Gość: cindy IP: *.sieradz.mediaclub.pl 19.05.05, 15:02 ktos sie moze wybiera na uniwerek slaski na germanistyke???czekam na odp pozdro z sieradza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pippi Re: theoretisch waere das moeglich? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:47 Silesian University und Sieradz, passt es nicht wie die Faust aufs Auge. MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cindy Re: theoretisch waere das moeglich? IP: *.sieradz.mediaclub.pl 20.05.05, 11:56 ich wohne die ganze Zeit in Sieradz.aber ich will in Śląsk studieren.worum geht es dir???? ich warte auf deine ANTWORTE ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? 20.05.05, 18:38 jak jesteś przeciętną osobą, to okej, jak zbyt dobra lub słaba, to odrawdzam.Ach i tak odradzam, szkoda słów na tę niewydarzoną córkę Szewczyka i jej instytut. Odpowiedz Link Zgłoś
cindy_19_sdz Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? 20.05.05, 23:28 oj to jestem w kolosalnym szoku.studiowalas tam dlatego takmsadzisz??? dlaczego w ogole tam uwazasz??? słuchaj mam pytanko czy duzo osób jest na 1 miejsce??trudno sie dostac???!! błagam odp to to mi bardzo pomoze.' i serdecznie dzieki ze napisałas.pozdrawiam cie.;-) papapa Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis Warum willst Du eigentlich... 20.05.05, 23:53 Germanistik nicht in Deutschland studieren? Ohne Aufnahmestress usw. Odpowiedz Link Zgłoś
cindy_19_sdz Re: Warum willst Du eigentlich... 21.05.05, 12:24 pytanie do Ochmis.słuchaj a masz jakies informacje o mozliwosci studiowania w niemczech???tylko chodzi mi tez o taka uczelnie na ktorej po pierwszym roku chciałabym zaczac studiowac prawo.błagam odp to jest dla mnie bardzo wazne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis ochmis, przez małe "o" 21.05.05, 15:32 Większość informacji znajdziesz na stronie www.zvs.de. Odnośnie prawa możesz dodatkowo poszukać w google "rechtswissenschaft". Podstawowy warunek studiów, to znajomość języka, udowodniona na egzaminie DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber) albo TestDaF (www.testdaf.de). A może ktoś ze studiujących aktualnie może coś podpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? 21.05.05, 10:14 tak sądzę, bo studiowałam i wiem dość dokładnie, co się tam wyrabia i dlaczego nawet i teraz, bo mam wiadomości z pierwszej ręki od kogoś, kto tam pracuje. Kłębowisko żmij, jak w każdym miniświatku, kiszą się tam we własnym sosie, a jak ktoś wystaje ponad poziom to zglajchszachtują albo zmuszą do odejścia. Sorry, że tak ogólnie, ale naprawdę szkoda słów. Polecam rok jako au pair w Niemczech i tam germanistykę a może i coś więcej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hop Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? IP: *.icpnet.pl 21.05.05, 10:36 Nie wybieram się tam ale erknij tutaj: aci.pl/uczelnie.php?id=316 Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? 21.05.05, 10:53 specjalność germańska... Co to jest do licha???(ze strony z linka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Es gibt eine Erklärung: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 11:33 Der Webmaster hat seine Bildung abgebrochen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:19 abel0ne napisała: > szkoda słów na tę niewydarzoną córkę Szewczyka i jej instytut. Och, der alte Wilym im Grab weint wohl bitterlich! MfG. ---------------------------------- Wer nicht pariert wird erschossen! Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? 21.05.05, 15:21 Gość portalu: Pippi napisał(a): > > Och, der alte Wilym im Grab weint wohl bitterlich! > MfG. > Schade, dass es niemandem mehr Leid tut... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Eine kaltblütige Bemerkung, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 15:36 charakteristisch für weibliche Menschen. :) Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: Eine kaltblütige Bemerkung, 21.05.05, 15:41 oder für jemand, der sich da gut auskennt... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cindy_19_sdz Re: Eine kaltblütige Bemerkung, 22.05.05, 22:06 ej czemu wy tak pojezdzacie ten uŚ????az sie przestraszyłam.serio!!! czemu tak zle o nim piszecie??co z nim jest nie tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: Eine kaltblütige Bemerkung, 22.05.05, 22:17 wszystko z nim nie tak. Ale w końcu ktoś tam studiuje, a potem wychodzą z niego sfrustrowane absolwentki jak rzeczona Abel0ne i po X latach wciąż nie mogą myśleć o złotych latach studenckich bez piany na pysku. Och, zagryzłabym ich tam wszystkich! A na poważnie Kopciuszku, to choćbym i napisała jak jest, to nie uwierzysz, bo Kafka przy tym wszystkim wysiada. Będziesz chciała się przekonać na wlasnej skórze a po pierwszej sesji letniej podkulisz ogon i będziesz chciała przenieść się do Wrocka, Opola czy Poznania. Ale nie ma tak łatwo. Już się Szewczykowa do spółki z Ilukiem o to zatroszczą, żeby ci zbyt łatwo nie było przejść, bo zadzwonią, jak to juz kiedyś miało miejsce, np. do Wrocławia i powiedzą, żeby nie przyjmować studentów z UŚ, których oni właśnie wywalają. I nie dziwię się tym telefonom, bo potem tacy wywaleni z UŚ studenci mają stypendium naukowe i same piątki, to Szewczykowej i Ilukowi pewnie głupio... No, ale koniec na dziś. Nie ma o czym pisać, bagno i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? IP: *.broker.com.pl 27.05.05, 20:12 Zdecydowanie odradzam! Klimat tam kijowy, jesli jestes dobry/a i samodzielnie myslisz to cie zniszcza! Nie zapomnij o tym, ze tak wkuwa sie systematycznie DUDENA na pamiec - listy wyrazow - totalny nonsens... itd., itp. Odradzam, lepiej wybierz Wroclaw, Poznan, Krakow, ale nie Sosnowiec, chyba, ze masz silne nerwy i ochote na kontakty z zamiwdzionymi niby-naukowcami! Odpowiedz Link Zgłoś
cindy_19_sdz Re: uś germanistyka.ktos sie wybiera???? 24.05.05, 11:12 czekam na odpowiedzi i nowe porady ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus cindy! 24.05.05, 15:05 chcesz studiowac w niemczecz, zdecyduj sie gdzie inapisz do tego uniw. i zajrzyj na strone intern. Oni ci przysla dokumenty z dokladnym opisem, co , jak i gdzie zalatwic. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś