03.06.10, 18:19
Mam takie pytanie od trzech dni posiadam pięknego pieska shih tzu ma on 7 tyg.
i jest biały ma tylko dwie male plami ...ale bardzo mało widoczne chciałam się
poradzić kiedy będe mogła go wykapac ? :) Jest cały biały więc szyybko się
brudzi ...Pozdraawiam:P
Obserwuj wątek
    • shih-an Re: Kąpiel 03.06.10, 23:37
      Ja kapię swoje szczenięta od 4-5 tygodnia.
      Początkowo robię to codziennie, bardzo łagodnie, delikatnie, czule przemawiając
      do psiaków, tak żeby się niczego nie wystraszyły.

NIE KĄPIĘ CAŁYCH szczeniąt w tym wieku, tylko "podwozie", pyszczki i włosy w
      dolnej części uszu, bardziej po to, żeby je do tych czynności przyzwyczajać niż
      z wyraźnej potrzeby.

Uważaj, żeby do ucha nie nalać wody. Psiak może uciekać, wyrywać się,
      szczególnie jeśli nie jest to pies rodowodowy (wątpię, żeby był do pielęgnacji
      odpowiednio przyuczany).
      A podejrzewam, że nie pochodzi z rodowodowej hodowli, skoro tutaj musisz szukać
      takich podstawowych informacji :).

Musisz pamiętać też o używaniu dobrej jakości kosmetyków, żeby nie podrażniały
      skóry psiaka. Shih-tzu to nie jest pies, który może być kąpany w byle czym. Po
      myciu w szamponie trzeba nałożyć jeszcze odżywkę dla psów długowłosych.

Polecam firmy Espree, 1 All Systems, Bio-Groom, Ring 5, Herry.

Po wykąpaniu psa zawsze trzeba go wysuszyć suszarką, bo wilgotne włosy przy
      skórze będą powodowały jej zaparzanie się oraz będą się robiły kołtuny i filce!!!
      Uważaj też, żeby psa nie poparzyć gorącym powietrzem, ani nie dmuchać mu w oczy,
      nos i uszy!!!

Pozdrawiam
      • shih-an Re: Kąpiel 03.06.10, 23:46
        Przeczytaj też wątek "szampon i odżywka".
      • buzimi Re: Kąpiel 23.08.10, 14:05
        Witam:) Od wczoraj jestem szczęśliwą właścicielką Kluseczki:D Mała się oswoiła i
        nawet z moim chow-chowem powoli nawiązuje kontakt:) Jednak mam problem właśnie z
        kąpielą , a mianowicie nie wiem jak zabrać się do umycia pyszczka bardzo boję
        się ,żeby nie podrażnić oczu szamponem ona ma taką króciutką mordkę ,nie wiem
        czy delikatnie namoczyć wacik szamponem i tak samo spłukać? Proszę o radę:)
        • shih-an Re: Kąpiel 23.08.10, 14:36
          Kurczę, dość trudno jest to wytłumaczyć obrazowo...
          Myślę, że jeśli nie możesz liczyć na pomoc hodowcy, musisz sama wypracować sobie swoją metodę, która będzie odpowiadała i Tobie, i suni.
          Możesz spróbować robić to palcami, wacikiem, możesz przy pomocy butelki z "dzióbkiem"...
          Uważaj tylko, żeby woda nie dostała się do nosa i ostrożnie z oczkami.
          Mam nadzieję, że używasz szamponu odpowiedniego dla szczeniąt. I jeszcze jedno: szampony dobrych firm nie podrażniają oczu naprawdę, nie tylko na etykiecie :). A u shih-tzu to ważne, bo jak oczy zaczną mocno łzawić, będziesz miała problemy z paskudnymi zaciekami wokół nich.

Pozdrawiam
          • buzimi Re: Kąpiel 23.08.10, 16:15
            Dziękuję za pomoc jakoś sobie poradzimy:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka