fajny.beata 21.01.13, 14:07 Witam, czym myjecie zlew granitowy ? powstały mi jakieś smugi i nie wiem czy TO usunąć ze zlewu granitowego w kuchni ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elka2712 Re: zlew granitowy 21.01.13, 14:23 jeśli masz czarny to nie wiem.A jeżeli jasny to korzystałam z bardzo skutecznej rady znalezionej w internecie. Trzeba zostawić na kilka godzin ,najlepiej na noc rozsypaną warstwę proszku " do białego" ja użyłam persila. Zalać to wodą na jakieś 4cm. Oczywiście zamknąć korkiem odpływ. Efekt sprawdzony.Wypróbowałam różne środki i dopiero to z proszkiem pomaga. Odpowiedz Link
fajny.beata Re: zlew granitowy 21.01.13, 14:31 DZIĘKUJĘ !!!!!! mam jasny zlew. Dziś zadziałam , pozdrawiam Odpowiedz Link
stara-a-naiwna Re: zlew granitowy 21.01.13, 18:46 ja domestosa zostawiam na chwilę albo Cif wybielający (ten niebieski) zlew jest jak nowy Odpowiedz Link
elka2712 Re: zlew granitowy 21.01.13, 19:48 może masz jakiś model dający się czyścić domestosem i cifem.Myłam i wydawało mi się ,że umyłam. Spróbuj moim sposobem zobaczysz różnicę Odpowiedz Link
papiki Re: zlew granitowy 21.01.13, 22:04 Dobry wieczór! Pozwolę sobie wtrącic po raz pierwszy tutaj na forum swoje dwa grosze. Nie wolno używac domestosa do czyszczenia zlewów granitowych. Efekty są następujące: po pierwsze, zlew jak nowy; po drugie, dno zlewu na podłodze Udało mi się kupic taki sam model, ale z wystawy i już chyba ostatnia sztuka w Krakowie to była. I dlatego polubię zacieki jak się pojawią Odpowiedz Link
piegoosek Re: zlew granitowy 22.01.13, 11:19 tez mi ktos polecil CIF z wybielaczem, nie zostawiam, nie zasypuje, tylko po prostu szoruje, splukuje, wycieram i na koniec smaruje zwyklym olejem spozywczym, wycieram recznikiem papierowym - zlew jak nowy! do mycia/szorowania (zreszta do wszystkiego w domu) uzywam czyscikow do teflonu! goraco polecam, nie rysuja, czyszcze nimi rowniez wszystkie baterie. Odpowiedz Link
elka2712 Re: zlew granitowy 22.01.13, 11:49 Czyściłam cifem i nigdy mój zlew nie był jak nowy. Widocznie mamy różne oczekiwania po czyszczeniu. Mój wygląda jak nowy jedynie po zasypaniu na noc proszkiem z wodą. Ale ja dużo wysypuję do zlewu fusów z ekspresu i obieram warzywa bo mam podłączony młynek do śmieci. Więc widocznie mój zlew łapie więcej przebarwień i pomaga tylko proszek. Po przetarciu olejem dla mnie jest obrzydliwy. Podobnie jak po użyciu specjalnego preparatu z gąbeczką do natarcia /wyleciała mi nazwa z głowy/ . Odpowiedz Link
piegoosek Re: zlew granitowy 22.01.13, 12:33 Po natarciu olejem wycieram 'do sucha' recznikiem papierowym. Nie zostaje zaden 'tlusty film' na zlewie. Co w tym obrzydliwego? Co znaczy: 'mamy inne wymagania'? Sugerujesz, ze moj zlew mam po umyciu nadal brudny? Pisze, ze jest jak nowy.. nie kupilam brudnego Ja skolei nie wyobrazam sobie sypac tyle proszku do prania do zlewu.. 4cm grubosci? Moze to super sposob, ale zasypac/obkleic caly zlew? Jakos nie wyobrazam sobie tak czyscic.. ja musze wyczyscic i miec swiety spokoj, a nie wstaje i zamiast od razu sniadanie przygotowywac najpierw szorowac zlew Kazda z nas widac ma swoje zadowalajace nas sposoby. Odpowiedz Link
elka2712 Re: zlew granitowy - warto? 22.01.13, 19:19 Sory, nie miałam na myśli,że masz brudny. Źle mnie zrozumiałaś. Proszku trzeba rozsypać trochę po dnie, nalać wody ok 4 cm najlepiej perlatorem, delikatnie. Rano porządnie spłuknać i gotowe. Nie używam oleju choć wiem,że producent zaleca. Podobnie nie sprawdził mi się preparat Franke twister/to zamiast oleju/. A co do zlewu granitowego to nie zamieniłabym go nigdy na żaden inny. Szczególnie odkąd znalazłam sposób na czyszczenie - góra raz w tygodniu. Nie trzeba go wycierać do sucha jak z nierdzewki. Odpowiedz Link
piegoosek Re: zlew granitowy - warto? 22.01.13, 20:15 Aaa.. ja zrozumialam, ze zasypujesz na 4cm! Sorki.. Jesli wystarczy rano tylko splukac, to wyprobuje Twoj sposob Jakiego koloru masz swoj zlewozmywaka? Ja mam grafitowy i na prawde musze go 'zapuscic', zeby bylo widac, ze jest brudny.. Odpowiedz Link
elka2712 Re: zlew granitowy - warto? 22.01.13, 21:02 Ja mam jasny. Dość łatwo zachodzi chyba od obierania warzyw. Tak czy owak granitowe zlewy są super Jak chcesz wypróbować mój sposób to do grafitowego zlewu może użyj proszku do kolorów.Pozdrawiam Odpowiedz Link
teli_hi zlew granitowy - warto? 22.01.13, 15:25 a waszym zdaniem warto mieć taki zlew? przeglądałam wczoraj takie i ceny są dosyć powalające... więc w czym największa korzyść? Odpowiedz Link
piegoosek Re: zlew granitowy - warto? 22.01.13, 17:54 w tym, ze myjesz/szorujesz raz/max dwa razy na tydzien! serio! przy normalnym uzytkowaniu - nie mam mlynka, nie wlewam fusow itp. Ppoprzedni mialam stalowy, ciagle byl zachlapany, nawet opluczesz rece, a zlew wlasnie wypucowalas, to juz zostaja krople! katastrofa.. granitowego nie zamienilabym za zadne skarby na inny!! Odpowiedz Link
dorota_11 Zlew z konglomeratu+proszek do prania = jest super 23.01.13, 08:35 Zrobiłam tak, jak sugerowałyscie, zlew mam z konglomeratu. Zasypałam proszkiem, zalałam ciepłą woda na noc. Rano był jak nowy. Spłukałam porządnie i na konic wlałam czajnik goracej wody. Po powrocie do domu posmaruję olejem. Dzieki za dobra radę Odpowiedz Link
fajny.beata Re: Zlew z konglomeratu+proszek do prania = jest 23.01.13, 08:46 Metoda z proszkiem - REWELACJA ! zlew jak nowy ! Elka 2712 - dziekuję !! Odpowiedz Link
teli_hi Re: zlew granitowy - warto? 23.01.13, 16:27 Dzięki! przemyślę to na poważnie w takim razie, bo już nie mogę patrzeć na wieczne zacieki w swoim stalowym. Odpowiedz Link
klikon55 Re: zlew granitowy 24.01.13, 19:12 Po wyciśnięciu soku z przekrojonej limonki od czasu do czasu przecieram zlew tym co zostało i po jakimś czasie spłukuję /też mam jasny - magnolia/. Przywraca kolorek idealnie, może cytryna też ? Odpowiedz Link
linn_linn Re: zlew granitowy 16.07.16, 11:41 Moze sie przyda: mala-rzecz-a-cieszy.blogspot.it/2016/05/jak-dbac-o-zakamieniony-granitowy-zlew.html Odpowiedz Link