13.03.12, 14:21
Bardzo proszę o podpowiedzi. Chciałabym odmienić trochę śniadaniowe zwyczaje, ale mam już szum informacyjny. Robi się ją z płatków owsianych, czy z otrąb ? A jeśli z płatków to zwyczajnych, górskich, czy błyskawicznych. Na wodzie, czy na mleku ? Czy płatki zalewa się z wyprzedzeniem ? Co można do niej dodać na słodko/na słono ?
smile
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Owsianka 13.03.12, 14:36
      jak sam zrodloslow wskazuje OWSianka pochodzi od OWSa

sa rozne szkoly
      w czasach szkolnych jadalam czesto tzw salatke pieknosci
      platki, najzwyklejsze, gorskie, zalane na noc jogurtem, z ododatkiem orzechow i rodzynek, rano ewentualnie dorzucenie jablka lub banana

moja babcie gotowala platki na wodzie, wsypywala 5 lyzek na 2 szklanki wrzatku, gotowala 10 minuy , mleko dolewala na talerzu , gotowane zdecydowanie na slono wolalam

kuchnia makrobiotyczna poleca plaki owsiane jak skladnik zup - wersja krupniku
      najwiecej platkow spozywane jest u mnie w postaci ciasteczek tongue_out
    • kreola Re: Owsianka 13.03.12, 15:15
      Vipavko, weszlam tu wlasnie dokladnie z takim samym pytaniemsmile
      Poczekam wiec razem z Toba na informacje i przepisy.
    • krysia2000 Re: Owsianka 13.03.12, 15:25
      Otręby są dla konia. Ludzie błonnika nie trawią. Dlatego wpadli na genialny pomysł z łuskaniem ziaren, ich tłuczeniem, namaczaniem i gotowaniem.

Nie wiem, jakie płatki owsiane są dostępne w Pl. Moje ulubione tutaj to są rolowane jumbo oats: dorodne i oprócz rozwałkowania nie obrabiane dalej, tzn. nie siekane. Jak chcę sobie posiekać, to sama sobie mogę posiekać, albo nożem kuchennym, albo blenderem. Rozdrobnienie przyspiesza proces wchłaniania wody.

Najlepiej, jeśli się nie robi błyskawicznych płatków, to takie zrolowane ziarna sobie odmoczyć przez noc. Czy w mleku, czy w wodzie, czy też w mleku z dodatkiem śmietanki, to już tylko zależy od stopnia Twojego zepsucia. Ze swojej strony polecić mogę warzenie na nabiale - sama woda nadaje owsiance lekko więziennego, szaro-szklistego charakteru. Ale jeśli dla kogoś to objaw ascetycznej zdrowotności, to czemu nie? Pozostali niech oddadzą się białemu szaleństwu. Skleikowanie skrobi zawartej w owsie nastąpi we wszystkim, co zawiera wystarczającą ilość wody. Zatem smalec, olej i masło odpadają, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby łyżkę tego ostatniego dodać do warzonej owsianki, tak dla wzmocnienia kości i intelektu. Odrobina soli też nie zawadzi, lecz nie za dużo, bo łatwo przesolić i stłumić ten wyjątkowy smak napęczniałego owsa.

Stosunek mleka/wody do płatków zależy tylko od fantazji warzącego, chociaż dwukrotnie więcej płynu względem suchego wsadu (objętościowo) da moim zdaniem najoptymalniejszą papkę końcową. Oczywiście, można gęstość owsianki podregulować, albo dłużej ją warząc i odparowując nadmiar wody, albo rozcieńczając pod koniec dodatkiem płynu. Najważniejsze, aby owsiankę uwarzyć, czyli uważnie mieszając doprowadzić zawartą w owsie skrobię do związania wilgoci i powstania kleistej papki, a nie tylko zasypania owsem ciepłego mleka, albo rozpuszczeniu w nim kilku ziaren. To ma być chropowaty klej do tapet i jeszcze trochę. A jeśli komuś za gęsty, to obok postawić dzbanuszek z mlekiem.
    • amused.to.death Re: Owsianka 13.03.12, 18:00
      Uwielbiam owsiankę!
      odkryłam płatki owsiane ponad rok temu i było to przełomowe odkryciebig_grin - aż nie wiem jak mogłam tyle lat po tym świecie chodzić nie znając owsianki.
      Błyskawicznych nie lubię, bo się z nich robi straszna papka.
      Zwykłe albo górskie.
      Ja zalewam gorącą wodą - na oko. Dodaję odrobinę miodu lub dżemu, orzechy i jakiś owoc.
      Jak odkryłam owsiankę to przez pół roku codziennie jadłam takie śniadania - teraz czasami jadam innesmile
      • vipavka Re: Owsianka 14.03.12, 07:42
        Bardzo wszystkim dziękuję. Zaraz po pracy lecę do sklepu po płatki smile
        • fettinia Re: Owsianka 14.03.12, 08:53
          smile
          Ja lubie takie tradycyjne /nie blyskawiczne/ gotowane w mleku.Pogotowac chwile,odstawic.Lubie taka brejkebig_grin Dodaje tarte jablko,banan,rodzynki i miodsmileCzasem truskawki.
          A na slono raczej rzadko.
          tu slow kilkasmile
          www.wielkiezarcie.com/article50025.html
          • meggii791 Re: Owsianka 16.03.12, 21:32
            od m-ca jestem zmuszona do jedzenia owsianki ale juz chyba polubilam jej smak
            mam diete anty-candida....(5antybiotykow w ciagu 3m-cy niestety za duzo dobrego nie zdzialaly)
            gotuje mleko,dodaje platki owsiane ale drobne(sa tez takie grube)do tego troche otrab dodaje,lyzke siemienia lnianego
            odczekam az sie troszke"zetnie" dodaje Stevia cukier
            pl.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
            daje cynamonu(ale cejlonskiego,jest nieszkodliwy dla watroby)i .....smacznego
            • edyta95 Re: Owsianka 17.03.12, 08:51
              a dla tych co nie lubią rozmiękłych glutów jest jakaś szansa na własną owsiankę?
              • ewa9717 Re: Owsianka 18.03.12, 21:56
                Sama sobie taką zdrową ponoć paszę sporządź: paczka płatków, do tego wedle uznania rodzynków, ziaren słonecznika i czego tam jeszcze dusza pragnie. Wieczorem kilka łyżek paszy zalać wodą, rano zjeść. Można też mlecznie zamiast wodnie. Ponoć wielce zdrowotna i na urodę wpływająca, własnie mam zamiar się poświęcać wink
                • bene_gesserit Re: Owsianka 18.03.12, 22:15
                  Ja tam trzymam platki osobno, a dodatki osobno.
                  Glownie dlatego, ze jak Krycha namaczam platki poprzedniego dnia w mleku. Platkom namoczenie bardzo sluzy, chrupiacym dodatkom - wcale, zwlaszcza jesli sie to potem gotuje.
      • czekolada72 Re: Owsianka 24.03.12, 09:19
        amused.to.death napisała:

> Zwykłe albo górskie.
        > Ja zalewam gorącą wodą - na oko. Dodaję odrobinę miodu lub dżemu, orzechy i jak
        > iś owoc.

Ja wsypuje do garnuszka owsianki jw do polowy wysokosci i zalewam wrzatkiem do pelna.
        Zostawiam na noc, rano zabieram do pracy w pojemniczku i tam juz doprawiam dzemem/konfiturami, jogurtem nat., otrębami lub zarodkami, do tego owoc.
        • achulaw Re: Owsianka 01.04.12, 14:24
          Ojjj owqsianka to jest to!
          Z płatków górskich zalanych jogurtem naturalnym ( na 250 mll 2 kop. łyżki) z miodem- pozostawiane na noc.
          JAK MA BYĆ HIPER WARDOŚCIOWE I STARCZYC NA PÓŁ DNIA MOŻNA DODać banana i orzechy włoskie.
          O wsianka na słono : zagotować płatki ( 2-3 lżki na 300 ml mleka) w odrobinie -1/3 szkl.wody z masłem dolać mleko i gotować z 4-5 min. Ja osobiście preferuję dość przestudzone, gęste "skleikowane" MNIAMsmile
          ZASADA NAJWAŻNIEJSZA!!!!! Płatki ZAWSZE MUSZĄ DOSTAĆ MLEKO LUB JOGURT, KEFIR ITP.
          Nie wolno jeść samych płatków na wodzie.
          • daxter Re: Owsianka 01.04.12, 15:47
            Jako dziecko nie znosilam owsianki a dokladnie brei w ktorej lyzka stala jak zolnierz na warcie w wykonaniu mojej kochanej babci.
            Z wiekiem sie przekonlam wink
            Robie albo musli na bazie platkow z bakliami ale najlepsze sa na cieplo
            A mianowicie:
            Ok 3-4 lyzek platkow wrzucam na wrzace mleko pol na pol z woda ok 1.5 szklanki ,
            Zagotowuje wrze toto ok 3 min dodaje 1 duze strate jablko marki ligol slodkie i twarde 2 lyzeczki cukru lub miodu 2 lyzeczki rodzynek duzo cynamonu i 1 lyzeczka masla wymieszac lekko podgrzac i zajadac trzyma od 9 rano do 14 spokojnie do syta .
            Smacznego smile
            • czekolada72 Re: Owsianka 03.08.12, 16:13
              Ostatnio zmieniłam nieco:
              OK pół kubka płatków owsianych zalewam ponad 1/2 duzego kubka maślanki/jogurtu/kefiru, dorzucam owoce.
              • czekolada72 Re: Owsianka 17.11.12, 10:40
                czekolada72 napisała:

> Ostatnio zmieniłam nieco:
                > OK pół kubka płatków owsianych zalewam ponad 1/2 duzego kubka maślanki/jogurtu/
                > kefiru, dorzucam owoce.

Wrocilam do tej wersji owsianki, z dodatkiem gruszek lub bananow i suszonyvh owocow.
                • mariposa Owsianka w 2 minuty 23.11.12, 18:29
                  a ja robie w mikrofalowce. Najbardziej lubie te duze, "jumbo oats" (nie blyskawiczne). Zalewam mlekiem, podgrzewam 2 minuty w mikrofalowce i gotowe. Jesli wyjdzie zbyt sztywna dolewam jeszcze zimnego mleka.
                  Jak mam ochote zaszalec na wierzch nakladam jogurt waniliowy.

Uwaga na rodzynki! Maja wysoki indeks glikemiczny (65).

m.
                  • kanuk Re: Owsianka w 2 minuty 23.11.12, 19:05
                    po dwoch minutach te platki sa gorace, czy tylko cieple ,Mariposo ?
                    • pietnacha40 Re: Owsianka w 2 minuty 26.11.12, 17:40
                      czy płatki owsiane , to to samo co otręby owsiane ?
                      Jak zrobić otręby pszenne , żeby były smaczne ?
                      • czekolada72 Re: Owsianka w 2 minuty 26.11.12, 17:44
                        nie to samo, i nie wyobrazakm sobie dania z otrab, w sumie - jezeli ktos takowe zna - tez poczytam chetnie nt.
                        Otreby te czy inne dodaje do rozmaitych dan, z naciskiem wlasnie na platki smile
                        • tamaryszek44 Re: Owsianka w 2 minuty 26.11.12, 22:13
                          Ja w swojej kuchnie używam wszelkie dostępne w sklepach płatki, otręby, siemię lniane, płatki gryczane, ryżowe itd. Mieszam je do wypieku chleba, naleśników i mieszam z tego mieszanki na śniadanie do mleka i miodu.
                          • pietnacha40 Re: Owsianka w 2 minuty 26.11.12, 22:34
                            od czasu Dukana jem właśnie otręby owsiane na śniadanie . Zalewam mlekiem , na minutę do mikroweli , a później dodaję świeże owoce albo suszone , orzechy , czasem miód . Dobre , ale czy coś warte ? Może powinnam zmienić na te górskie płatki ?
                            • czekolada72 Re: Owsianka w 2 minuty 27.11.12, 10:55
                              O ile dobrze poczytalam to otreby to glownie blonnik i wit B.
                              Co innego otreby co innego platki smile
    • pietnacha40 Re: Owsianka 27.11.12, 14:15
      znalazłam coś takiego , więc chyba spokojnie mogę zostać przy otrębach smile

forum.gazeta.pl/forum/w,95274,113332033,113334262,Re_A_ja_tak_troche_z_innej_beczki_ale_tez_o_otr.html
      • czekolada72 Re: Owsianka 28.11.12, 07:23

zdrowie.onet.pl/fotogalerie/dieta-owsiankowa,5314847,0,foto-male.html
        • mariposa po 2 minutach 29.11.12, 18:46
          po 2 minutach w mikrofali mleko sie zagotowuje i platki sa gorace. Jesli po wyjeciu odstawie na 1 minute robia sie tez tak geste, ze lyzeczke mozna "postawic" wink

dolewam wtedy troche zimnego mleka, mieszam i sa idealne smile

najbardziej lubie takie:

www.healthysupplies.co.uk/organic-jumbo-oats-sussex-wholefoods-2kg.html
          ale normalne, "male" platki tez tak przygotowuje.

a jak mam ochote na odrobine luksusu, to jem gotowe mieszanki z suszonymi owocami

www.flahavans.com/product/porridgeoats/realfruitporridge.htm
          lub z ALDI

aldi.ie/ie/html/product_range/product_range_17694.htm
          m.
          • kanuk Re: po 2 minutach 29.11.12, 20:08
            Mariposa , dzieki ! juz tak sobie przyrzadzam owsianke i nie brudze garnka ,jak to bylo do niedawna wink
    • czekolada72 Re: Owsianka 04.01.13, 12:30
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,79338495,79338495,owsianka_.html
      • czekolada72 Ciasteczka 04.01.13, 12:33
        szklanka płatków owsianych, szklanka maki, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, lyżeczka proszku do pieczenia - wymieszać.
        1/2 kostki masła zmieszać z 2 łyzkami wrzatku i 4 łyżeczkami miodu.
        Zmieszac razem.
        Łyzką nakładać porcje ciasta na natłuszczoną blachę, piec na rumiano w temp. 180C.
        Ciasto sie nieco "rozlewa".
      • czekolada72 Re: Owsianka 17.02.15, 10:23
        Zrobilam sobie sloj "muesli"smile
        1/2 kg platkow owsianych, po 10 dag ziaren slonecznika, suszonych moreli (posiekanych) i suszonych zurawin, 1/2 szkl. siemienia, ok. 1/3 szkl. otrab. Fajne wyszły smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka