IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.03.02, 22:03
Moja 7.5 letnia corka wazy 20 kg. Martwie sie te niedowaga, ktora spowodowana jest ruchliwym
sposobem zacia, i mala potrzeba jedzenia. Slodycze otrzymuje wylacznie po glownym posilku, jezeli o
to prosi. Ma w swoim jadlospisie pare produktow ktore lubi i wylacznie te zjada.
Jestem bezsilna. Piszcie jezeli macie podobne problemy.
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Niedowaga 03.03.02, 12:26
      To jest całkiem przyzwoita waga. Myślę, ze powinniśmy się uczyć od dzieci, ile
      naprawde powinniśmy jeść!
      Jesli nie zastępuje normalnego jedzenia słodyczami, to wszystko jest na pewno
      Ok. smile))))
    • Gość: roseanne Re: Niedowaga IP: *.sympatico.ca 03.03.02, 16:42
      tez mi sie wydaje, ze ok.
      mozesz zawsze dla pewnosci zbadac morfologie krwi.
      Nie matrw sie na zapas
      pozdrawiam
    • Gość: Matka Re: Niedowaga IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.02, 21:52
      Dziekuje za wsparcie, jest mi lzej.
      Pozdrawiam
    • Gość: ajka Re: Niedowaga IP: 157.230.34.* 04.03.02, 20:21
      moja 2 letnia corka wazy 10,5 kg (jest dosyc wysoka wiec ma niedowage) -
      przejmowalam sie 1.5 roku, teraz juz nie mam sily. Jest ruchliwa, wesola,
      gadatliwa i to mi wystarczy.
      • fasolka3 Re: Niedowaga 05.03.02, 20:23
        A moja prawie dwulatka wazy 8 i pol i to w pampersie (bez nie mam odwagi jej
        zwazyc). Lekarka twierdzi, ze jest zywotna, wesola, dobrze rozwinieta i basta.
        Nawet morfologii nie chciala zrobic.

A do tego jest moja cora malenka. Mala, chuda, zezowata i pyskata...
        Podobno tez taka bylam..

FFF
    • kropka! Re: Niedowaga 05.03.02, 15:56
      waga Twojej córki jest w porządku, ale to nawet lepiej, że jest chudsza od
      innych dzieci, byc może w przyszłości pozwoli jej to uniknąć problemów z nadwagą
      pozdr
      • Gość: foxy Re: Niedowaga IP: 212.69.71.* 08.04.02, 11:02
        Moja 6-letnia córka, waży ok.18 kg. Zawsze była na dole siatki centylowej,
        teraz juz tego nie sprawdzam. Na początku bardzo się martwiłam.Trafiłam
        przypadkiem do świetnej pediatry-homeopatki,która mi pomogła.Dała mi leki
        homeopatyczne na lepsze trawienie,ale przede wszystkim pomogła mi psychicznie.
        Najważniejsze,że dziecko przybiera na wadze.Moja córka jest bardzo ruchliwa,
        niewysoka i szczupła.My też tacy jesteśmy i zawsze tacy byliśmy.Poza tym dzieci
        inteligentne zawsze są zajęte.Jedzenie jest na ostatnim miejscu.Pozdrawiam!
        • Gość: gemini Re: Niedowaga IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.02, 22:17
          A moj prawie 7 .letni syn wazy 17 kg, jest chudy jak z oswiecimia i do tego
          niezbyt wysoki, 124 cm.Bylam juz u roznych lekarzy.Robiono mu rozne badania i
          wszyscy sa zgodni co do tego, ze jest w normie i ze co prawda powoli ale
          regularnie przybywa na wadze.Ja gotuje codziennie, pelnowartosciowe, smaczne
          posilki i on nawet zjada niektore warzywa typu marchew, cukinie, ogorek i
          troche owocow, ale i tak jest chudy.Z drugiej jednak strony co tu sie dziwic.Ja
          zawsze bylam niejadkiem, moj maz tez a teraz waze 50 kg, przy wzroscie 167 cm i
          wszyscy mi zazdroszcza.Nie wiem czy sie wiec przejmowac ta waga dzieci, czy dac
          sobie spokoj.Pozdr.
    • Gość: ola Re: Niedowaga IP: *.p.lodz.pl 23.05.02, 09:32
      dziecko w mojej rodzinie ma 2.5 roku i wazy 20kg, jego mlodsze rodzenstwo ma
      9miesiecy i prawie 10kg wagi,porownojac te dzieci do Twojego to chyba cos jest
      nie tak.Dadam tylko,ze rodzice sa niewysocy,ojciec ma niewiele onad
      60kg....Dzieci byly od poczatku na piersi,mlodszy jeszcze jest.Nie sa zapasione
      tylko jakby "ubite"rozwijaja sie swietnie i nie choruja.Z drugiej strony
      noszenie ich na recach moze doprowadzic do wyrobienia niezlych bicepsow..
    • Gość: mamusia Re: Niedowaga IP: *.proxy.aol.com 23.05.02, 09:54
      podpisuje sie pod tenorem wszystkich odpowiedzi - najwazniejsze zeby bylo
      zdrowe i aktywne. i zeby mialo naturalne podejscie do jedzenia - jesc jak
      glodne a nie bo mama prosi (niejadki), albo mu smutno ("prawdziwe" grubaski).

moja jest w na linii "sredniej" wsiatce centylowej (3 lata, 102cm, 16,5 kg)
      ale w porownaniu do dzieci w rodzinie mojego meza jest bardziej niz solidna.
      krew mnie zalewa, jak ciagle slysze te "tluscioszku", "kielbasko" etc. ale
      jestem na tyle suwerenna, ze w odpowiedzi zawsze podkreslam swoje zadowolenie z
      jej naturalnego zachowania : czesto czegos nie zje ale jej nie zmuszam, czesto
      poprosi przy podwieczorku o cos bardziej konkretnego, a nie tylko owoce etc.
      i jest dzieckiem bardzo sportowym, tzn nie tylko o prostu ruchliwym ale potrafi
      od 18 miesiaca zrobic spacer, ktory mnie by zadowolil a ostatnio nie chce mi
      towarzyszyc przy joggingu na rowerze u taty tylko biegnie sama (no, nie caly
      dystans).

wiec matko nie pozwol wtlaczac swojego dziecka do zadnej szuflady bo i tak sie
      nie da !
    • Gość: Jarek Re: Niedowaga IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 23.05.02, 12:03
      Co prawda wlasnego dziecka jeszcze nie posiadam, ale sam jestem takim wlasnie
      (30letnim obecnie) wiecznie niedozywionym, wiecznie wygladajacym jak chodzacy
      oswiecim i zawsze najchudszym w klasie dzieckiem.
      Odkad pamietam, rodzice prowadzali mnie do wszystkich mozliwych lekarzy,
      wciskali na sile dania poltora raza wieksze, niz mialem ochote, w miedzy czasie
      dokarmiali witaminkami i tym podobnymi. Dalo to tylko i wylacznie tyle, ze
      wyrobilo we mnie gleboki wstret do regularnych posilkow. Jak bylem chudy tak
      jestem i jakos nie widze w tym problemu smile))

Tobie i twojej corce polecam piekna maksyme wypowiedziana przez Kwicola
      w "Janosiku": "nie chce - niech nie źre, bedzie glodny - sam przydzie".
      Badz w bardziej normalnej wersji: czy slyszalas kiedys o dziecku, ktore by sie
      dobrowolnie zaglodzilo na smierc? (przypominam, ze anoreksja to
      choroba "troche" starszych dziewczynek)
      Skoro nie chce jesc, to widac nie ma takiej potrzeby. Karm ja zdrowo i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka