Dodaj do ulubionych

Jaka długość?

10.01.07, 16:19
Chcę kupić chustę ale zastanawiam się jakie wymiary wybrać.Producenci oferują
czasem różne wymiary chust a ja nie mam pojęcia jaki byłby najkorzystniejszy.
Chodzi mi oczywiście o chustę wiązaną.Czy od długości zależy ilość możliwych
pozycji i czy nieco krótszą zakłada się łatwiej?
Zastanawiam się nad zakupem takiej o wymiarach 4,60 na 0,70m
Bardzo proszę o wypowiedź doświadczone forumowiczki, które mają jakieś
porównanie ale też i każdą mamę zadowoloną ze swojego wyboru.
Obserwuj wątek
    • mamalina Re: Jaka długość? 10.01.07, 17:26
      ja kupilam maxi, bo mi sie wydawalo, ze jak maz ma 185 cm a ja rozmiar 44-46, to nie dam rady w
      krotszej... a potem schudlam do 42, maz co prawda nie zmalal, ale jednak starczalo nam chusty do
      dodatkowego owiniecia sie jeszcze raz
      wiec po przenoszeniu za dlugiej przez cala mrozna zime (wiecie, dodatowe grzanie przy -30 to jest to),
      jak latem lecialam sama z synem, ciachnelam tak na oko przymierzajac, ile mi wisi nadmiaru
      potem przeszylam oznaczenia na nowe pol, obrebilam (nie)pieknie i mam teraz jedynego w swiecie
      Hoppa 428 czy cos ;-)

na krotszych sie mniej znam, chyba ze SPoCach - wiadomo, malo ktory szalik ma wiecej niz 150 (nie
      mierzylam, tak mi sie zdaje), ale takie improwizowane rebozo sie zen daje zamotac
    • ithilhin Re: Jaka długość? 10.01.07, 17:38
      460cm to taki optymalny wymiar, ktory pasuje prawie kazdemu i wszystkie wiazania
      zawiazesz. wlasciwie tylko bardzo duzi ludzie potrzebuja dluzszej.
      z tym, zeby zawiazac najpopularniesze wiazanie - podwojny krzyz to przynajmniej
      te 4 metry trzeba miec :-)
      krotsza moze zalozysz latwiej ale bedziesz miec mniej wiazan do wyboru. po
      oswojeniu sie z iloscia materialu to juz nie jest takie strasznie straszne :-)
    • hodos Re: Jaka długość? 10.01.07, 18:06
      ja mam chustę 5 metrową o ile się nie mylę i korzystam z każdego kawałeczka
      materiału:) krótszej sobie nie wyobrażam
      • mamalina Re: Jaka długość? 10.01.07, 20:42
        ale u Was wchodzi w gre nadprzecietnie wysoki wzrost
        o ile sie nie myle, sądząc ze zdjęć...
      • marta_nie_martka Re: Jaka długość? 10.01.07, 21:02
        Aaaa, hodos, a ja Ci uszyłam tym razem krótszą. Na zdjeciach wyglądasz na tak
        szczupłą dziewczynę i uznałam, że jeśli dla mnie moja chusta jest czasem za
        długa, to dla Ciebie tym bardziej. Wypróbowałąm ją na sobie i wyszły mi
        wszystkie wiązania, wiec mam nadzieję, że Wam też wyjdą.
        • guruburu Re: Jaka długość? 10.01.07, 21:50
          Ja mam 1,81 wzrostu i nosze ubrania 38 (ok, teraz to troche wisza - poza
          bluzkami - bo w końcu mam piersi :P) - moja długa chusta ma 4,70 i szczerze - to
          za dużo jak dla mnie, chyba, że na plecak z krzyżem i wiązaniem nad piersiami na
          kurtke dziecka i moja - a w sumie i to bym pewnie zrobila z 4,2. Mam druga,
          kritsza - 3,7 - i tej uzywam głownie do prostego plecaka, na biodro, ale i
          podwójny x zrobie. Krótsza jest mi łatwiej operować no i mniej ja pobrudze, jak
          się wiążę w jakimś mega syfie a nie chce mi się gimnastykować z upychaniem
          końców po kieszeniach. Kupowałam ja też po to, zeby w lecie nie mieć zbyt dużo
          dodatkowego materiału.
          Jeśli można mieć kilka chust to IMHO najlepiej mieć jedną długą (dobrze ponad 4
          m), drugą średnią (ok 3,5) i trzecią krótką - (ok 2,5 m) :)
          Ale chuste raczej dobiera się do osoby wyższej, tęższej - na ogół chyba mąż.
          Chyba, ze między Wami jest baaardzo duża róznica (mąż ma 2 metry a ty 1,50 i
          nosisz 34 :P) - wtedy nie ma się co męczyć - raczej lepiejmieć dla męża osobną :P
          I na koniec - za długą zawsze możesz skrócić.
        • hodos Re: Jaka długość? 22.01.07, 12:29
          Marta, przez chwilę myślałam jak ja się oplączę ta krótszą chustą ale z
          perspektywy czasu uważam, że jest nawet wygodniejsza.. a ile właściwie ta druga
          mierzy?;)
          • marta_nie_martka Re: Jaka długość? 22.01.07, 13:37
            Prawie 5,5m tak miałam ucięty materiał, i tak już zostawiłam. Swoją już
            skróciłam do 5m i przy 2X z kieszonką końce chusty wiążę z tyłu, nie starcza mi
            chusty żeby obwiązać się z przodu. JA już zadko noszę w tej pozycji, najczeciej
            w X z przodu więc nie odczułam zmiany.
    • rassia Re: Jaka długość? 11.01.07, 10:34
      Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
      Oboje z mężem jesteśmy podobnego wzrostu(171 i 173)
      Mąż jest troszkę lepiej zbudowany ;)
      Widzę że kwestia długości nie jest wcale tak banalna.
      Ja się właśnie obawiam że w zbyt długiej się zamotam
      i synek się będzie niecierpliwił przy instalowaniu.
      Na razie noszę go w bebelulu lulu ale ostatnio
      on preferuje pion a w tej pozycji ta chusta się w moim
      odczuciu średnio sprawdza.Może ja coś źle robie ale
      próbowałam już różnie i on nigdy nie jest tak dobrze
      opatulony jak widzę na zdjęciach w chustach wiązanych.
      Nie wiem też właściwie jakie pozycje są dostępne przy
      krótszej chuście.Czy taka długa na 4,60 daje wszystkie
      możliwości?
      • ithilhin Re: Jaka długość? 11.01.07, 12:53
        zdaje sie, ze na stronie Didymosa (www.didymos.de) jest w dziale rozmiary
        tabelka z wypisanymi pozycjami i rozmiarami.
        ja tez mam 171 i dlugosc 4.60 spokojne mi stracza na wszystko. maz ma 180 cm
        tez spokojie sie wiaze na przyklad w krzyz z kieszonka (przy noszeniu prawie
        dwulatka)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka