Dodaj do ulubionych

Ile czego na 2 osoby?

08.11.14, 09:32
Ponieważ mamy chyba za dużo różnych okołomieszkaniowych gratów, doszłam do wniosku, że chyba trzeba się czegoś pozbyć.
I pytanie do Was - ile czego potrzeba na 2 dorosłe osoby?
Chodzi o rzeczy typu:
ręczniki,
ścierki kuchenne,
komplety pościeli, w tym poszwy i kołdry (mieszkamy we dwójkę, czasem przyjeżdżają teściowie, więc co najmniej jedna zapasowa kołdra jest potrzebna)
koce,
zestawy naczyń (mamy zmywarkę, mąż uważa, że powinien nam wystarczyć taki komplet na 6 osób, a talerzy mamy jednak więcej, bo się nazbierało wink),
garnki i patelnie.

No więc ile? smile
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 09:47
      Zależy jak często można zrobić pranie, jak często używacie zmywarkę, itp. Dla nas, też dwoje, czasami nocujący syn z żoną wystarczają 3 zmiany pościeli dla nas(mamy dużą kołdrę) plus zmiana gościnna, 3 x2 ręczniki duże, kilka małych, które częściej się wymienia(wiszą przy umywalce), ścierki płócienne- 8 szt. plus ręczniki papierowe, talerzy mamy więcej, bo to zależy od rodzju posiłków, częstości mycia w zmywarce, 2 komplety sztućców, komplet(6szt.) kubków i szklanek- mąz używa szklanek, ja kubków, 4 patelnie i kilka mniejszych garnków, wszystko z pokrywkami. Zmywam wszystko co się da w zmywarce i musi być zapas, bo nie znoszę ręcznego domywania talerzyków czy innych naczyń, bo akurat tym razem więcej piliśmy herbaty, czy smażyliśmy.
      • yaga7 Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 09:58
        Pranie idzie tak często, jak jest potrzeba, zmywarka również. Też nie lubię domywać i chciałabym, żeby był zapas, tylko właśnie nie wiem, ile taki zapas miałby wynosić.
        U nas są talerze, które nie były używane chyba przez lata.

2 komplety sztućców, czyli ile, po 12 sztuk?

Ścierek na pewno mamy kilkanaście, ręczników też.
        • aankaa Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 11:54
          spokojnie wystarczy Wam komplet na 12 osób
        • aankaa Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 11:56
          ręczniki - po 3 na głowę (kąpielowe) + trochę mniejszych
          ściereczki - 6-7
          pościel - u mnie wystarczają 4 komplety
        • autumna Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 12:50
          Ja się właśnie zadomawiam na nowym gospodarstwie praktycznie od zera. Mam komplety sztućców i talerzy po 12 sztuk. Nie uważam, żeby było za dużo, szczególnie duże talerze lubią się zużyć przy gotowaniu - np. na jednym leży nasolona ryba przygotowana do panierowania, na drugim tarta bułka - ani się człowiek obejrzy i po czystych talerzach. Zaczynałam od kompletu po 6, ale za mało było.
          Nie widzę specjalnego sensu pozbywania się rzeczy zajmujących mało miejsca: 3 talerze czy 12 to właściwie nie ma różnicy, i tak stoją jeden na drugim i na wierzchu raczej się już nic innego nie kładzie.
          Z kuchennych - mam 4 garnki i 2 patelnie, wystarcza mi i nie chcę więcej.
    • liliawodna222 Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 13:47
      Jak najmniej wink

Podam Ci przykład. U nas są 3 osoby - my i 12-latka:

pościel - 2 komplety dla nas, 2 komplety córki
      6 ręczników 60x80 (prane są co 2-3 dni)
      4 malutkie ręczniki do rąk
      5 ścierek kuchennych (zmieniane codziennie)
      komplet obiadowy na 6 osób
      12 kubków (wszystkie identyczne, bo nienawidzę obtłuczonych, zdekompletowanych)
      6 kufli do piwa wink
      6 ozdobnych szklanek do soku
      6 kieliszków do wina
      sztućce też na 6 osób
      1 gar 10l
      2 gary 5l
      1 gar 3l
      1 rondelek 1l
      (wszystkie gary z serii 365+ z ikei - niezniszczalne, polecam)
      2 patelnie, 1 wok

U nas nikt nie nocuje, bo obydwoje tego nie znosimy. Nie ma więc potrzeby, abyśmy trzymali jakąś dodatkową pościel czy ręczniki. Nie lubię zagraconych przeładowanych mieszkań, ciuchów wylewających się z szaf, wypadających naczyń z szafek.. Imprez praktycznie też nie robimy, a jeśli już, to zapraszamy maksymalnie 3-4 osoby, bo i tak mamy małe mieszkanie, a ja wychodzę z założenia, że każdy gość musi mieć na czym siedzieć i mieć swój talerz big_grin Czasy studenckie dawno za nami big_grin

Jednym słowem popieram Twojego męża smile Mądry chłop smile

• kk345 Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 16:05
        > .. Imprez praktycznie też nie robimy, a jeśli już, to zapraszamy maksymalnie 3-
        > 4 osoby,
        Ale jak zaprosisz te 4 osoby, to skoro jest was w domu troje, to dla jednej osoby już na wejściu brakuje ci kompletu sztućców, szklanki i talerza...
        • liliawodna222 Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 16:18
          kk345 napisała:

> > .. Imprez praktycznie też nie robimy, a jeśli już, to zapraszamy maksymal
          > nie 3-
          > > 4 osoby,
          > Ale jak zaprosisz te 4 osoby, to skoro jest was w domu troje, to dla jednej oso
          > by już na wejściu brakuje ci kompletu sztućców, szklanki i talerza...

No właśnie, raz zrobiłam Wigilię, to prosiłam rodzinę o zasilenie mojej zastawy big_grin Ale też nie mam gdzie trzymać w moim "przepastnym" mieszkaniu dodatkowych naczyń, bo raz na ruski rok albo i rzadziej ktoś się pojawi. Ta Wigilia zresztą była ostatnią, jaką w życiu zrobiłam, gdyż tylko się przekonałam, że zupełnie się nie nadaję do organizowania tak "dużych" big_grin big_grin big_grin imprez. PRZERASTA mnie to całkowicie - zarówno organizacyjnie, jak i przede wszystkim kulinarnie (nie ma co się oszukiwać wink ).
          • liliawodna222 Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 16:22
            liliawodna222 napisał(a):

Ta Wigilia zresztą
            > była ostatnią, jaką w życiu zrobiłam, gdyż tylko się przekonałam, że zupełnie s
            > ię nie nadaję do organizowania tak "dużych" big_grin big_grin big_grin imprez.

Gwoli ścisłości - na tej "dużej" Wigilii było razem z nami 6 osób big_grin
            • aankaa Re: Ile czego na 2 osoby? 08.11.14, 18:34
              akurat naczyń mi nie brakuje, ale raz do roku (wigilia, święta) korzystam z wypożyczalni i za 10-12 zeta mam duży stół (po przystawieniu mojego) na 10 osób. W ten sposób mam nieco miejsca w chałupie
      • yaga7 Re: Ile czego na 2 osoby? 09.11.14, 11:41
        Dzięki za wszystkie wpisy smile

No właśnie, mąż chciałby osiągnąć taki minimalizm, ja jestem chomik i kiepsko wychodzą kompromisy w tym temacie.

Imprez ostatnio nie robimy, ale jak robimy, to nigdy nie są to imprezy typu obiad, tylko raczej przekąski, kanapeczki, ciasteczka, do tego znajomi są raczej luźni, każdy może mieć inny talerz, nic się nie dzieje (mimo że czasy studenckie daaawno za nami).

Po przemyśleniu zastawa na 12 to chyba i tak dużo, o ile dużych talerzy i talerzyków może się tyle przydać, o ile chyba zmniejszę liczbę głębokich talerzy, bo są rzadko używane. No i ze sztućcami muszę zrobić porządek.
        • kruszysia Re: Ile czego na 2 osoby? 09.11.14, 13:26
          U mnie sprawdziły się dopasowane do serwisu miseczki do zupy, które wykorzystuję również jako salaterki, półmiseczki, pojemniki do przechowywania w lodowce (dokupilam im pasujace nakrywki silikonowe).
    • kol.3 Re: Ile czego na 2 osoby? 09.11.14, 20:52
      Ręczniki - mam o wiele za dużo bo ok. 60 szt.
      Ścierki 25 szt.
      Komplety pościeli 10 szt. (spławiłam ostatnio z ulgą 5 kompletow białych tzw. adamaszkowych).
      koce 2 szt.
      talerze - 12 os. zestaw ekstra, 6 os. zestaw tzw. lepszy i resztki po starym serwisie.
      patelnie 3 szt.
      garnki 5 szt. ale ja gotuję mało.
      Zbiera się tego gdy się likwiduje mieszkania po zmarłych przodkach, wyrzucić szkoda, a miejsce zajmuje i w zasadzie się wielu rzeczy w ogóle nie używa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka