków z IKE przed spełnieniem warunków określonych ustawą? Odpowiedź: Umowa z PKO TFI o prowadzenie IKE jest zawierana na czas nieokreślony, a więc wypłata może nastąpić w dowolnym momencie na wniosek oszczędzającego. W przypadku, kiedy nie spełniasz warunków ustawy o IKE, zlecenie wypłaty z IKE jest traktowane jako wniosek o zwrot z IKE (link do pytania o definicję) i wówczas, przed wypłatą zgromadzonych na IKE środków, zostanie naliczony i odprowadzony na rachunek właściwego urzędu skarbowego podatek od dochodów kapitałowych." Twoja wiedza na ten temat jest chyba fragmentaryczna. Tacy niedouczeni doradcy są szkodliwi. I Ty jeszcze kogoś szkolisz? Koszmar. I klientów też w błąd wprowadzasz? Jeśli moje uwagi odnośnie IKE są błędne, to proszę o ich sprostowanie. Nie znam tematu. Odpowiedz Link
baros16 Re: lucja 02.03.07, 17:47 > tracisz prace niemasz dochdów czyli przestajesz płacić składki niemasz z czego > żyć a na Twoim kącię IKE jest np.500000zł jesli chcesz z tego zkorzystać to Każdy ma swój kąt,ale czy w IKE?)) Ale jak masz to musisz SKORZYSTAć ) NIEMASZ,NIEMASZ i nie będziesz miała ) Miszczyni jenzyka polzkiego )))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
mieux Re: lucja 02.03.07, 18:05 > Miszczyni jenzyka polzkiego > )))))))))))))))))))))))))))))) I szkoleniowiec, jak się przedstawiła! Jezdem Einstein. )) Odpowiedz Link
sorl2 Re: funduszowe IKE 02.03.07, 18:15 Ale głupoty wypisujesz. Jeśli zdarzy się ciężka sytuacja w życiu to wypłacasz pieniądze z funduszy inwestycyjnych w ramach IKE, odnosząc się do Twojego przykłau 500 tys. minus podatek Belki. Czyli tu nie ma różnicy czy oszczędzałaś w funduszach inwestycyjnych czy w funduszach w ramach IKE! Odpowiedz Link