kamillka4242 01.10.09, 15:09 Mam spory dylemat. Kupuję psa. Ale nie mogę zdecydować się na konkretną rasę. Wybieram shih-tzu lub spaniela. Obie bardzo mi się podobają i dwoma mogłaby się zająć tak samo. Proszę o radę ;];];] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gitmajonezxdd Re: Problem 01.10.09, 15:32 Ja chciałam yorka, ale gdy zobaczyłam mojego obecnego shih tzu (Tofika). Jego oczka patrzyły na mnie tak słodko i już wiedziałam, że wezmę go. Tak znalazł się u mnie. Odpowiedz Link
maluszek.2 Re: Problem 01.10.09, 15:36 kamilka nie rozumiem czegoś jestes juz na forum masz wątek zatytuowany hurra piszesz tam o shih tzu kturewgo kupiłaś potem o ytym ze go oddałś bo chrapała potem piszesz ze to twoja siostra pisała pogubiłam sie jak to jest masz psa i chcesz drugiego czy rzeczywiście oddałaś tamt5ego shiha??????????????????????????? Odpowiedz Link
kamillka4242 Re: Problem 01.10.09, 15:38 Tak jak mówiłam. Była u mnie siostra i to ona oddała tamtego shih tzu.Ale już wyjechała. A to ja mam dylemat jakiego kupić psa. ;] Odpowiedz Link
kamillka4242 Re: Problem 01.10.09, 15:48 Piesek miał podcięte skrzydełka nosowe i ma wadę zgryzu której sie nie da zlikwidować. Ale jest bardzo żwawy i wesoły. Moja siostra waha się czy nie wziąc go spowrotem. A wy co byście zrobili? ;) Odpowiedz Link
maluszek.2 Re: Problem 01.10.09, 15:55 Nie znam twojej siostry więc nie powinnam i nie będę jej oceniać ale z tego co przeczytałam to chyba mało odpowiedzialna osoba bierze pieska jest problem to go oddaje potem problem znika i chcę pieska z powrotem a co będzie jezeli pojawi sie kolejny problem znowu go odda????????????????????????????????????????????? nie ma gwarancji ze teraz będzie z pieskiem wszystko ok a ile lat ma twoja siostra? pies w domu to jak malutkie dziecko szczególnie shih karmienie pielęgnacja obserwacja czy nic złego sie nie dzieje wizyty u weta to naprawdę bardzo wazne zeby psiak to wszystko miał moja rada pogadaj z sister bo ty ja znasz i najlepiej mozesz ocenić sytuację powodzenia Odpowiedz Link
tenshii Re: Problem 01.10.09, 15:50 Ona sama nie wie. Miota się że sama już nie wie w którą stronę iść. A Ty Kamilka zastanów się lepiej czy znów nie oddasz Ty albo siostra psa, który za jakiś czas może okazać się chory..... Ewnetualność ciężkiej choroby istnieje zawsze i w każdym momencie życia psa Odpowiedz Link
maluszek.2 Re: Problem 01.10.09, 15:57 miałam z tenshi w kilku sprawach odmienne zdanie ale teraz CAŁKOWICIE sie z nia zgadzam Odpowiedz Link
kamillka4242 Re: Problem 01.10.09, 16:03 Siostra nie mieszka już ze mną. Ale odnieśmy się do mojego dylematu;] Jaką rasę wybrać ?? Odpowiedz Link
maluszek.2 Re: Problem 01.10.09, 16:10 Kamilka ale to nie jest sprawa do załatwienia na forum powiem ci jak było ze mną Długo zastanawiałam sie sama jakiego psa chciała bym mieć czytałam duzo o psach jako o psach wsszystkich o zachowaniu opiece itd potem wykluczyłam psy duze chociaż bardzo je lubie nastepnie agresywne dalej czytałam ale myslałam i wymyślałam ze chce miec pieska do domu z kturym bede mogła sie bawić nie tylko ja ale i moja córeczka mieszkam w bloku więc chciałam zeby piesek nie był szczekliwy obliczyłam tez zawartość domowego portfela bo pies to wydatki cała reszta to sama nie wiem jak wyszło ze to shihy mnie zainspirowały podsumowując to zalezy odczynników których my nie znamy dlatego chjyba sama musisz uśąść i sie zastanowić Odpowiedz Link
tenshii Re: Problem 01.10.09, 16:15 Dobrze, odnieśmy się do tematu: co wiesz o obu rasach i co jesteś w stanie im zapewnic? Odpowiedz Link
maluszek.2 Re: Problem 01.10.09, 16:17 poczytaj o spanielach zadzwoń do zk znowu poczytaj ..... i tak przez jakies trzy miesiace albo dłuzej ja tak zrobiłam ado zwiazku zadzwoniłam niedawno i dowiedziałam sietez wielu rzeczy Odpowiedz Link
kamillka4242 Re: Problem 01.10.09, 16:25 Dużo ruchu, Częste spacery np po lasach. Oba pieski będą mieszkały w domu. Większe fundusze na środki do pielęgnacji, karmy. Odpowiedz Link
swientoszek Re: Problem 01.10.09, 18:23 Widze, że bardzo duzo wiesz o tych rasach :/ jak ja wybierałam jaką rase psa chce, to musiałam sprawdzić ssporo rzeczy, np czy się dogada z moim psem, shih tzu nie chcą dominować, a to dobre, bo owczwarki niemieckie oszem więc w tej kwestii sie dogadają, są mało szczekliwe to super, bo bym szczekacza nie zniosła. Musisz wiele kwestii rozwazyć... Nie można o chce no tak, ale ten tak wygląda, a ten tak który ładniejszy, bo reszta mało mnie obchodzi. Po co chcesz tego psa? Jaki ma być? Jakie ma mieć główne cechy? Jakie są przeszkody? Tak powinny brzmieć pytania. Odpowiedz Link
semi-dolce Re: Problem 01.10.09, 20:41 A jakiego spaniela? Bo tak na szybko naliczyłam 6 różnych ras zawierających w nazwie słowo "spaniel". A pewnie jest ich więcej. Odpowiedz Link
kamillka4242 Re: Problem 02.10.09, 13:54 W swoim życiu wychowałam ok.3 piesków. Innych w chwili obecnej nie mam. Miałam już shih-tzu. Odpowiedz Link
marika1413 Re: Problem 02.10.09, 22:32 > W swoim życiu wychowałam ok.3 piesków co to znaczy około??? trudności z policzeniem? miałaś je wszystkie na raz? skoro wychowałaś już trzy, to ile ty masz lat? napisz nam coś więcej o tych pieskach jakiej rasy były i co się z nimi stało? Odpowiedz Link
szmijaenator Re: Problem 02.10.09, 22:29 Jestem nowa na forum i witam wszystkich, a dla ciebie i twojej siostry polecam Tamagotchi, nie gniewaj się ale jak przeczytałam twoje posty to myślałam że mi serce pęknie, byle jak najmniej piesków miało takich właścicieli. Odpowiedz Link
bokmark Re: Problem 06.10.09, 11:03 kamillka4242 napisała: > Mam spory dylemat. > Kupuję psa. Ale nie mogę zdecydować się na konkretną rasę. Wybieram > shih-tzu lub spaniela. Obie bardzo mi się podobają i dwoma mogłaby > się zająć tak samo. Proszę o radę ;];];] Weź pod uwagę przede wszystkim ile czasu i pieniędzy możesz przeznaczyć na zajmowanie się psem. Oba psy wymagają zabiegów pielęgnacyjnych i regularnych wizyt w salonie. Obie rasy powinny być żywione dobrą karmą - na spaniela w tym wypadku wydasz więcej. Musisz się też zastanowić na jak długie spacery możesz sobie pozwolić. Odpowiedz Link