Dodaj do ulubionych

Czipowanie psa

10.11.12, 19:38
Zastanawiam sie nad zaczipowaniem swojej suni i mam pytanie, czy Wy też czipowałyście swoje pocieszki? Z tego co czytałam jest to bardzo bezpiecznie dla psa, tylko , czy warto to zrobic? Czekam na WAsze opinie, pozdrawiam

Monika
Obserwuj wątek
    • adzikkkkk Re: Czipowanie psa 10.11.12, 22:39
      Moje dziewczyny są zachipowane, a ja czuję się spokojniejsza. Ale ważne, żeby dopilnowac weterynarza żeby zarejestrował naszego psiaka w przynajmniej jednej ogólnopolskiej bazie chipów.
    • malgokasp59 Re: Czipowanie psa 11.11.12, 09:03
      U mnie zgodnie z uchwała rady Miasta jest to obowiązkowe jak pamiętam od 1997r. Moja jeszcze nie jest czopowana będzie po ukończeniu roku.
      mam znajomego spaniela , który był 4 razy czipowany coś się nie udaje , organizm pieska nie chce obcego ciała , ma wędrującego czipa .
      • an3czka2 Re: Czipowanie psa 11.11.12, 19:06
        Ja będę swoje na wiosnę czipować obie, na pewno im nie zaszkodzi, a większa szansa odnalezienia jak się zgubi któraś.
        Pozdrawiam Ania
    • marta13sar Re: Czipowanie psa 12.11.12, 09:33
      Ja bardzo entuzjastycznie podeszłam do czipowania. ale pani wet nieco ostudziła mój zapał. Okazało się, że wet nie ma prawa sam od siebie sprawdzić danych z czipu, nawet jeśli jest podejrzenie, że przyszedł złodziej z moim psem. Czip się sprawdza tylko w przypadku, jeśli znalazca jest uczciwy i sam zgłosi się i poprosi o sprawdzenie. Na razie nie czipuje, tylko bardzo Amber pilnuję. Ale gdyby prawo się zmieniło, i każdy nowy pies w lecznicy byłby sprawdzany, wtedy bardzo chętnie młoda bym zaczipowała. Pozdrawiam z Amber .
      • an3czka2 Re: Czipowanie psa 12.11.12, 10:36
        A to tego nie wiedziałam, znowu jakiś nieudany przepis dotyczący chipowania:(. Sądziłam że to wygodne, bo szybciej można psinkę zlokalizować, a tak to do bani. W tym układzie złodziej może bezkarnie mieć naszego malucha i nikt tego nie sprawdzi, to chore. To nie wiem czy jest sens chipowania psa.
        Pozdrawiam Ania.
        Ps: a liczyć na uczciwego znalazcę...hi, hi.
        • adzikkkkk Re: Czipowanie psa 12.11.12, 11:38
          No mi się zdarzyło niedawno sprawdzać chip u weterynarza i odwozić psiaka do domu więc wierzę, że inni też są uczciwi. Zresztą, chip nie szkodzi, a może pomóc więc chyba warto. Trzeba wierzyć w ludzi :)
    • ana11114 Re: Czipowanie psa 30.04.14, 14:44
      Jeżeli kochasz swojego zwierzaka i uważasz się za odpowiedzialnego właściciela - zaczipuj zwierzaka i zarejestruj go w centralnej bazie danych zwierząt oznakowanych elektronicznie www.cbdzoe.pl mikroczipy dla małych i dużych zwierząt, czytniki mikroczipów FDX-B i baza danych zwierząt zaczipowanych już wkrótce wszystko w jednym miejscu www.cbdzoe.pl - z nami znajdziesz

Pozdrawiam ana11114
    • paulamu Re: Czipowanie psa 04.05.14, 12:45
      W pl to kuleje, poniewaz nie ma jednej bazy danych zaczipowanych psow, takze nawet nie wiem i wet tez nie do konca wiedziala jak to sie odbywa w przypadku weryfikacji na postawie chipu, w ktorej bazie danych to sprawdzaja? w kazdym razie ja zarejestrowalam w jednej z polskich i ze wzgledu za zamieszkanie w de rowniez w niemieckiej, oraz europejskiej ale na ile i gdzie to sprawdzaja kiedy znajda zwierze? www.identyfikacja.pl, www.europetnet.com...baz jest masa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka