06.09.10, 10:19
Kobitki powiedżcie jakie nadzienie można dodać do jej środka?wiem,że robi się ją z mięsa mielonego,piersi z kurczaka......i co dalej?jakie składniki?szczerze mówiąc jestem już kilka lat po ślubie,a do tej pory jakoś Tortilli nie miałam okazji zrobić "SAMA"wink
Obserwuj wątek
    • majowa_kotka Re: TORTILLA 06.09.10, 10:39
      U mnie najlepiej idą z zestawem: pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona z przyprawą meksykańską, do tego surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i kukurydzy, wszystko razem polane sosem czosnkowym albo ostrym i złożone w kopertę.
    • yulkayulka Re: TORTILLA 06.09.10, 10:49
      pierś z kurczaka kroję na kawałeczki, przyprawiam solą, przyprawą do gyrosa podsmażam,
      kroję ogórka, paprykę, kapustę pekińską. Do tego feta i kukurydza z puszki. Oraz sosy. Ja robię 2:
      1. 3 łyżki majonezu winiary, 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
      2. awokado, cebula, 2 łyżki jogurtu bałkańskiego, 1 ząbek czosnku- zmiksowac, doprawic solą i pieprzem.
      wszystkie składniki nakladam na miseczki- każdy pakuje sobie do tortilli co chce
    • ks40 Re: TORTILLA 06.09.10, 11:07
      Mielone (indyk lub wołowina) podsmażone z przyprawami (mielony kumin, cynamon, chili w płatkach, sól, siekana kolendra - to na końcu) + czerwona fasola + posiekana cebula + starty czosnek. Podgrzewam tortillę na suchej patelni, smaruję gęstym jogurtem (oszukuję kalorie...wink, nakładam nadzienie z mięsa, dodaję porwaną sałatę, świeżego ogórka i pomidora. W tym wypadku sos niepotrzebny ponieważ jogurt stanowi sos sam w sobie. Zawijam w rulon i zjadamy.
      • misself Re: TORTILLA 06.09.10, 20:08
        jbasko napisała:

        > a czy macie sprawdzony przepis na placek tortilli, żeby samemu zrobić

        Też chętnie poznam, raz zrobiłam według przepisu z sieci, ale wyszła strasznie twarda i dawała się łamać, a nie zwijać. Cena mi nie przeszkadza (mąka kukurydziana też nie jest tania), ale skład tych sklepowych przyprawia mnie o zawał na miejscu wink
    • taba18 Re: TORTILLA 06.09.10, 13:42
      Co do ciasta to były przepisy na forum:

      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,86280063,,tortilla.html?v=2
      Mi najbardziej odpowiada pierwszy przepis, z mąką kukurydzianą.
      Sos robię z majonezu, jogurtu i czosnku, wariant II to keczup+majonez+czosnek.
      Do środka kurczak + warzywa (pekińcka, kukurydza, papryka,ogórek...). Wersja bez mięsa to warzywka+feta i oliwki.
      • 3-mamuska Re: TORTILLA 06.09.10, 13:50
        Moj sposob:
        Kurczak w paseczki (piers), papryka czerwpna w paseczki i cebula w pol ksiezyce,dodaje do kurczaka i podsmazam,przyprawe gyros i troche papryki ostrej,chwilke dusze zeby skladniki sie wymieszaly,i warzywka zmiekly.
        Placek na sucha patelnie na chwile,smaruje jogurtem,najlepiej mi smakuje grecki naturalny,dodaje mieso z patelni i lodowa salate,zawija i zjadam.
    • klara_78 Re: TORTILLA 06.09.10, 14:30
      Ja kładę na jeden placek plasterki żółtego sera i szynkę parmeńską, przykrywam drugim plackiem tortilli (jak tosty) w podpiekam na patelni. Kroję na części jak pizzę. Pomysł Nigelli. Pycha, polecam.
      • allija Re: TORTILLA 07.09.10, 00:53
        Ja też robie z szynka i serem żółtym ale dodaje sałatę, pomidora a placek smaruje sosem. Cos takiego jak tu tylko zamiast kurczaka jest szynka
        jejkuchnia.pl/alternatywa-dla-nalesnikow-tortilla
        U mnie to jest bardziej danie kolacyjne, zamiast kanapki. W formie tradycyjnej, zrolowanej.
    • danuu Re: TORTILLA 07.09.10, 08:41
      Ja kupuje 18 plackow firmy Food Project "Wrap - coooolastyczna kanapka". Tortille sa nieduze, ale za 18 sztuk place 9 zl (w Selgrosie, w Almie chyba 10,50).

      Robie quesadillas - smażony w małych kawałeczkach kurczak, do tego papryka (surowa) i czasem pieczarki, do tego żólłty ser, żeby skleił i na patelnię smile Podaję to z guacamole - jeden z naszych ulubionych obiadow
    • e.milia Re: TORTILLA 13.09.10, 22:36
      Ja używam takich składników: kukurydza z puszki, czerwona fasolka z puszki, pokrojona papryka (w dowolnych kolorach), pomidory z puszki (albo, jak trafią się soczyste - zwykłe, sparzone i pokrojone), cebula, czosnek, przyprawy - jakaś przyprawa meksykańska, papryka, chilli, pieprz.

      Podsmażam posiekaną cebulę, dodaję całą resztę (najpierw kukurydzę, fasolę i paprykę, potem pomidory, wyciśnięty czosnek i przyprawy na końcu). Jak chcę, żeby było ostro, to dodaję jeszcze posiekaną ostrą papryczkę.
      Oddzielnie smażę mieloną wołowinę i na końcu wszystko razem mieszam.


      Placków niestety nie umiem robić. Kupuję gotowe, lekko podgrzewam na suchej patelni - albo i nie, zależnie od chęci/czasu, zawijam w nie powstałą mieszankę i tyle.

      Jak mi zostanie tego na 2 dzień, a już nie mam plackówi, do dodaję do ryżu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka