grzespelc 14.10.06, 17:01 Próbował ktoś? Ja zrobiłem 8 błędów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Byłam na miejscu, dwa ortografy 14.10.06, 22:20 niby-oczy i przeżeżże (a przerzynarkę przecież poprawiłam z samego ż, głupia!) i wróciłam na tarczy. A o dziwnych zjawiskach na dyktandzie - osobny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Gratulacje 14.10.06, 22:44 grzespelc napisał: > Próbował ktoś? Ja zrobiłem 8 błędów. Jak słuchałem krótkiego fragmentu w wykonaniu prof. Markowskiego w jednym z dzienników to sobie myślę, że może napisałbym 8 wyrazów ... dobrze :-)) A propos, co oznacza po polsku wyraz "przeżeżże" ? - bo mnie się to kojarzy tylko z jakimiś pasożytami :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza "Przerżnąć", "przepiłować" - z kontekstu wnoszę 14.10.06, 22:53 ale w słowniku jakoś nie widzę... Nie ma czego - nie wygrałam... Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Gratulacje 15.10.06, 15:47 > A propos, co oznacza po polsku wyraz "przeżeżże" ? Nic:) Za to "przerzeżże" pochodzi od "przerzezać" - takie było wyjaśnienie> Też się na tym złapałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Gratulacje 15.10.06, 16:03 grzespelc napisał: > > A propos, co oznacza po polsku wyraz "przeżeżże" ? Przerzeżże = przerzeż (tryb rozkazujący) plus wzmacniające "że" tak jak chodżźe, zróbże Odpowiedz Link Zgłoś