22.10.08, 19:02
Czy ktoś ma dobry przepis na tortillę - chodzi mi o placki. szukałam w
internecie i znalazłam różne wersje potrawy - jedni smażą, inni pieką, a ja
nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a chciałabym zrobić sama (bardzo lubię,
ale nie chcę już kupować gotowych placków, mam ambicje zrobić je
samodzielnie). Będę wdzięczna za pomoc. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lorisa Re: tortilla 22.10.08, 20:17
      proszęwink
      mąka pszenna 200 dag
      mąka kukurydziana 150 dag
      oliwa,woda

      -mąki przesiewamy i dodajemy do niej łyżkę oliwy i tyle wody,aby wyrabiając
      uzyskać elastyczne ciasto,
      -odstawiamy je na jakieś 20-30 minut.
      -lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na b.cieniutkie placki,
      -smażymy na prawie suchej patelni,aż pojawią się brązowe plamki,jeśli zaczną się
      robić pęcherze trzeba je przycisnąć-np szpatułkąwink
      -gotowe tortille odgrzewamy na parzewink

      to najlepszy przepis na tortillewinkbo prawdziwy-zdobyty u źródławink
      pozdrawiam ciepłowink
    • frankomama Re: tortilla 22.10.08, 20:29
      Przepis wielokrotnie sprawdzony :

      Tortilla twister

      2 szklanki mąki
      1,5 (półtora)łyżeczki proszku do pieczenia. Razem wymieszać.
      1łyzeczka soli
      2łyzeczki oleju
      3/4 szklanki mleka.
      (sól, olej, mleko lekko podgrzać ma byc letnie)

      Zagniesc ciasto, odstawic na 15 min.Przykryć ściereczką.
      Nastepnie podzielić na 7-8 kulek i odstawic na 20 min.
      Wałkować placki,smażyć ok 30 sek. z dwóch stron na suchej i bardzo
      gorącej patelni.
      Trzeba naprawdę bardzo cienko rozwałkowac bo trochę rosną
      podczas smażenia,a grube się źle zwijają. Nie smaż długo bo się będą
      łamały.
      UWAGA: cieple placki warto włozyc do woreczka foliowego zeby byly
      miękkie. Jeśli chcemy przechowac (np przez noc w lodówce) to tez w
      woreczku.
    • a_gnieszka0 Re: tortilla 22.10.08, 21:15
      Proszę bardzo.
      400gr maki
      1 łyżeczka soli
      6 łyżek smalcu(bardzo ważny skladnik)
      280ml gorącej wody.
      Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką, zostawiamy na
      jakiś czas.Wycięte,przygotowane tortille
      przed smażeniem tez musza byc cy czas przykryte.mażymy na suchej
      patelni 10-15 sekund z każdej strony.
      Uwaga! placki musza byc naprawde cienkie.
      Po usmażeniu placki przykrywamy do momentu wykorzystania.Ja
      osobiście smażę wszytskie a pózniej odgrzewam w mikrofali, sa
      mieciutkie i pyszne.

      "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczne tam gdzie chcą..."
        • vallery Re: tortilla 06.11.08, 12:33
          jak obiecalam - donosze o efektach:
          ze wszystkich przepisów wyszly fajne tortille smile, do nadzienia dałam pierś z
          kurczaka, troche majonezu i warzywka (kapuste pekińską).
          najbardziej przypadla mi jednak do gustu tortilla a_gnieszki, najłatwiej było mi
          ją zrobić i chyba ten przepis będę wykorzystywac w przyszłości.
          jeszcze raz dzieki.
      • przemek_ex Re: tortilla 12.11.08, 13:00
        tortilla ze szpinakiem, polecam przepis palce lizać:
        wszystko pokazane jak na tacy:
        expertia.pl/strefa/material/expertia-tv-przepis-na-tortille-ze-szpinakiem-na-s
      • vallery Re: tortilla 12.11.08, 21:21
        nadzienie, kt u mnie sie sprawdza, to - jak pisałam wyżej - usmażone kawłaki
        piersi z kurczaka (tnę na takie wąskie, długie paseczki), najsmaczniejsze, gdy
        panierowane w pokruszonych płatkach kukurydzianych (jajko+ bułka tarta+płatki),
        takie troche jak KFC. Kotleciki kładę na tortillę posmarowaną cienką warstwą
        majonezu i dokładam kapustę pekińską pokrojoną w paseczki, zawijam i mniam smile
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka