Dodaj do ulubionych

IKE - ubezpieczenia - czy warto?

14.07.09, 12:02
Witam,
Jestem przed 30, i zaczynam myslec o swojej emeryturze. smile Szukam czegos odpowiedniego dla siebie, moze Wy mi cos doradzicie?

Chcialbym co miesiac odkladac pewna kwote. Interesuja mnie raczej mniejsze dochody z oszczedzania z mniejszym ryzykiem inwestycyjnym, takze wszelkie 'akcyjne' sprawy mnie nie interesuja. Zastanawialem sie nad na IKE w formie ubezpieczenia (akurat interesowalem sie Allianzem). Co o tym sadzicie? Ostatnio jak sie przyjzalem regulaminowi bylo pare rzeczy, ktore mi sie nie podobaly. Np. obowiazek placenia przez caly okres skladki. A co w przypadku, kiedy strace prace? Co w przypadku, kiedy zona bedzie na wychowawczym, i bedziemy kiepsko wiazac koniec z koncem? Sytuacji moze byc wiele... chcialbym miec pelna dowolnosc w placeniu skladki.

Co do samej formy ubezpieczenia tez nie jestem przekonany. Warunki wyplat budza moje watpliwosci... Moze po prostu lepiej odkladac na IKE w formie lokaty? Albo funduszu, np. obligacji/rynku pienieznego? Sam fakt, ze jest to ubezpieczenie ciagnie za soba wieksze koszty, wiec i mniejszy zysk.

Jakie wy macie pomysly na systematyczne, rozsadne, i malo ryzykowne oszczedzanie na swoja przyszla emeryture? pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • karolski4n Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 14.07.09, 12:43
      Dorzuce tylko info, ze przymierzalem sie do IKE Allianz z funduszami
      inwestycyjnymi, z naciskiem na Obligacje. Moze jakies inne rozwiazanie?

/emerytura ma byc pewna, bez ryzyka; wychodze z zalozenia, ze jak Panstwo
      (==obligacje) padnie, to i tak nie bedzie juz co zbierac wink/
    • z17 Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 14.07.09, 19:24
      Sam sobie odpowiedziałeś.

> Moze po prostu lepiej odkladac na IKE w formie lokaty? Albo
      > funduszu, np. obligacji/rynku pienieznego? Sam fakt, ze jest to
      > ubezpieczenie ciagnie za soba wieksze koszty, wiec i mniejszy
      > zysk.

Jeśli wybierasz ubezpieczenie, a co za tym idzie wielokrotnie wyższe
      koszty całej umowy, musisz coś z tego mieć. Bredzenie agentów o
      odroczonym podatku Belki, bezpłatnych konwersjach itp. można sobie
      wsadzić w dupę. Jedynym argumentem za ubezpieczeniem może być z góry
      zagwarantowana możliwość wypłaty renty dożywotniej ze zgromadzonego
      kapitału i to na korzystnych warunkach. Takich produktów jednak
      obecnie ze świecą szukać.
      • karolski4n Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 14.07.09, 22:07
        Otoz to. Warunki wyplat w razie jakiegos nieszczesliwego zdarzenia zupelnie mnie
        nie przekonuja, ze w momencie, kiedy rzeczywiscie bede tego potrzebowal wszystko
        bedzie bezproblemowo, tak jak agent zachwalal.

Brak sklonnosci do ryzyka i chec spokojnego snu pchaja mnie w kierunku IKE w
        formie funduszy, i to tez tych z malym ryzykiem (obligacje, rynek pieniezny).
        Czy cos oprocz Allianza, ktorego juz w miare dobrze znam jest wartego uwagi?
        • aniadoradca Amplico Life 21.07.09, 22:56
          • z17 Re: Amplico Life 12.02.10, 00:32
            Aniu-Doradco od 7 boleści, zajmij się może doradzaniem na forum kuchnia.

Małe porównanie.

Flagowy produkt Amplico Life, czyli Superkapitał i jego akcyjny ubezpieczeniowy
            fundusz kapitałowy o nazwie "Fundusz Dynamiczny". Za ostatni rok 33,71 %
            zysku.

A teraz bierzemy IKE Mbanku i dostępne w nim fundusze akcyjne. Za ostatni rok
            IKE Mbank Agresywny 45,24 % zysku, IKE MAkcja 41,06 % zysku.

Dodajmy, że w mbanku prowizji za zakup jednostek nie ma żadnej, a w Amplico 3%
            od każdej wpłaty. Do tego 8 zł opłaty administracyjnej na m-c. No i
            najważniejsze - koszty zarządzania nie są wliczone w cenę jednostki! Więc
            nawet te nędzne 33,71 % zysku to jest w Amplico tzw. trzeci rodzaj prawdy ks.
            Tischnera.

Ale nic to! Sfora agentów i agencin Amplico na forach będzie do końca świata
            ujadać, jaka to świetna firma. A nadęty niedorajda odpowiadający za te żałosne
            wyniki Pan Krzysztof Stupnicki będzie się produkować w glorii miszcza finansów i
            znakomitego prognosty trendów giełdowych i gospodarczych na całym świecie.
            Mistrzem to on jest - ale od dojenia naiwnych klientów tej firmy!
        • hanatol Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 22.07.09, 01:36
          Lista instytucji prowadzących IKE:

www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Dane_IKE/dane_ike.html
    • wrozka_bernika Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 23.07.09, 11:08
      Nie warto.
      ZAWSZE lepsze jest SAMODZIELNE oszczędzanie (nie opłacamy bandy darmozjadów):
      bernika.euwink
      i niech się Pan nie zraża, że pisze to WRÓŻKA...
      • koralina5 Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 07.01.10, 13:34
        Samodzielnie to można sobie ułożyć Plan na życie w PZU i samodzielnie dopasować
        do swoich potrzeb, a tak serio to dobra sprawa na oszczędzanie.
        • airjanek82 Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 11.02.10, 20:53
          Jeśli chodzi o mozliwość łączenia ubezpieczenia i oszczędzania to na
          pewno jest to opcja warta rozważenia.
          • z17 Re: IKE - ubezpieczenia - czy warto? 12.02.10, 00:35
            airjanek82 napisał:

> Jeśli chodzi o mozliwość łączenia ubezpieczenia i oszczędzania to na
            > pewno jest to opcja warta rozważenia.

Czyżby? A jakie argumenty za tym przemawiają poza sutą prowizją do twojej kieszeni?

SPADAJ STĄD ŚMIERDZIELU!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka